bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kanadský veterán z KHL či drogový hříšník. Kdo bude bojovat na kempech o NHL?

12. září 2017, 12:30

Matěj Mayer

Jen pár dní zbývá do začátku přípravných kempů a tři týdny do ostrého začátku velké show s názvem NHL. Plno hráčů má svou pozici v nejslavnější lize jistou, zároveň je i spousta těch, o jejichž osudu se rozhodne až během kempu. Kromě mladíků a hráčů na pomezí farmy a NHL se o svých schopnostech budou snažit přesvědčit hráči, které si kluby pozvaly na zkoušku.

Seznam hokejistů, kteří se zúčastní tréninkových kempů týmů v NHL v rámci profesionálního try-outu (PTO), aktuálně čítá 34 jmen. Mezi nimi figurují převážně zkušení hráči a veteráni, kteří za sebou již mají několik sezon v nejlepší severoamerické soutěži, jako Jay McClement, Chris Kelly či Ryan Malone – ve věku 37 let nejstarší uchazeč o místo v NHL. Najdeme však i mladší borce, mezi něž patří Alex Chiasson, Brandon Pirri nebo teprve 24letý Mike McKee – nejmladší hráč ze seznamu, jenž čerstvě dokončil univerzitu.

Zdálo by se, že někteří prověření hráči nemají na zkoušce co dokazovat. Například Cody Franson patřil od začátku spuštění trhu s volnými hráči mezi nejlákavější zboží mezi obránci a jistě by se ve většině klubů do defenzivní šestky vešel. Obdobně Pierre-Alexandre Parenteau patřil v uplynulé sezoně k tomu lepšímu v New Jersey, v jehož dresu nastřílel před výměnou do Nashvillu 13 gólů. NHL však stále více sází na mládí, a tak o svou pozici musejí bojovat i hráči, kteří by v dřívejších letech už měli smlouvu v kapse.

Seznam hráčů pozvaných na zkoušku

Arizona Coyotes

Tyson Strachan
Arizona vydává na platy hráčů jen 60 milionů dolarů – nejméně z celé ligy. Je však otázka, zda by pro ni byl 32letý obránce přínosem. Kojoti mají mezi šesti beky kvalitnější hráče, než je Strachan, který strávil kompletní minulou sezonu na farmě v Rochesteru. NHL hrál naposledy na dva zápasy v ročníku 2015/16 v dresu Minnesoty.

Buffalo Sabres

Cody Goloubef
I Buffalo se zdá být v obranných řadách slušně zajištěno, ale Goloubef by se jako sedmý obránce mohl hodit. Pod platových stropem sice Šavlím zbývá jen jeden milion, to by však na 27letého defenzivního zadáka stačilo. Loni odehrál za Colorado 35 zápasů a připsal si pět asistencí.

Calgary Flames

Tanner Glass
Plameny nemají na soupisce moc ostrých hochů, a proto zkoušejí 33letého Glasse. Ten má s NHL a rvačkami bohaté zkušenosti, kromě bitek však svému týmu moc nepřispívá. V uplynulé sezoně odehrál za Rangers v celkovém součtu 18 zápasů s bilancí šesti bodů (2+4) a 24 trestných minut. Většinu času pobýval na farmě.

Joseph Cramarossa
Teprve 24letý střední útočník loni poprvé nakoukl do NHL a kromě dvou zápasů na farmě se v ní udržel celou sezonu. V Anaheimu si nevedl špatně a ve 49 zápasech měl 10 bodů (4+6), po přesunu do kanadského Vancouveru už se v deseti duelech bodově neprosadil.

Chicago Blackhawks

Cody Franson
Čerstvě 30letý zadák je nejkvalitnější ze všech hráčů pozvaných na zkoušku a je s podivem, že zatím s nikým neuzavřel kontrakt. Franson rozhodně pokukuje přímo po místě v NHL a v Chicagu by se mu to mohlo povést. Problémem však mohou být finance, protože klub je aktuálně nad stropem. V minulé sezoně nasbíral v dresu slabého Buffala 19 bodů (3+16) v 68 zápasech.

