bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jsme tým, který staví na rychlosti. Price věří ve světlou budoucnost Montrealu

7. února 2018, 10:34

Martin Schwarz

Montreal Canadiens se aktuálně chlubí dvěma výhrami za sebou, ale jinak s průběhem sezóny nemohou být spokojeni. Ročník 2017-18 odstartovali hrozivě a vyletět tabulkou vzhůru od podzimu nedokázali. I proto jim patří až šestá příčka Atlantické divize. Brankářská jednička Carey Price, která u Habs v létě podepsala nový osmiletý kontrakt i přesto věří, že organizace jde správnou cestou a že je pouze otázkou času, než se znovu podívá do play-off.

Nebýt jeho, pravděpodobně se Montreal nachází v tabulkách NHL ještě níže, než kde jej můžeme vidět. Carey Price svému týmu dává naději na vítězství při každém zápase, ne nadarmo jsou často slyšet hlasy, že právě na Kanaďanových výkonech stojí a padají výsledky Canadiens. Důkazem budiž uplynulý duel. Price zastavil 25 ze 26 střelecký pokusů Ottawy Senators. Nebo třeba nedávný mač s Carolinou, kdy jeden z nejlepších gólmanů současnosti pustil za záda jen dvě zakončení ze třiceti, ale jeho tým přesto padl, protože doplatil na špatnou produktivitu (Montreal prohrál 0:2).

Sezóna 2017-18 je pro třicetiletého brankáře specifická. Zatímco dříve okupoval přední příčky ligových statistik, tentokrát ho mezi smetánkou maskovaných mužů nenajdeme. Do první desítky nenáleží v procentuální úspěšnosti zákroků, průměru obdržených gólů na zápas ani v počtu výher či vychytaných nul. Avšak ne všechna vina leží na Priceovi. Majitel Vezinovy trofeje z roku 2015 doplácí na nedostatečnou pomoc od spoluhráčů. Ještě před středečními zápasy patřili Habs k šestici nejčastěji inkasujících týmů (162 obdržených branek), což je řadí do společnosti Buffala či Arizony.

Rodák z Britské Kolumbie nicméně hlavu nevěší. „Ať už je naše pozice v tabulce jakákoli, řeším každý den zvlášť a nezabývám se tím, co bude dál,“ sdělil Price pro server The Hockey News. „Může to znít jako klišé, ale z každého utkání lze vytěžit jen dva body. Tohle si stále opakuji a snažím se připravovat na každé střetnutí jednotlivě.“ Mimochodem, nejenže Montrealští spoustu branek inkasují, oni jich také málo dávají (137). Hůře si vede jen pět mančaftů soutěže.

Jako Lundqvist

Price musí být někdy až zoufalý, jak moc jej spoluhráči nechávají na holičkách. Kolik řeší přečíslení a samostatných úniků. Jeden by si skoro pomyslel, že prázdninové prodloužení brankářovy smlouvy o osm let bylo pro něj osobně mylným krokem. Kanadský reprezentant má ovšem jiný názor. „Jsme tým, který staví na rychlosti, potřebujeme v naší hře pouze najít určitý systém,“ vykládal Price novinářům. „Potřebujeme rychlost jako výhodu používat ještě víc. Když hrajeme to, co máme, nedáváme soupeřům moc prostoru ani času. Může to fungovat.“

Priceova situace začíná malinko připomínat kariéru fantoma Henrika Lundqvista u Rangers. Také Švéd Newyorčany několikrát dotáhl do play-off a jednou i do finále, o přestupu nechtěl nic slyšet. Navíc nebýt Lundqvista, Jezdci řadu klání vůbec nevyhrají. Na Stanley Cup si ale Evropan (zatím) nikdy nesáhl. Stále věří, že stříbrný grál získá v klubu, který jej na přelomu tisíciletí draftoval.

V případě Canadiens to letos na postup do vyřazovacích bojů nevypadá a je dost možné, že generální manažer Marc Bergevin už řeší, jak bude probíhat příští sezóna. Také v ní bude potřebovat od Careyho Price jistotu, bez výrazné pomoci muže s číslem 31 na zádech se Habs daleko nedostanou. Minimálně ne v nejbližších letech. Jednička Montrealu začne od příštího ročníku z platového stropu ukrajovat 10,5 milionů dolarů a Price by měl dokázat, že si velkou sumu peněz zaslouží.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.