bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ještě není konec. Oilers mohou stále zabojovat o play-off

9. března 2019, 10:00

Ondřej Mach

O celku z Alberty už se toho v probíhajícím ročníku napsalo hodně. Nejvíce v souvislosti s odchodem generálního manažera Petera Chiarelliho, dlouhou sérií proher v průběhu ledna a února nebo výkony Connora McDavida. Pozornost médií ale momentálně poutají čtyři vítězství v řadě a zlepšené výkony z posledních dvou týdnů.

V lednu organizace po porážce s Detroitem odvolala z pozice generálního manažera a prezidenta hokejových operací Petera Chiarelliho. Tato prohra byla mimochodem v té době devátou z posledních jedenácti zápasů na domácím ledě. 

Ještě hůře Oilers bylo na přelomu ledna a února. Od 20. ledna do 22. února z dvanácti utkání vyhráli pouze jednou, ve zbývajících případech pokaždé slavili jejich soupeři. Hrůzostrašné období znamenalo propad tabulkou. Vidina vyřazovacích bojů se týmu kapitána McDavida dosti vzdálila, vždyť z dvanácti zápasů získal pouhých pět bodů. 

Pojďme se posunout v čase. Je 7. března, Edmonton na svém ledě poráží Vancouver 3:2 a připisuje si čtvrtou výhru v řadě. Z posledních osmi duelů zvítězil šestkrát, v sedmi případech dosáhl bodového zisku. Navíc dokázal porazit favorizované Islanders či Blue Jackets. V čem tkví příčina zlepšených výkonů?

Když bývalý generální manažer Chiarelli vyjednal prodloužení kontraktu brankáře Koskinena, mnohým se zdálo 4,5 milionu dolarů ročně jako příliš moc. Vždyť před angažmá na západě Kanady odchytal v NHL jen čtyři zápasy v dresu New York Islanders, v nichž inkasoval v průměru 4,33 gólu na utkání a měl úspěšnost 87,3 procenta. V poslední době ale finský brankář chytil skvělou formu a od odchodu kolegy Talbota má v deseti zápasech úspěšnost zásahů 92,6 procenta. 

Dobře se jeví i návrat Sama Gagnera z Vancouveru, kdy opačným směrem putoval Ryan Spooner. Gagner v deseti kláních zapsal pět kanadských bodů za tři branky a dvě nahrávky. Tedy o dva body více, než zvládl Spooner za 25 zápasů. Zisk Gagnera je tak zřejmě jednou z povedených výměn v podání kanadského celku. 

Dobrou formu vykazuje i Zack Kassian, osmadvacetiletý útočník vstřelil po boku Connora McDavida branku v každém z posledních čtyř utkání. 

„Každý chytrý hráč ví, že je dobré dostat puk Connorovi na hokejku. To je to, co dělá. Puk McDavidovi předává dost rychle, měl by u něj být, než napočítá do čtyř,“ říká hlavní trenér Ken Hitchcock. „To je sice jednoduché říct, ale těžší udělat. Prostě ví, že když mu nahraje, tak se k němu puk vrátí v dobrých šancích. Rozumí si spolu, rozumí si opravdu dobře,“ dodává.

I přesto, že další dva body za výhru proti Canucks nemusí v konečném součtu stačit, je stále o co hrát. V závodu o play-off však ve středu zvítězily všechny týmy okolo Oilers. 

„Je to podobný pocit jako před dvěma lety, když jsme ztráceli i o dva góly ale věděli jsme, že máme na to zápas otočit,“ řekl Oscar Klefbom. „Musíme si udržet tempo. Pořád jsme mimo postupové pozice, každý zápas musíme hrát jako play-off. Hodně týmů je ještě ve hře, Minnesota dnes vyhrála v Tampě a daří se jí. Nemůžeme být spokojení, musíme dále vyhrávat zápasy, protože do této situace jsme se dostali sami a sami se z ní musíme taky dostat.“

Edmontonu zbývá do konce základní části 15 zápasů, momentálně ztrácí na druhou divokou kartu sedm bodů, Minnesota má však odehráno o utkání více. Když budou svěřenci trenéra Hitchcocka pokračovat v dosavadních výkonech, tak nic není nemožné. Uvidíme, zda Oilers potvrdí dobrou formu v sobotu proti Torontu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.