Drew Miller
Mladší bratr brankáře Ryana Millera byl dlouhá léta stabilním hráčem NHL, ale loni spadl až na farmu, kde odehrál sedm utkání. Většinu času ale přece jen působil v prvním týmu Detroitu, kde se od něj čekala trochu větší spolehlivost. S dresem Red Wings se rozloučil po osmi sezonách.

John Mitchell
Další defenzivní útočník, který je však na rozdíl od Millera o něco mladší a také schopnější v ofenzivě. Posledních pět let odehrál v Coloradu, kde se v minulé sezoně trápil stejně jako celý tým Avs. Chabých sedm bodů (3+4) v 65 zápasech a navrch –12 v tabulce pravdy znamenalo jeho nejhorší rok v Coloradu.

Mark Stuart
Ryze defenzivní zadák, který ani ve svých nejlepších letech nepokořil hranici 20 bodů za sezonu. Takovým směrem se NHL již neubírá. Třiatřicetiletý Stuart by však ještě mohl zastal roli obránce do třetího páru. Posledních pět ročníků odehrál ve Winnipegu.

Colorado Avalanche

Jared Cowen
Devítka draftu 2009 by mohla být zajímavou potenciální posilou Laviny. Cowenovi byla předpovídána velká kariéra, kterou mu ale zatím komplikují zdravotní trable. Loňskou sezonu kompletně vynechal, v předcházejícím ročníku 2015/16 odehrál za Ottawu 37 utkání se čtyřmi asistencemi. Pokud mu bude sloužit zdraví, je jeho šance na úspěch vysoká, Avalanche totiž mají pod smlouvou jen tři beky do prvního týmu.

Dallas Stars

R. J. Umberger
Také 35letý Američan vynechal celou minulou sezonu. V jeho věku se zdá být comeback hodně složitý, o to víc v nabité sestavě Dallasu. Umberger už od sezony 2014/15 v NHL spíše paběrkoval a že by se prosadil v organizaci Stars, která je už nyní nad platovým maximem, se jeví nereálně. Naposledy nasbíral 11 bodů (2+9) v 39 duelech v sezoně 2015/16 za Philadelphii, poté ho Flyers vykoupili z posledního roku smlouvy.

Detroit Red Wings

Pierre-Alexandre Parenteau
Jak uvádíme výše – Parenteau si loni nevedl zle, než jej Devils vyměnili. Posbíral 27 bodů (13+14) v 59 utkáních, v Nashvillu ale poté propadl, když za 13 zápasů zaznamenal jedinou asistenci a skoro celé play-off proseděl na tribuně. Jedná se o zkušeného 34letého střelce, který v sezoně 2015/16 nasázel v dresu Toronta 20 gólů. Red Wings jsou však aktuálně tři miliony nad stropem.

David Booth
Booth má pro zisk místa v kádru Detroitu o motivaci navíc – je totiž přímo rodákem z tohoto města. NHL hrál naposledy v sezoně 2014/15, když zaznemanal za Torontu 13 bodů (7+6) v 59 duelech. Poslední dva roky hrál v KHL, kde příliš nezářil. Loni neuspěl na try-outu Anaheimu. Pokud Rudá křídla opustí Andreas Athanasiou, mohl by být rychlonohý 32letý křídelník levnější variantou.

Edmonton Oilers

Chris Kelly
Šestatřicetiletý centr si vybudoval pověst spolehlivého defenzivního hráče, který zároveň dovede podpořit útok. S útočnou činností je to s přibývajícím věkem slabší, bohužel pro Kellyho to v posledním ročníku nebylo dobré ani směrem dozadu. Sice hrál průměrně více než dvě minuty oslabení v každém zápase, ale s –17 byl v Ottawě o parník nejhorším hráčem. Teoreticky by mohl být levnou posilou čtvrtého útoku Oilers.

Florida Panthers

Brandon Pirri
Dlouho se na smlouvu načekal už loni, před letošní sezonou musel vzít zavděk zkoušku u týmu, kde hrál skoro tři sezony, a jednou už za něj nastřílel přes 20 gólů. Od Pirriho se čekalo při jeho posledním angažmá v Rangers hodně – především góly, kterých ale dal za 60 utkání jen osm. Je mu teprve 26 let a Panteři by s jeho podpisem nemuseli šlápnout vedle.

