bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jonathan jako Jonathan? Marchessault zatím skvěle nahrazuje Huberdeaua

18. října 2016, 12:00

David Jahoda

Když Florida v posledním přípravném utkání ztratila na tři až čtyři měsíce člena první formace v osobě šikovného křídla Jonathana Huberdeaua, byla to velká rána. Jeho absence celek ze Sunrise bolí, po prvních dvou zápasech sezony ale možná už není bolest tak silná. Místo v první lajně vedle Jaromíra Jágra a Aleksandra Barkova zaujal jiný Jonathan – Marchessault. Několik desítek příznivců Panterů možná ani netušilo, že se tento maličký útočník v NHL pohybuje, zatím ale můžou GM Tomu Rowemu vděčit za jeho podepsání.

V minulém ročníku nastřílel Huberdeau 20 branek, k tomu přidal 39 asistencí. Poté, co se ale křídlo první formace Panthers v posledním přípravném utkání před ostrým startem nové sezony zranilo, bylo jasné, že jeho nemalý bodový přísun bude muset nahradit někdo jiný. Kouč Floridy Gerard Gallant ukázal na jen 173 centimetrů měřícího Jonathana Marchessaulta. A po dvou odehraných zápasech se může lodivod Panterů plácat po ramenou.

Marchessault v úvodním utkání proti New Jersey otevřel skóre zápasu, jeho gól nakonec pomohl k zisku dvou bodů, které v prodloužení zařídil Barkov. Ve druhém zápase s Detroitem „mrňous“ Marchessault svůj výkon ještě vyšponoval. Byl u tří ze čtyř vstřelených branek svého celku, na dvě přihrával, v závěru střetnutí pak pečetil vítězství svého celku střelou do odkryté branky Red Wings. 

„Máme v týmu několik nových hráčů, a když jsem viděl, jak jsme v prvních dvou zápasech po šest třetin hráli, myslím si, že jsme hráli skvělý hokej,“ nechal se slyšet po duelu s Red Wings, v jejichž brance nastoupil Petr Mrázek, kouč Floridy Gerard Gallant. Rozhodující trefu při výhře 4:1 zaznamenal jiný nový muž v dresu Panthers Colton Sceviour, hráč, jehož podpis oznámila Florida ve stejný den, jako příchod Marchessaulta.

Pětadvacetiletý hráč po skvělém představení v novém působišti samozřejmě zářil štěstím. „Myslím, že jsme dnes měli hodně střel, vytvořili jsme si velké množství šancí,“ liboval si Marchessault. „Pochopitelně, když máte hodně dobrých příležitostí, je tu velká pravděpodobnost, že se něco povede. Ze zápasu si odnášíme spoustu pozitivních věcí,“ doplnil hráč, který se v létě nemusel stěhovat příliš daleko.

Bude dál zářit? Pokud ano, mohl by být kaufem sezony

Marchessaultův poslední zaměstnavatel byla Tampa Bay, ovšem v hvězdami nabitém útoku nedostával mnoho prostoru. V loňské sezoně odehrál 45 utkání, v nichž zapsal 18 bodů (7+11). K těmto 45 zápasům však dříve přidal pouhá čtyři klání. Dvě o sezonu předtím u Lightning, v sezoně 2012/13 si hráč, který nikdy neprošel draftem, mohl v podobě dvou zápasů prvně osahat NHL v dresu Columbusu. Marchessault zkrátka musel být hodně trpělivý, než došel k bodu, kde je teď.

V prvních dvou zápasech ukázal, že by se příležitosti na slunné Floridě mohl chopit opravdu pevně. Těžko předpokládat, že bude pokračovat v tempu, které si nastolil (průměr dvou bodů na utkání), pokud se mu ale bude dařit výkony proti Devils a Red Wings alespoň částečně napodobovat, mohl by se s platem 750 tisíc dolarů ročně stát jedním z největších kaufů letošní sezony. Panthers s ním navíc mají smlouvu i na další rok. Nezapomínejme ale, že jsou to teprve jen dva zápasy. 

Jak to nakonec s Marchessaultem dopadne? Bude jeho krasojízda vedle hvězdných spoluhráčů Jágra a Barkova pokračovat, nebo se později projeví výkony z prvních dvou duelů jako pouhé výkřiky do prázdna?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.