bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jubileum pro Kanea. Tisící bod získal jako nejmladší Američan

20. ledna 2020, 15:44

Jan Vojkůvka

Chicago v posledních zápasech předvádí výborný hokej, tedy něco, co v této sezoně rozhodně není obvyklé. Na vzestupu Blackhawks má podíl hned několik hráčů včetně hvězdného Patricka Kanea. Tomu se povedlo v duelu s Winnipegem dosáhnout na 1000 bodů v NHL.

Kane k pokoření magické hranice potřeboval celkem 953 zápasů a 13 sezón. Poslední, jubilejní bod, získal během utkání proti Winnipegu, které Chicago vyhrálo 5:2. Kane se podílel asistencí na brance Brandona Saada, který ve třetí třetině zvýšil na 4:1. 

Ve svých 31 letech se stal nejmladším hokejistou ze Spojených států, kterému se povedlo tento milník pokořit. Překonal tím Jeremyho Roenicka, jenž na 1000 bodů dosáhl ve 32 letech a 13 dnech, přičemž potřeboval 961 zápasů.

„Je to něco výjimečného. Je hezké začít další část kariéry,“ uvedl Kane. Po jubilejním bodu ho přepadla i trocha nostalgie. „Jak všichni vyskákali na led a sdíleli ty okamžiky se mnou, to bylo skvělé. Když vidíte tváře, jež byly velkou součástí většiny bodů jako Jonathan (Toews), nebo Duncan (Keit) či DeBrincat. Zakončení Saadera (Saad) bylo moc pěkné.“

Právě Brandon Saad se stal ústřední postavou posledních bodů Patricka Kanea. Napřed vstřelil gól proti Torontu, u kterého mu znovu asistoval Kane a byl to jeho 999. bod v NHL. A následně se v neděli proti Winnipegu stal součástí překonání 1000 bodů.

„Je to jeden z elitních hráčů,“ řekl Saad ke Kaneovi, s nímž hraje dohromady už sedmou sezonu. „Je jedním z mála, kdo dokáží dosáhnout takových cílů. Jak jsem řekl, o něm se dá mluvit jen v dobrém. Je to výjimečný hráč a čím je starší, tím je lepší. Hrát s ním je zábava.“ 

Kane hraje celou kariéru v Chicagu a stal se čtvrtým hráčem, jenž v tomto dresu nasbíral 1000 a víc bodů. Před ním se to povedlo Stanu Mikitovi, Bobby Hullovi a Denisu Savardovi. Zároveň se stal v pořadí 90. hokejistou, jenž dosáhl na tisíc bodů v NHL.

„Měl jsem velké štěstí, že jsem byl draftován Chicagem a dělal jsem taková rozhodnutí, jaká jsem v mládí dělal, jako když jsem ve 14 letech odešel hrát na rok do Londonu (OHL),“ uvedl Kane. Talentovaného Američana si v roce 2007 vybralo Chicago jako jedničku draftu a spojení organizace s tímto hráčem přineslo ohromné úspěchy.

Zisk tří Stanley Cupů, Hart Trophy, Ted Lindsay Award, Art Ross Trophy, Conn Smythe Trophy či v roce 2008 Calder Trophy. Výčet úspěchů Patricka Kanea by zabral mnohem více prostoru, a to i na reprezentační úrovni.

Jednatřicetiletý útočník je také jedním ze symbolů vzestupu Blackhawks v této sezoně. Už téměř odepisovaný celek vyhrál pětkrát v řadě, Kane se při této šňůře zapsal do statistik šesti asistencemi a pomáhá týmu v nápravě špatných výkonů z průběhu sezony. 

Kane v 953 zápasech kariéry nastřílel 380 branek a přidal 620 asistencí. Další body bude moci přidat už v úterý proti Floridě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.