Harry Zolnierczyk
Nikdy nebyl stabilním hráčem NHL a až v loňské sezoně měl alespoň vyrovnaný poměr mezi utkáními odehranými v NHL a AHL. V ročníku 2016/17 byl hráčem Nashvillu, který ho nakonec využíval i při svém velkolepém tažení v bojích o Stanley Cup. Celkově si v dresu Predátorů připsal sedm bodů (3+4) v 35 duelech.

Nikolaj Bělov
Robustný obránce hrál až doposud pouze v rodném Rusku a nyní se pokouší o první zahraniční angažmá. Bělovovi je už 30 let a přitom má v KHL za sebou svou nejlepší sezonu. Bude 15 bodů (8+7) v 59 zápasech vstupenkou do NHL v dresu Panterů? 

Los Angeles Kings

Chris Lee
Tohle by mohl být velmi zajímavý příběh. Kanaďan Lee se do profesionálního hokeje prokousal z béčkové univerzitní ligy. Prošel si neuvěřitelným vývojem, kdy z německé a švédské nejvyšší soutěže pronikl až do KHL. V uplynulé sezoně za Magnitogorsk nakupil 65 bodů (14+51) v 60 zápasech. Druhý nejlepší obránce v lize měl skoro o 30 bodů méně! Nyní se v 36 letech pokusí prosadit do sestavy Králů. 

Andrej Loktionov
V Los Angeles, o jejichž dres se uchází, už dříve působil, a dokonce byl tímto klubem draftovaný. V NHL se Loktionov nikdy naplno neprosadil, a tak odešel do KHL. Tam odehrál poslední tři sezony a nevedl si špatně. Naposledy za Jaroslavl zaznamenal 27 bodů (12+15) v 58 duelech. Nyní chce 27letý střední útočník znovu zabojovat o místo v nejslavnější lize.

Brandon Prust
Jeden z ostrých chlapíků usiluje o na návrat do NHL. Třiatřicetiletý Prust hrál v loňském ročníku v Německu, kde v součtu s play-off odehrál 40 utkání a kromě 14 bodů (5+9) utržil také 118 trestných minut. NHL hrál naposledy za Vancouver v sezoně 2015/16. 

Brooks Laich
Ani Laich nepůsobil v minulé sezoně v NHL, nýbrž výhradně na farmě Toronta. Tam si navíc nevedl vůbec dobře – za 27 utkání dal jediný gól a osm nahrávek. Podobně bídně si vedl i v předchozí sezoně 2015/16, když dal za Washington jen jeden gól v 60 zápasech. Pokud by se v Los Angeles prosadil, bylo by to velké překvapení.

Shane Harper
Křídelní útočník, který letos až ve svých 28 letech poprvé nakoukl do NHL. V dresu Floridy měl tři body (2+1) za 14 duelů, po výměně do New Jersey už působil výhradně v AHL.

Minnesota Wild

Ryan Malone
Po všech eskapádách se zdá být od Malona troufalé, že se pokouší o návrat. I přes jeho minulost spojenou a alkoholem a drogami však dostane v Minnesotě příležitost. Do prvního mužstva by se 37letý křídelník dostal asi jen zázrakem, místo na farmě by ale vybojovat mohl. A to je zřejmě to, o co mu jde – hrát AHL a podívat se na olympiádu. 

Montreal Canadiens

Eric Gelinas
Gelinasovi bylo letos 26 let a ještě by měl mít co nabídnout. Před čtyřmi lety nasbíral v dresu New Jersey jako obránce 29 bodů (7+22) v 60 duelech, poté však už nikdy tak úspěšný nebyl. Dokonce ani ve slabém Coloradu, kde dostal více prostoru, zvádl v minulé sezoně jedinou asistenci ve 27 zápasech. Stejný počet utkání byl v AHL.

New Jersey Devils

Jimmy Hayes
Díky kombinaci poměrně mladého věku (27 let) a robustné postavy (195 cm, 98 kg) by mohl být Hayes stále platným hráčem pro NHL, třeba i ve třetím útoku. Minulá sezona pro něj byla noční můrou, ale ve dvou předchozích nasbíral kolem 30 bodů. Ďáblům by se taková zkouška, zvláště při nedostatku kvalitních křídel, mohla vyplatit.

