bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Julien měl jít, ale načasování je skandální, zlobí se v Bostonu

8. února 2017, 13:00

Jiří Lacina

Jediný den po slavném vítězství New England Patriots (z oblasti Bostonu, dříve Boston Patriots) v Super Bowlu řeší hokejoví Bruins docela jiné starosti. Vedení klubu došla trpělivost a odvolalo Claudea Juliena, který pracoval ve funkci hlavního kouče Medvědů od roku 2007. Za mořem se víceméně shodují, že šlo o očekávatelný krok, načasování ale nebylo vůbec šťastné.

„Páchne to,“ píše ke zvolenému termínu list Boston Globe. „Všichni víme, že Claude Julien měl jít. Bruins ho měli vyhodit už na konci sezóny 2015. Nebo 2016. Nebo minulý týden během přestávky pro All Star Game. Udělali to ale hodinu poté, co se tu rozjely oslavy. Mysleli si snad majitelé Jeremy a Charlie Jacobsovi a Don Sweeney, že si toho nikdo nevšimne, když setnou trenéra během oslav? Je to ostudné a trapné.“

Ať už o odvolání rozhodl ve finále kdokoli, odpovědnost na sebe vzal generální manažer. „Je to trochu jako s počasím, nevybral jsem si tento den,“ soukal ze sebe Don Sweeney. „Omlouvám se za to, že to padlo zrovna na den, kdy je New England v takovém rozrušení.“

Sedmá velmoc však omluvu nepovažuje za dostatečnou. „Sweeney věděl, že není v pořádku vyhazovat kouče, když se slaví. Kdy má celý region pořád ještě kocovinu, kdy jsou všichni plní dojmů z největšího obratu ve finále Super Bowlu,“ píšou noviny, které s neskrývanou ironií přirovnávají Sweeneyho nadřízeného k Montgomery Burnsovi, kultovnímu šéfovi jaderné elektrárny ze seriálu Simpsonovi.

Není to vždycky trenérova chyba

S oblíbeným koučem se bude těžce loučit nejeden hokejista z kabiny Bruins. Brad Marchand se pod Julienem z hráče třetí lajny vypracoval v ligovou hvězdu. „Jsem zklamaný,“ řekl bez obalu. „Nechci uvěřit, že k tomu opravdu došlo. Myslím, že ztrácíme obrovskou součást téhle organizace a všichni si to uvědomujeme.“

Konečné rozhodnutí padlo po sobotní porážce 5:6 s Torontem na domácím hřišti, čímž se domácí výsledky Bruins propadly do pasivních čísel - 12 výher a 13 proher. 17 565 diváků mužstvo při opouštění ledu vybučelo. „Je to neštěstí tohoto byznysu, že trenér někdy prostě odnese vaše mizerné výsledky. Jsem z toho zklamaný a otrávený,“ dodal Marchand.

David Krejčí, další z hráčů, které pod Julinem rozkvetl v hokejového multimilionáře, se vyjádřil v tom smyslu, že si vzpomínky na působení pod končícím trenérem bude opatrovat do konce života. „Do play off jsme se nedostali už dva roky,“ přiznal zklamaně. „Něco se muselo změnit, ať už to měli být hráči nebo trenér. Není to vždycky trenérova chyba.“

Bruce Cassidy: Tuhle šanci si vychutnám

Co jednoho rozesmutní, jiného potěší. Jako prozatímní hlavní kouč dostává šanci dosavadní asistent Bruce Cassidy, jemuž se tak otevírá možnost navázat na období ve Washingtonu. Právě tam zažil v letech 2002-04 svou nejsilnější éru, v níž vedle jiných trénoval u Capitals i Jaromíra Jágra. Neloučil se tu zrovna v dobrém. Když v rozjeté sezóně končil, napovídal o svých svěřencích do novin věci, které následně vyžadovaly omluvu.

Šlo každopádně zatím o jedinou Cassidyho štaci na postu hlavního trenéra v NHL. Předtím i potom působil v této lize buď jako asistent nebo trénoval v nižších soutěžích. V organizaci Bruins pracuje v různých funkcích bezmála deset let. Letos dělal po pěti letech v pozici hlavního kouče na farmě v Providence prvním rokem asistenta Julienovi u prvního týmu. Jednapadesátiletému muži pomohla ke druhé životní šanci důvěra Dona Sweeneho, se kterým má prý velmi dobrý vztah.

První vzkaz poslal tomu, jehož ve funkci střídá. „Pro Juliena mám jen respekt. Cítím, že jsme to byli my, kdo ho nechal padnout,“ řekl, načež naznačil, že je na práci hlavního trenéra připravený. „Jsem v pozici, kdy mám trénovat tým NHL. Nestěžuji si na to. Tu příležitost si vychutnám,“ dodal odhodlaně.
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.