bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jistota v bráně základem úspěchu? Edmonton ji v Talbotovi rozhodně má

1. září 2017, 20:00

Petr Sumbal

Nikdo jiný si minulou sezonu NHL neužil tak vydatně jako on. Brankář Cam Talbot nastoupil do 73 utkání a dohromady strávil mezi tyčemi branky Edmontonu Oilers úctyhodných 4 294 minut. Takovou porci minut nedostal pro nic za nic, svým umem se výrazně zasloužil o prolomení dlouholeté bariéry Edmontonu, jménem postup do play-off.

Od finále Stanley Cupu v roce 2006 Edmonton do vyřazovací části nepronikl. Dlouhých deset let totálního půstu, během kterých byl klub často ostatním až pro smích. Krizi uťali Oilers až letos s Talbotem v bráně.

Hlavní vliv na postup do play-off, a pak i do druhého kola, měly samozřejmě ofenzivní hvězdy Connor McDavid s Leonem Draisaitlem. Ale bez spolehlivého muže s maskou za zády by to tak hladce nešlo.

„Držel nás zápas co zápas,“ chválil Talbota třeba zadák Darnell Nurse. „Ani se nedá vyčíslit, jak moc nám minulou sezonu pomohl.“ Co na to Talbot? „Cítil jsme se skvěle. Přesně pro tyhle okamžiky přece celý život pracujete.“

S úspěšností zákroků 91,9 procent se třicetiletý kanadský brankář umístil mezi patnáctkou nejlepších, sedm vychytaných nul mu vyneslo dělené třetí místo. „Moje velké uznání má Todd (trenér McLellan) a jeho realizační tým. Vždy, když jsem začal cítit pokles formy, mohl jsme zajít do Toddovy kanceláře nebo za trenérem brankářů (Dustinem Schwartzem) a být k nim upřímný,“ naznačuje Talbot, že kominukace s trenérským štábem byla minulou sezonu bezproblémová.

„Loni jsme si nastavili pěkně vysokou laťku. Nikdo nám nevěřil kromě nás samotných. Letos bude jediným rozdílem to, že si na nás budou ostatní týmy dávat mnohem větší pozor,“ upozorňuje brankář, který přišel do Edmontonu před dvěma lety, aby vystoupil ze stínu nepřekonatelné jedničky New York Rangers Henrika Lundqvista.

Ve většině důležitých statistik švédskou legendu Talbot loni předčil, procentuální úspěšnost zákroků měl lepší, stejně jako počet vítězství i čistých kont. Pokud chce Edmonton v nové sezoně postoupit zase o krok dál nebo dokonce pomýšlet na zisk Stanley Cupu, musí si mistr světa z roku 2016 svá čísla minimálně udržet. Nebude to jednoduchý úkol, při Talbotově píli a talentu však nikoliv nereálný.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.