bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jimmy Howard je v Detroitu spokojený a do branky nikoho pustit nehodlá

13. prosince 2014, 12:25

Jan Prošek

Před sezónou 2009-2010 se generální manažer Detroitu Red Wings dostal do ne úplně jednoduché pozice. Musel zvolit, kdo bude jedničkou v brankovišti. Ken Holland se po dlouhém přemýšlení rozhodl pro Jimmyho Howarda. Tento krok byl mnohými kritizovaný, nicméně maskovaný muž zejména v letošní sezóně ukazuje, že volba to byla správná. Nyní nastal ten pravý čas na „splacení dluhu“.

Abychom pochopili, v čem tkví Howardův jedinečný přínos pro tým, musíme cestovat proti proudu času. Rodák ze Syracuse došel do NHL přes univerzitní hokej a farmářskou soutěž. A přesto to je podle hokejových odborníků v zámoří jeden z nejlepších možných startů. Protože studoval a hrál za University of Maine, šlo velmi snadno (a bylo to i v zájmu univerzity) propojit vzdělávání a nejrychlejší kolektivní hru. Tam nastupoval proti starším hokejistům, než kdyby hrál juniorskou soutěž, což je pro brankáře velké plus. Začal na sobě tvrdě pracovat, dával si tréninkové dávky navíc. Díky tomu jeho jméno v hokejovém světě dostávalo na významu.

Od útlého věku byl v hledáčku scoutů klubů National Hockey League. V roce 2003 si Detroit vybral, tehdy devatenáctiletého, Jimmyho Howarda jakou svou první volbu. Začínal na farmě a postupně se probojoval až na jedničku v celé organizaci Red Wings. Od té doby za jiný tým klubovou soutěž nehrál. Toho, že mu před lety Detroit svěřil důvěru, si moc váží. Dokazuje, že se jednalo o dobrou volbu.

Gólman Rudých Křídel v jednom z rozhovorů řekl, že se v letošní sezóně cítí zdravější, plnější energie než loni. „V létě jsem na sobě hodně zapracoval, připravoval jsem se důkladně na aktuální ročník. Zdá se, že mi to jen a jen pomohlo,“ dodal. Tohoto názoru je i trenér Mike Babcock. „Howardův výkon nám hodně pomohl na začátku sezóny. V úvodních pěti zápasech jsme podali poněkud rozpačitý výkon. Brankář nás hodně podržel, v klíčových momentech vychytal útočníky soupeřů,“ nešetřil slovy chvály zkušený kouč.

Jimmy Howard se také dostává pomalu na přední místa klubových statistik. Jen dva brankáři měli v dresu Detroitu více vyhraných zápasů. Terry Sawchuk a Chris Osgood. S druhým jmenovaným gólmanem se Howard potkal osobně. Na začátku kariéry spolu byli v jednom týmu. Aktuální jednička v brankovišti však tyto věci tak úplně neřeší. „Je to příjemné, ale jsou to věci ukryty hluboko v hlavě. Moc na to nemyslím. Snažím se v každém zápase podat co nejlepší výkon. Jsem moc rád, že hraji takhle dlouho za jeden tým,“ nechal se slyšet.

V aktuální sezóně odchytal dvacet tři zápasů, třináct vyhrál, pět prohrál. Zbylých pět zápasů prohrál v prodloužení či nájezdech. Úspěšnost zákroků má takřka 92 %, průměr branek na zápas 2,15. Z jeho pohledu patří ročník 2014-15 mezi ty úspěšnější v dresu Detroitu. Rudá Křídla jsou momentálně na druhém místě v Atlantické divizi. Na první Tampu ztrácí bod, na třetí Montreal mají k dobru dva body.

Čtvrté Toronto zaostává za Detroitem o pět bodů. Do vyřazovacích bojů postupují první tři týmy. Tabulka je vyrovnaná. Výkony brankářů by mohly být pro určení tria postupujících klíčové. Jimmy Howard i jeho dva náhradníci (Petr Mrázek a Jonas Gustavsson) mají na to, aby mužstvo dovedli do play-off.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.