bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jsou zpět, zdraví a v plné síle. Soupeře opět ničí Dynamic trio z Tampy!

29. prosince 2014, 17:15

David Motloch

Co mají Čech, Rus a Američan společného? Vtipy na toto téma jistě zná každý z nás. Většinou je jejich pointa založena na velkých rozdílech mezi jednotlivými národy. V Tampě se ale sešla podobná trojice, ze které si však nikdo vtípky rozhodně nestřílí. Spíše naopak, soupeřům doslova nahání strach. A tak se usmívají především fanoušci Tampy Bay, kterým se trojice Palát-Johnson-Kučerov uzdravila a opět řádí na ledě.

Už to dávno není tým stojící pouze na výkonech Stevena Stamkose. Tampa může oproti minulým sezónám nabídnout o mnoho víc. Důkazem budiž útočná formace Lightning ve složení Palát-Johnson-Kučerov, která od zámořských novinářů často dostává označení dynamického tria. Má to své opodstatnění. Všichni tři zmiňovaní hokejisté totiž neoplývají zrovna urostlými postavami, za to na ledě doslova lítají.

NHL je však plná pohybu a bruslivého hokeje, takový je současný trend. To, co Dynamic trio dělá nezastavitelným, je vzájemná chemie, a to nejen mezi hráči, ale také mezi koučem Jonem Cooperem. Palát s Johnsonem mají společně s farmou odehrány dohromady již tři sezóny, a právě už na farmě je měl možnost trenér Cooper bedlivě sledovat.

Ti dva se na ledě najdou snad i naslepo. Dokonalou spolupráci ale vytvořil až Rus Nikita Kučerov, kterého trenéři instinktivně přidělili zmiňované dvojici s vědomím, že to na ledě bude klapat. A ono to klape vskutku náramně! Palátovu bojovnost a srdce doplňuje Tyler Johnson svou schopností zakončovat, Kučerov zase přispívá svýma neskutečně rychlýma rukama.

„S Ondrou Palátem máme spolu odehráno společně s farmou už tři roky, takže tam ta sehranost mezi námi je. Kuch se k nám připojil pak, ale vypadá to, jako by s námi ty tři roky odehrál taky. Takže hlavně na tom se snažíme zakládat naší hru, být lepší každým zápasem. Myslím si, že doposud se nám to daří dobře,“ ohodnotil spolupráci se spoluhráči aktuálně nejproduktivnější hráč Lightning Tyler Johnson.

Ano, čtete správně. Nejproduktivnějším hráčem Tampy není Steven Stamkos, ale právě Johnson (37 bodů). Ne, že by snad kanadského snipera trápila forma, ale na Floridě se zkrátka utvořil tým, který není nebezpečný pouze jedním útokem. Už nestačí hlídat pouze Stamkose, rozhodnout zápas umí v Tampě třeba i třetí lajna.

„Je skvělé, když najdou hráči mezi sebou takovou chemii. Potřebujeme dát prostor i ostatním lajnám. Každé utkání získává nejvíce pozornosti Stamkosova formace, a tak potřebujete i ostatní hráče, aby přispěli. Tohle trio nám přesně tuto možnost umožňuje,“ kvituje si hlavní lodivod Tampy Jon Cooper.

A ví o čem mluví. Lightning totiž před Vánoci nezářili bůhvíjakou formou. Tampa začala často inkasovat laciné góly, naopak postrádala jejich příspěvěk, zvláště tzv. „špinavých“ branek. Šest porážek z osmi duelů to podtrhuje. Důvod byl prostý. Dynamic trio trápily zdravotní potíže. Ondřeje Paláta vyřadily na čtyři zápasy ze hry potíže v dolní části těla. Tylera Johnsona trápila zase chřipka a ani po návratu na led nebyl čtyřiadvacetiletý rodák z amerického Spokane stoprocentně fit.

„Tahle lajna nebyla pořádně pospolu už několik týdnů. Nyní jsou zpět zdraví a připraveni ukázat, co v nich je,“ hlásí Jon Cooper. A že se opravdu nezmílil. V zápase s Pittsburghem Tampa zvítězila poměrem 4:3 a připsala si první výhru od listopadu roku 2011. Hádejte, kdo měl prsty ve všech čtyřech brankách Lightning? Hádáte správně.

Tyler Johnson si připsal druhý hattrick v kariéře, Ondřej Palát zase třemi asistencemi vytvořil svůj nový zápasový rekord v letošní sezóně a Nikita Kučerov dokonal dílo zkázy čtvrtou brankou Tampy. S touto trojicí má trenér Cooper zkrátka velké možnosti. Dovolil si přesunout Jonathana Drouina do elitní formace, aby odehrál více minut po boku kapitána mužstva Stevena Stamkose. Ryan Callahan, hokejista „par excellence“ se najednou ocitl až ve třetí formaci!

To jen podtrhuje, jak silná je letos Tampa Bay v útoku a proč si právem brousí zuby na divizní titul v Atlantické divizi. A nejen to, experti zámořské NHL pasujou Lightning do role kandidáta na zisk Stanley cupu. Takový humbuk okolo Tampy už dlouho nebyl, poradí si s ním Bolts? Bez příspěvku Dynamic tria to nejspíš nepůjde.

„Kam daleko až zmiňovaná trojice může svými výkony zajít? „To je zapeklitě těžká otázka,“ řekl Tyler Johnson na dotaz jednoho ze zámořských novinářů. „Myslím si, že hrajeme lépe každým zápasem. Takže dokud budeme tvrdě pracovat, dokud se budeme snažit dělat ty správné věci, dokud budeme produkovat náš styl hry, nevidím důvod, proč bychom se měli zastavit.“ To je vskutku slovo do pranice. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.