bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jsem na NHL připraven, hlásí Heiskanen. Dallas je připraven dát finskému mladíkovi velký prostor

19. srpna 2018, 16:10

Petr Sumbal

Obrané řady Dallasu Stars budou od nové sezóny bohatší o jedno finské eso. Rok po draftu je totiž na nejlepší ligu světa připraven devatenáctiletý obránce Miro Heiskanen. Očekává se, že si Heiskanen vybuduje pevnou pozici v prvním týmu Dallasu a postupně se stane jedním z důležitých článků Dallasu při cestě za úspěchem.

Miro Heiskinen prošel draftem v roce 2017, kdy si ho jako třetího v pořadí vybral Dallas. Na NHL si ale talentovaný Fin ještě musel počkat, po dohodě s Dallasem strávil ještě jednu sezónu v domácím IFK Helsinky. A byla to z jeho pohledu sezóna povedená. Heiskanen znovu jen potvrdil, že mu podpora útoku vůbec není cizí a nasbíral ve třiceti utkáních 23 bodů (11+12) a stal se šestým nejproduktivnějším obráncem finské Liigy. Velkého ocenění se mu dostalo po sezóně, kdy byl dokonce jmenován nejlepším obráncem finské nejvyšší soutěže.

Rok po draftu by měl pro Heiskanena nastat ideální čas na to, aby ochutnal NHL. Je na další důležitý krok ve své kariéře ale připraven? „Myslím, že ano,” hlásí talentovaný obránce. „Cítím, že mám za sebou skvělé léto. Jsme připravený hrát NHL.“

Výhodou pro Heiskanena je, že stejný názor sdílí také trenér Dallasu Jim Montgomery. Ten rovnou očekává od odchovance Espoo Blues ještě o něco více. „Očekáváme, že se stane důležitým článkem našeho týmu,” prozradil Montgomery. Na to však dostane Heiskanen dostatek času, Montgomery ani nikdo jiný v Dallasu od něj nebude chtít nástup do vůdčí role okamžitě. „Chceme ho zapojovat postupně. Budeme mu dávat víc a víc prostoru a umožníme mu hrát stylem, který mu vyhovuje a který umí.“

To značí jediné. Dallas určitě Heiskanenovi nenařídí, aby si hleděl v obraně svého a směrem dopředu raději nic nevymýšlel. To by nepřineslo nic dobrého pro klub ani pro hráče. Heiskanen dostane hned od začátku relativní volnost k podpoře ofenzívy, protože právě v tomhle je dobrý, a proto byl také na loňském draftu ceněný tak vysoko.

Je jasné, že takovýto styl u obránce vždy přináší chyby, zvlášť v prvních zápasech v NHL se jim určitě Heiskanen nevyhne. I s tím však Montgomery dokáže žít. „Musíme počítat s tím, že nějaké chyby od něj přijdou a on sám se je musí naučit házet za hlavu. Budeme ho využívat v situacích, ve kterých může být úspěšný. A když se mu bude dařit, může se těšit na ještě více minut na ledě.“ Rozhodně tak nebuďte překvapeni, když uvidíte Heiskanena při přesilové hře stát na modré čáře a řídit hru Stars.

Koho vlastně dostane Heiskanen do páru? Nejspíše by to měl být obránce, který už má s NHL dlouholeté zkušenosti a od kterého by se mohl Heiskanen něco přiučit. Zároveň pak by mělo jít o beka, který dokáže lepit případná zaváhání Heiskanena způsobená podporou útoku. Dle slov Montgomeryho se tak nabízí třeba spojení se Stephenem Johnsem nebo Marcem Methotem.

O tom, že si Dallas svůj talent cení opravdu hodně, svědčí i spekulace, které hovoří o tom, že právě kvůli němu se neuskutečnil příchod švédského obránce Erika Karlssona z Ottawy do Dallasu. Senators prý požadovali jako jednu z protihodnot právě mladý finský talent, o tom však nechtěl Dallas ani slyšet. Takže z výměny sešlo.

Kromě sbírání dalších ostruhů ve finské lize si Heiskanen v minulé sezóně pořádně vyzkoušel také hokej na mezinárodní úrovni. A stihl toho opravdu hodně. Zahrál si na mistrovství světa dvacítek, Euro Hockey Tour, ale hlavně na olympiádě v Pchjongčchangu a poté i na mistrovství světa v Dánsku. Ani v jednom případě se neztratil, naopak patřil mezi důležité členy finské reprezentace.

Spokojeni s jeho výkony v národním týmu byli i v Dallasu. „Pozorovali jsme, jak se mu daří na olympijských hrách, kde ukázal že je jedním z nejlepších obránců v Evropě. Poté hrál i na světovém šampionátu, kde zase dokázal, že může uspět i na této úrovni,“ poukázal generální manažer Stars na to, že se Heiskanen dokázal prosadit i v konkurenci hráčů z NHL.

Tu samou, jen ještě o něco kvalitnější konkurenci bude od nynějška Heiskanen potkávat skoro den co den. Této výzvy se ale nebojí, vždyť je to pro něj splněný sen. „Vždycky jsem snil o tom, že budu hrát NHL,“ netají se Heiskanen. „Teď se ten sen stává skutečností.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.