bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jsem zpět! Budu se prát o NHL, těší po roční pauze Martina Réwaye

10. září 2017, 17:30

Robert Rampa

Martin Réway vynechal celou sezonu, léčil nemocné srdce. Neřekne, jakou nemocí trpěl. Prozradil pouze, že šlo o virus, který jej na měsíc poslal do nemocnice a další tři měsíce mu nedovolil cvičit. Teď je zpět, hlásí se na nováčkovském kempu v Montréalu a zjišťuje, co všechno za rok zapomněl. „Byl jsem překvapený, že moje ruce nebyly tak špatné, jak jsem čekal,“ říká 22letý slovenský útočník.

Canadiens jsou horliví, chtějí vidět, jak si po roce Réway bude stát. Pamatují si, že má velké zásluhy na bronzovém úspěchu Slováků na mistrovství světa v roce 2015. „Po tak dlouhé době je skvělé být zpět. Vím, že bude těžké vrátit se do hokejových kolejí, ale opravdu na tom pracuju,“ říká Réway. Sám byl draftovaný už v roce 2013 ve čtvrtém kole, následně získal 112 bodů v 90 zápasech v QMJHL. Později hrál za Spartu v české lize a krátce si vyzkoušel angažmá ve švýcarském Fribourgu.

Týden před svým odjezdem do Montréalu loňského roku šel Réway na běžnou kontrolu. Necítil se dobře, doktoři si ho proto nechali v nemocnici, kde našli problém se srdcem. „Měl jsem horečky, stalo se to hrozně rychle. Uvědomil jsem si, že nejsem v dobré situaci. Doufám, že nikdo jiný takovou nemocí už nebude muset projít,“ vypráví Réway. „Změnilo mě to. Člověk během nicnedělání hodně přemýšlí.“

Přežít rok pauzy dokázal především díky rodině a pozitivnímu přístupu. „Nemohl jsem první čtyři měsíce cvičit. Bylo těžké skončit se sportem, který miluji. Zase jsem měl možnost strávit více času s rodinou.“ Vedle odpočinku se věnoval studiu ekonomie. „Doufám, že už nikdy nebudu muset studovat! Nemám zájem,“ dodává rázně Réway a popisuje rok studia jako ‚nudný‘. Chce se jednoduše věnovat hokeji a zažít kariéru v NHL.

Před pěti týdny šel na testy, doktoři mu dovolili hrát. Co víc, shodli se, že Réway do budoucna nijak neriskuje, když se chce porvat o šanci v NHL. Vedení Canadiens očekává, že slovenské eso pošlou minimálně na začátek sezony do AHL. „Bylo krásné sedět s kluky v kabině. Vrátily se mi úplně základní pocity, že jsem součástí týmu, že se můžu smát vtipům. Na ledě to není úplně ono, nohy ani výdrž nejsou nic moc. Avšak vím, že po roční pauze musím takové nedostatky chápat,“ říká Réway. Zároveň věří, že má na NHL. „Pokud dostanu příležitost, ukážu, že v Montréalu mohu hrát.“

Trenér Julien je s týmem spokojený

Montréal opustili Markov a Radulov, na druhou stranu získal několik cenných posil. „Líbí se mi náš mladý tým, kluci se budou jenom zlepšovat. Navíc máme i z čeho vybírat, takže si jsem jistý, že na kempu proběhne pár dobrých bitev o pozici v týmu,“ těší se 57letý trenér. „Největším klíčem k úspěchu bude, jakou utvoříme partu. Nejde o individuality. Úspěšní budeme jen společně.“

„Dodali jsme rychlost v podobně Jonathana Drouina, s Alešem Hemským přichází tvůrce hry. Zbytek ofenzivních úkolů snad převezmou mladí. Máme tolik hráčů, že mám konečně šanci trochu škrtat, poskládat sestavu podle libosti,“ uzavírá Claude Julien.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.