Tim Erixon
Ještě o rok mladší je švédský obránce Erixon. Ten však již několikrát promarnil svou šanci v NHL, kterou už okusil v dresu čtyř mužstev. Poslední dva roky strávil kompletně v AHL na farmě Pittsburghu, kde měl v posledním ročníku 17 bodů (3+14) v 54 duelech.

New York Rangers

Bobby Farnham
Drobný a nikdy nedraftovaný útočník se probil do NHL skrze farmu. Nejprve to zkoušel v Pittsburghu, poté v New Jersey a naposledy v Montrealu, za který ale nastoupil jen ke třem zápasům. Zbytek uplynulé sezony byl na farmě, kde v 71 zápasech získal 28 bodů (11+17) a také 137 trestných minut.

Ottawa Senators

Chris VandeVelde
Zkušený 30letý forvard neměl ve své kariéře v NHL nikdy lepší pozici než ve čtvrté formaci. V prvních čtyřech letech v profesionálním hokeji ještě trávil většinu času na farmě, poslední tři roky však figuroval až na jeden případ výhradně na soupisce Philadelphie Flyers. Loni měl 15 bodů (6+9) v 81 utkáních. 

Pittsburgh Penguins

Jay McClement
Podobný případ jako VandeVelde je i 34letý centr McClement. Ten však již jedenáct sezon hraje nepřetržitě NHL a patří k ceněným defenzivním centrům i vůdcům. Penguins by nutně potřebovali posílit střed třetího útoku, to už se ale zdá být pro McClementa, jenž v uplynulé sezoně nasbíral jen osm bodů (5+3) v 65 zápasech, příliš velké sousto.

St. Louis Blues

Mike McKee
Nejmladší ze všech hráčů pozvaných na try-outy je teprve 24letý čerstvý absolvent Western Michigan University. McKee je čistě defenzivní obránce, který vyniká velkou postavou a silou. Původně ho draftoval Detroit, který o něj však neprojevil zájem. U St. Louis by mohl pro začátek dostat místo na farmě.

Ty Loney
Další ještě mladý (25 let) a urostlý hokejista, který dostane příležitost u Blues. Loney je ovšem pravé křídlo a prozatím se potloukal po farmářských ligách. V uplynulé sezoně se mu dařilo v ECHL, kde měl 40 bodů (18+22) v 36 duelech, v AHL přidal 10 bodů (4+6) ve 24 zápasech. Právě na své farmě Chicago Wolves si ho všimli zástupci St. Louis.

Vancouver Canucks

Ryan White
Důrazný a levný útočník do čtvrté řady se může vždycky hodit. White vstřídal za poslední dva roky tři kluby a kromě tvrdé hry stihl i posbírat nějaké body. V obou posledních sezonách jich bylo 16, v uplynulém ročníku tuto porci rozdělil mezi Arizonu a Minnesotu.

Scottie Upshall
Nejlepší léta má dozajista za sebou, o setrvání v NHL bude někdejší šestka draftu bojovat ve Vancouveru. Svou nejúspěšnější sezonu měl Upshall před čtyřmi lety, kdy nasbíral 37 bodů, od té doby se ale nedostal ani na dvacítku. Dvě poslední sezony odehrál v St. Louis, kde dal v sezoně 2016/17 deset gólů. 

Washington Capitals

Jyrki Jokipakka
Finská zadák by se mohl stát zajímavou posilou sestavy Capitals. Ti by pro urostlého obránce a reprezentanta své země mohli najít místo. Jokipakka čerstvě oslabil 26. narozeniny a už dokázal, že NHL může hrát. Minulou sezonu působil Calgary a Ottawě, kde ke slušné defenzivní hře přidal šest bodů (1+5) v 56 zápasech.

Alex Chiasson
I rodák z Montrealu má slušnou šanci se na zkoušce prosadit a uzavřit s Capitals kontrakt. Kromě urostlé postavy (193 cm, 94 kg) může zaujmout i produktivitou. Loni měl v Calgary 24 bodů (12+12) v 81 zápasech. Navíc je mu také teprve 26 let.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.