bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kanonýr za pár šupů bez ochranné ruky. Co bude s Marchessaultem?

20. června 2017, 12:00

David Jahoda

Při odkrývání chráněných jmen před chapadly nováčka NHL z Las Vegas připravila Florida Panthers jedno z největších překvapení. Na jejich seznamu chráněných hráčů totiž chyběl útočník Jonathan Marchessault, kometa loňské sezony, která dokázala vstřelit 30 branek a k tomu přidat 21 asistencí. A to všechno jen za roční plat 750 tisíc dolarů. Fanoušci Panterů si klepou na čelo. Sáhnou po levném kanonýrovi Golden Knights, nebo ho za nějakou „úplatu“ opominou?

Příznivci mužstva ze slunného města Sunrise jásali radostí nad zprávou, že se kormidla klubu, jinak řečeno pozice generálního manažera, opět chopil Dale Tallon. Jenže když spatřili Jonathana Marchessaulta mezi nechráněnými hráči před expanzivním draftem, většina z nich kroutila a stále kroutí hlavou.

Maličkému útočníkovi, který vloni využil situace, kdy byly některé opory mužstva zraněné, ze smlouvy, jež mu zaručuje pouhých 750 tisíc dolarů ročně, ještě rok zbývá. Asi jen málokdo čekal, že by si takto levnou palebnou sílu nechali Panthers vzít, ale stalo se.

Je tu však možnost, že si Florida Marchessaulta ochrání formou „boční dohody“. Co to znamená? Třeba to, že Panthers nabídnou Las Vegas v čele s generálním manažerem Georgem McPhee například volbu v draftu za to, že Golden Knights nechají šestadvacetiletého útočníka bez povšimnutí.

V letošním vstupním draftu má Florida kromě volby ve čtvrtém a sedmém kole všechny volby k dispozici. Třeba volba v prvním kole draftu by Zlaté rytíře mohla přesvědčit o tom, aby Marchessaulta nechali na pokoji. Jenže těžko si představit, že by Panthers obětovali celkově 10. volbu v letošním ročníku. Takovou cenu pro ně zřejmě Marchessault nemá, o čemž svědčí už jen to, že jej neochránili. A ještě je tu jedna věc. Všechny trumfy drží v ruce nejvyšší představitelé novice ligy, a pokud o někoho budou mít zájem, smlouvat o boční dohodě vůbec nemusí. 

Ostatně, Florida docela překvapila i tím, jaký formát ochrany svých hráčů vůbec vybrala. Navzdory početné skupině kvalitních ofenzivních hokejistů vsadila na formát ochrany „8 hráčů v poli a brankář“ místo „7 útočníků, 3 obránci a brankář“. Logicky kvůli tomu, aby mohla ochránit víc obránců.

Chránění hráči Floridy: B: Reimer, O: Ekblad, Petrovic, Pysyk, Yandle, Ú: Barkov, Bjugstad, Huberdeau, Trocheck.

Dva z nich byli jasní už předem – Keith Yandle, jenž má ve smlouvě klauzuli, která Panthers dávala povinnost ho chránit, a Aaron Ekblad, který je současnou i budoucí tváří klubu. Další dva obránci, které Florida ochránila, jsou Alex Petrovic a Mark Pysyk. Oba ale nemají smlouvu na další sezonu a budou chráněnými volnými hráči s možností odvolat se k arbitráži. Ale kdo ví, možná jsou s nimi Panthers už předběžně domluvení, a případnou ztrátu ani jednoho z nich vůbec neriskují.

Každopádně si jich Florida váží natolik, že kvůli nim zvolila formát ochrany 8+1, čímž přišla o možnost chránit o dva hráče navíc. Oběma zmíněným zadákům je 25 let, za své platy si jistě odehráli své (Petrovic/1,05 mil.; Pysyk/1,125 mil.), otázkou ale je, jestli jde opravdu o obránce, nad kterými je na úkor Marchessaulta, Reillyho Smithe či Jasona Demerse potřeba držet ochrannou ruku.

Na druhou stranu, možná se jedná o Tallonův záměr. Pokud by Marchessaulta ochránil boční dohodou, nevadilo by mu, kdyby George McPhee sáhl po Smithovi či Demersovi. Smith klesl v minulé sezoně z 50 na 37 bodů, zatímco jeho gáže od dalšího ročníku vzroste. Bude ukrajovat z platového stropu 5 milionů. Demers pobírá 4,5 milionů a ve smlouvě má ještě další čtyři sezony. V loňském ročníku odvedl slušnou práci v ofenzivě (9+19), ale třeba v tabulce pravdy byl s -14 po Ekbladovi (-23) druhým nejhorším obráncem. 

Marchessault: Myslel jsem, že jsem byl součástí plánů Floridy

Ale zpět k Jonathanu Marchessaultovi. Ten se po uplynulé sezoně nechal slyšet, že je v kabině Panthers nesmírně spokojený a rád by se tam na delší dobu zabydlel. Ovšem jeho vyjádření po odkrytí chráněných a nechráněných hráčů před rozšiřovacím draftem dává impulz k zamyšlení, zda vůbec o další spolupráci v dresu floridského klubu stojí. „Ano, jsem překvapený, že nejsem mezi chráněnými hráči. Myslel jsem, že jsem byl součástí plánů Floridy,“ uvedl Marchessault pro kanadskou rozhlasovou stanici 91.9 Sports. 

Někteří fanoušci Floridy si jeho neochránění vysvětlují následovně: Nebýt zranění zejména jmenovce Jonathana Huberdeaua a následně i dalších útočníků (Barkov, Jokinen, Bjugstad), nedostal by Marchessault tolik prostoru se ukázat a tudíž by ani nedal 30 gólů. Ale není to slabý argument?

>> Seznam chráněných a nechráněných hráčů všech týmů NHL

O něco lepším argumentem by mohlo být to, že v tabulce pravdy měl Marchessault 21 mínusových bodů, což byl nejhorší počin ze všech útočníků mužstva a druhý nejhorší celkově. Na jeho obranu je však třeba dodat, že hned několik dalších forvardů na tom nebylo o moc lépe (Bjugstad -19, Sceviour -16, Jokinen -15 atd.). Dát Marchessaulta volně k dispozici se zkrátka v této chvíli zdá být postavené na hlavu. Pochopitelně nikde není psáno, že vloni třetí nejlépe bodující hráč Floridy minulý ročník napodobí, s jeho platem však nejde o vůbec žádný risk.

A tak si mezitím v Las Vegas zřejmě mne ruce Gerard Gallant. Kouč, který Marchessaulta poslal na startu loňské sezony do úvodní formace k Jaromíru Jágrovi a Aleksanderu Barkovovi. A to, že tento jen 173 centimetrů vysoký hokejista chytil šanci za pačesy, už víte. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.