bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kane premiéru v play-off oslavil dvěma góly. Na tribuně mu fandil táta

14. dubna 2018, 10:30

Martin Schwarz

Dlouhých devět sezon čekal, až bude moci zasáhnout do utkání play-off. Ale když se konečně dočkal, stálo to za to! Útočník San Jose Evander Kane v pátek nad ránem výrazně přispěl k popravě Anaheimu. V rozmezí pár minut dvakrát gólově udeřil a jeho Sharks i proto vedou v kalifornské sérii 1:0 na zápasy. „Neměl jsem velký problém udržet emoce, nebyl to můj první velký zápas kariéry,“ vysvětloval forvard.

Vypadá to, že generální manažer Doug Wilson dobře věděl, co dělá, když před uzávěrkou přestupů přivedl na západ Spojených států známého rebela. Už těsně po výměně Evandera Kanea z Buffala do San Jose odborníci uznale pokyvovali: Ano, přesně takového hráče potřebujete, pokud chcete pomýšlet na úspěch ve vyřazovacích bojích. A měli pravdu. Kanaďan se ještě v závěru základní části blýskl čtyřmi góly v jednom duelu, lépe se snad u nového zaměstnavatele uvést nemohl. Tím ale neskončil. Naopak.

Běžela 28. minuta prvního utkání série play-off mezi Anaheim Ducks a San Jose Sharks. Hosté šli do přesilovky pět na tři. Stačilo jim pár sekund a zvedali ruce nad hlavu. Kane z prostoru před brankovištěm poslal sebejistě kotouč do sítě.

Střih.

Uteklo jen osm minut a situace se opakovala. Tentokrát šestadvacetiletý snaživec jásal poté, co se prosmýkl kolem obránce Ducks a těsně před gólmanem Johnem Gibsonem zakončil k tyči. A stejně jako v prvním případě mu finální pas na hůl poslal kapitán Joe Pavelski. Kačeři byli rázem na kolenou, těžko hledali odpověď na dvě rychlé trefy Sharks.

„Je samozřejmě moc pěkné si konečně zahrát utkání play-off, především kvůli báječné atmosféře. Hlavně mám radost z toho, že se nám hned v první zápase podařilo vyhrát,“ sdělil Kane novinářům z nhl.com. „Teď se už musíme soustředit jen a pouze na druhé střetnutí série.“

Zapsal se do klubové historie

Přitom začátek neměl vancouverský rodák nikterak slavný. V první třetině nevystřelil ani jednou na bránu, přestože se jako člen elitní útočné formace dostával často na led. Pak ale dostal pořádný apetit. Ve zbytku základní hrací doby zasypal klec Anaheimu šesti pokusy. Jak víme, dva z nich prošly do sítě. Že by ale prožíval okamžité dojetí? Ani náhodou. „Neměl jsem velký problém udržet emoce,“ ujišťoval Kane. „Nebyl to můj první velký zápas kariéry, ačkoli mě vždycky minulo play-off. Důležité bylo, že se mi povedlo hrát s postupujícím časem mače čím dál lepší hokej.“

Aspoň někdo z rodiny Kaneových určitě dojatý byl. Na tribuně v Honda Center seděl hokejistův otec Perry, který sledoval, jak synek školí anaheimskou defenzivu. „Je moc super, že se přijel podívat,“ radoval se někdejší hráč Buffala či Winnipegu. „Myslím, že po naší výhře a mých dvou gólech může být pyšný, za chvilku se za ním jdu podívat.“

Slovy chvály nešetřil ani hlavní trenér San Jose Peter DeBoer. „Byl jednoduše úžasný,“ smekl klobouk před svým svěřencem. „Zejména jeho první branka měla velkou váhu. Oba týmy cítily lehkou nervozitu a John Gibson vytáhl několik dobrých zákroků. Jenže pak přišel úvodní gól, což nám hodně pomohlo,“ tušil lodivod Žraloků.

Evander Kane je vůbec prvním hokejistou v historii San Jose Sharks, který vstřelil dva góly při svém debutu ve vyřazovacích bojích. V celé NHL se to za posledních 20 let povedlo jen třem dalším borcům: Alexanderu Radulovovi (2007), Mikeu Greenovi (2008) a Gabrielu Bourqueovi (2012).

Série prvního kola play-off mezi Anaheim Ducks a San Jose Sharks pokračuje druhým zápasem už zítra ve 4:30 hodin ráno středoevropského času.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.