bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kakkománie v New Yorku. Rangers září spokojeností

24. června 2019, 8:32

David Zlomek

Poté, co z úst Martina Brodeura zaznělo jméno Jacka Hughese, měli fanoušci Rangers jasno. Získali tolik vysněného Kaapa Kakka. Když Jeff Gorton, generální manažer celku z Manhattanu, konečně vyřkl jméno finského mladíka, vybuchli příznivci Jezdců nadšením. Spousta z nich draft sledovala také v domovské aréně, kde to při výběru vypadalo, jako kdyby Rangers právě vyhráli Stanley Cup. A Kakkománie začala.

Netrpělivé čekání trvalo 73 dnů. Tolik dnů uběhlo od loterie, která určila pořadí v draftu. To se ale vyplatilo, když v pátek Rangers získali stále ještě kluka, který může změnit chod celé organizace. A uvědomuje si to šéf Rangers.

„Získali jsme speciálního hráče,” řekl Gorton. „Všichni jsme viděli, co v této sezoně ukázal. V národním týmu i klubu hrál skvěle. Je to pro nás skvělý den.”

Zajímavostí je, že v New Yorku ještě Kakko v životě nebyl. A teď se má stát jeho domovem. Jakmile zaznělo jeho jméno, byl trochu nervózní, ale všechno to z něj padlo, když na sebe na pódiu oblékal modrý dres s nápisem Rangers.

„Je to skvělý pocit. Jsem rád, že jsem součástí New York Rangers,” usmíval se Kakko v rozhovoru.

Výběr si samozřejmě pochvaloval i nový prezident Newyorčanů John Davidson. „Získali jsme parádního hráče. Mladého kluka, co má charakter a před kterým leží velká budoucnost. Opravdu nemůžu být šťastnější,” zářil nedávný funkcionář Columbusu.

Pozitivem pro Rangers navíc je, že je fyzicky vyvinutý na tolik, že v příští sezoně může hrát NHL. To, že nemá problém s dospělým hokejem, potvrzoval celou sezonu ve finské lize, kde vstřelil 22 branek v základní části a v playoff přidal další čtyři. Vrcholem pak bylo zlato z mistrovství světa. Kromě toho letos vyhrál také mistrovství světa juniorů.

„Neřekl bych, že má nějakou slabinu,” pokračoval Davidson. „Může hrát na křídle i na centru, což je vždycky pozitivní. Dokáže přihrát i dát gól. Když skautujete hráče, snažíte se najít slabiny. Faktem je, že jsme u něj žádné nenašli. Máme se na co těšit.”

A Jeff Gorton, jenž je v pozici generálního manažera nástupcem legendárního Glena Sathera, dodal: „Ve spoustě věcí vyniká. Výhodou pro něj je velké tělo, kterým si dělá prostor a odstavuje protihráče. To umí jako málokdo. Rozhoduje se strašně rychle, navíc dokáže dávat góly třeba od modré. To se v jeho věku vidí málokdy.”

To, že má Kakko spoustu talentu, je zbytečné zmiňovat. Rangers si ale pochvalují jednu věc. Věc, která se nejde naučit, prostě ji musíte mít. Je to jeho šarm a přístup. Navíc hokej miluje a ví, že je v něm dobrý. To potom ukazuje na ledě.

„Je hodně sebevědomý,” přikyvuje Gorton. „Je to střelec, pořád chce dávat góly. V každém jeho střídání vidíme to odhodlání. Když hraje, nemůžete od něj upřít oči.”

Ano, Gorton i celá organizace ví, že v Kakkovi mají talentovaného mladíka, který je připraven na dospělý hokej. Nicméně je potřeba dodat, že se nesmí uspěchat další krok. Pořád je mu jenom 18, navíc se bude stěhovat do nové země a do města, ve kterém nikdy nebyl. 

„Musíme být opatrní a dělat správná rozhodnutí,” souhlasí Davidson. „Chceme, aby se dále zlepšoval. A ano, je tu šance, že by mohl hrát, ale musíme počkat, nemůžeme ho do ničeho cpát. Je pořád mladý, nebudeme jeho vývoj nijak urychlovat.”

V týdnu, jenž předcházel draftu, se Kakko pomalu seznamoval s činovníky organizace, kteří byli přítomni ve Vancouveru. Mezi jinými to byl třeba trenér David Quinn nebo již zmiňovaný Glen Sather, jenž v organizaci stále působí.

Všichni zástupci Rangers v pátek nastoupili na pódium, takže si se všemi mohl potřást rukou a stvrdit tak svůj příchod do Big Apple. V mezičase samozřejmě došlo na gratulace a povzbuzení.

„Já si ale nic nepamatuju,” řekl s úsměvem Kakko novinářům, když byl dotázán, co mu Gorton a spol. na pódiu řekli.

Kakka nyní čeká přesun do New Yorku, kde se poprvé postaví na led jako člen organizace Rangers. Ta totiž pořádá kemp mladíků, kde se objeví všichni draftovaní hráči a i ti, na které se v draftu nedostalo, a tak byli pozváni na zkoušku. 

Kaapo sám přiznal, že neví, co od New Yorku čekat, možná se i trochu bojí. Jednu věc ale ví. 

„Myslím, že je trochu větší než Turku,” zažertoval, když narážel na svůj domov. „Ale co jsem slyšel, je to fajn město. Krásné a hlavně velké.”

S New Yorkem se asi bude sžívat trochu déle, nicméně jeho seznamování se současným týmem by mělo zabrat co nejméně času. Určitě mu pomůže, že ze společného působení v Turku zná brankáře Alexandera Georgijeva. Mimo jiné se dříve vyjádřil, že obdivuje Henrika Lundqvista nebo Miku Zibanejada.

„Jasně, že je znám. Je to skvělý tým. Doufám, že nám pomůžu se dostat do playoff,” dodal Kakko.

Ne tak rychle, chtělo by se říct. Ještě ani nevstoupil na led a už si dává za cíl dostat Rangers do playoff?

„Hned chci hrát NHL. Je to můj sen,” řekl odhodlaně. „Musím ale ještě zesílit a zapracovat na bruslení. V létě mě čeká hodně práce.”

„Můj sen byl také být jedničkou draftu,” pokračoval. „Ale druhé místoje taky dobré. Chci ukázat Devils, že udělali chybu, když si mě nevybrali.”

I to je Kaapo Kakko. Stále cílevědomý kluk, jemuž se splnil sen a jenž se nespokojí s druhým místem.

A daleko od pravdy není ani tvrzení, že splnil sny všem fanouškům Rangers. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.