bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jsem hokejista NHL, takže tak musím hrát, řekl si Svečnikov a začal řádit

11. prosince 2019, 16:00

Martin Schwarz

Loni z něj spoluhráči i novináři tahali každé slovo jako z chlupaté deky, dnes už hýří sebevědomím a vtipkuje lámanou angličtinou. Útočník Caroliny Andrej Svečnikov navíc vévodí statistikám svého týmu, fanoušky baví v každém utkání a dává nádherné góly. Přesně tohle si Hurikáni od hbitého Rusa slibovali, když jej loni v červnu draftovali ze druhého místa.

Vzpomínáte si na ten moment? Bezpochyby ano. Na konci října Andrej Svečnikov udivil nejen NHL, ale celý hokejový svět lakrosovou trefou zpoza branky (mimochodem do sítě českého brankáře Davida Ritticha), kterou v roce 2011 proslavil především finský šikula Mikael Granlund. Byl to velmi pohledný moment, jenž však nesvědčil pouze o šikovnosti devatenáctiletého rodáka z Barnaulu, ale také o jeho strmě stoupající sebedůvěře.

V předchozích týdnech odchovanec Kazaně pochopitelně čelil řadě otázek směřujících k parádní lakrosové trefě proti Calgary, nicméně vyjádření k této záležitosti poskytli i jeho parťáci. Takový útočník Warren Foegele nezapomněl zmínit, že Svečnikov fintu na tréninku praktikoval už loni a že ji zkoušel v zápasech stále dokola, i když mu předtím několikrát nevyšla podle představ. A nakonec to tam spadlo.

Vždycky v sobě skrýval neoddiskutovatelný talent, ale to, jak poslední dobou hraje, se mi strašně líbí,“ chválil svého svěřence na webu nhl.com hlavní trenér Caroliny Rod Brind’Amour. „Dělá úplně všechno, co od něj požadujete, stále se chce zlepšovat. A tohle přesně dělají hvězdy, nikdy nejsou spokojené samy se sebou. Proto si myslím, že se brzy může stát opravdu hvězdným hráčem,“ pokračoval.

Angličtinou baví spoluhráče

Už nyní je prakticky jisté, že Svečnikov překoná svou metu z nováčkovské sezony, tedy té loňské. Během ní posbíral 37 kanadských bodů (20+17), letos jich zatím za 31 duelů stihl nakupit 34 (13+21). Není tak divu, že si vede nejlépe ze všech hráčů Canes. Přitom průměrný Rusův čas strávený na ledě byl po třiceti odehraných partiích až osmý nejvyšší mezi spoluhráči. Hokejistovi s číslem 37 na zádech stačí k provedení efektivních akcí málo času a prostoru, a to je v dnešní NHL velmi ceněné.

Loňský ročník byl můj první a rozhodně ne snadný, protože jsem ještě neznal spoustu věcí na ledě i mimo něj. Docela náročné období, ale teď už mám daleko více sebevědomí a na prostředí NHL jsem si zvykl,“ potvrdil Svečnikov. Ten je v kabině mimo jiné oblíbený i pro svou nedokonalou angličtinu, kterou však postupně piluje. Třeba obránce Caroliny Dougie Hamilton utrousil, že se mančaft proslovům Svečnikova často směje, samozřejmě v dobrém slova smyslu.

Cesta Andreje Svečnikova za úspěchy odstartovala na konci základní části 2018/2019, kdy skóroval pětkrát v závěrečných 14 zápasech. A nepolevil ani v pro Carolinu tolik úspěšném play-off, během 9 střetnutí zvládl 3 branky a 2 asistence, docela významně se podílel na postupu výběru až do finále Východní konference. Na tehdy vyjukaného mladíka slušné výkony.

Řekl jsem sám sobě: Jsi hokejista nastupující v NHL, tak podle toho musíš hrát. Nekoukat se na ostatní, ale soustředit se na svou hru,“ prozradil žurnalistům Svečnikov, co mu psychicky pomohlo.

Jak se zdá, letošní sezona by mohla být pro útok Caroliny z hlediska budoucnosti stěžejní. Nejenže neustále řádí finské duo Sebastian Aho – Teuvo Teräväinen, k nim se postupně víc a víc přidávají právě Svečnikov a také český štírek Martin Nečas. Jak daleko to s nimi Hurikáni dotáhnou?

Ve středu nad ránem středoevropského času se Carolina představila na ledě Edmontonu, kde zvítězila 6:3 a zapsala třetí vítězství v řadě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.