bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jít do týmu se šancí na Stanley Cup? Doan by svolil k výměně

16. ledna 2017, 17:00

David Jahoda

V celé historii NHL moc hráčů jako je Shane Doan nenajdete. Čtyřicetiletý útočník strávil celou svoji kariéru v jedné organizaci – Arizoně Coytoes, dříve zvané Phoenix Coyotes a před stěhováním Winnipeg Jets. Je víc než jisté, že až skončí, dres s jeho číslem bude viset pod stropem domácí haly Kojotů. Není však vyloučené, že si zkušený Kanaďan poprvé v kariéře zahraje jinde. Pokud by o něj měl zájem tým, který má šanci na zisk Stanley Cupu, Doan by údajně ustoupil ze své klauzule o nevyměnitelnosti.

Bylo by to vcelku pochopitelné. Každý hokejista hraje hokej proto, aby se dostal až na vrchol. Jenže s Coyotes se Doan dostal nejdále jen do finále Západní konference v sezoně 2011/12. Od té doby však přišel čtyřletý půst bez play off, který se s velkou pravděpodobností letos prodlouží. Fanoušci Kojotů by možná nesli odchod své modly nelibě, na druhou stranu řada z nich by jistě dlouholetému kapitánovi úspěch přála.

S informací, že by Doan ustoupil z klauzule o nevyměnitelnosti v případě, že by přišla nabídka od týmu, který má reálnou šanci získat Stanley Cup, přišel Elliotte Friedman z pořadu Hockey Night in Canada vysílaném kanadskou sportovní televizí CBC Sports.

Vedení Arizony ví, že klub musí projít přestavbou a že se dřív nebo později bude muset bez svého kapitána obejít. Pokud by Doan před uzávěrkou přestupů z klubu opravdu odešel, zjistili by generální manažer John Chayka a spol., zda se dokáže role lídra ujmout někdo jiný ze současného kádru. První na ráně by asi byl obránce Oliver Ekman-Larsson.Zároveň prý není vyloučeno, že by se Doan, který s Coyotes v létě podepsal jednoletou smlouvu, do Arizony pro příští sezonu vrátil. Jen si to představte, že na začátku sezony přijde do kabiny Coyotes Shane Doan jako vítěz Stanley Cupu. Jenže tak jednoduché to nebude...

Už dříve se mluvilo o tom, že by Doan mohl z klubu svého srdce odejít. Nikdo neví, jak daleko, či blízko k tomu měl během minulých let před koncem přestupového období. Před sezonou 2012/13 dlouho vyčkával, jenže před startem ročníku se opět upsal Coyotes na další čtyři roky. V tu dobu mu bylo 35 let. Nyní je mu ale o pět let více.

V této sezoně navíc zaznamenal jen 12 bodů (4+8) ve 42 duelech. Těžko tedy říct, zda by o něj měl některý z potenciálních favoritů na zisk Stanley Cupu zájem. Na jeho obranu je však nutné podotknout, že se příliš nedaří celému týmu Arizony. A ještě něco... v minulém ročníku jako devětatřicetiletý hráč zaznamenal 47 bodů z toho 28 branek. Třeba by v něm nové prostředí opět naplno probudilo gólovou potenci.Kromě momentální formy by ale mohl být problémem i jeho plat, z platového stropu Coyotes jeho marže ukrajuje necelé čtyři miliony dolarů (3,87 mil.). Jednou z možností však je, že by část Doanova platu zůstala v Arizoně. Tím by se i zvýšila pravděpodobnost, že by Coyotes dostali v případné výměně větší protihodnotu. Zřejmě ale i v Glendale počítají s tím, že než, aby se snažili z potenciálního obchodu něco vytěžit, jednalo by se spíše o gentlemanské gesto vůči Doanovi, který klubu zasvětil celou svoji kariéru.

Příští týdny nám prozradí víc. Zůstane Doan v Arizoně, nebo k nedávným milníkům 1500 odehraných zápasů v NHL a 400 vstřeleným brankám bude bojovat někde jinde i o nejcennější hokejovou trofej? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.