bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kapitoly z dějin draftu (10): Muž, co překonal NHL

7. února 2016, 14:01

Tomáš Zatloukal

Že vám spojení „doplňkové drafty“ nic neříká? Tak vězte, že šlo o dražby univerzitních hráčů, kteří nešli draftovat běžnou, rutinní cestou. Konaly se mezi léty 1986 až 1994 a jen málokdy vynesly jednotlivým klubům výraznější posily. Pár diamantů v uhlí se přesto našlo, přičemž občas za oním cenným kamením stály silné a poutavé příběhy, ve třech dílech vám postupně přiblížíme trio z nich. Začínáme s Johnem Cullenem, následovníkem slavné rodinné tradice.

"Od té doby uplynulo už hodně let a já jsem stále tady a mluvím s vámi. Cítím se požehnán. Je to neuvěřitelný pocit," pravil v roce 2009. Kdo? John Cullen, bývalá hokejová hvězda, dnes prodejce amerických vozů značky Chrysler. I nyní, když tři králové píší křídou na vrata číslovku 2016, je kanadský elegán stále tady. Na pohled silný, zdravý a spokojený.

Jenže nebylo tomu tak vždy. V roce 1997 mu diagnostikovali rakovinu, konkrétně Non-Hodgkinův lymfom, a více než boje na ledové ploše začala Cullena zajímat bitva o vlastní život. Šlo o dokonalý "doják", když po úspěšné léčbě oznámil, že překonal NHL (pod lehce matoucí zkratkou se skrývá ono nádorové onemocnění) a že se vrací k profesionálnímu hokeji.

Však mu za vítězný duel s rakovinou a projevenou lásku ke hře dali Bill Masterton Trophy za sezónu 1998-1999. Co na tom, že v ní za Tampu Bay odehrál jen kvartet utkání a následně byl odeslán do IHL. Mnohem důležitěji působila symbolika, dobro triumfovalo nad zlem, Cullen se postavil zákeřné nemoci a zase naskočil na ledovou plochu. Podobně jako Mario Lemieux. 

V IHL ukázal svou sílu, když sedmi body v jednom duelu vyrovnal farmářský rekord. Přesto se v listopadu 1998 rozhodl ukončit svou hokejovou pouť a přijal post trenérského asistenta u Blesků. Tak se uzavřela více než solidní kariéra další z Cullenů. V NHL si zahráli Johnův otec Barry a strýcové Ray s Brianem a posléze i synovci Mark s Mattem (nyní Penguins).

Do prestižní soutěže nakročil Cullen povedenými roky na bostonské univerzitě, ty si vyšperkoval mimo jiné i randěním s pozdější ženou Johna Kennedyho mladšího Carolyne Bessetteovou. Tragický konec, který potkal jí a jejího chotě patrně znáte. Kennedy se za špatného počasí vydal na kratičký let nad Atlantik, načež nezvládl pilotáž a zřítil se (dokument zde).

Zpět k sympatickému rodákovi z ontarijského Puslinchu. Cullen začínal právě vedle Lemieuxe na konci osmdesátých let. Do NHL vletěl ve velkém stylu, v ofenzivním mužstvu Pittsburghu sbíral kupu bodů a brzy se dočkal pozvánky na All-Star Game. Dokonalou idylku (Lemieux právě vedl svůj tým za dvěma Stanley Cupy) mu zbořila na jaře roku 1991 výměna.

Tučňáci jej poslali v rámci velkého trejdu do Hartfordu za jiné útočné eso: Rona Francise. Také u Whalers Cullen bez ostychu prodával svou rychlost, sílu a šikovné ruce. Později oblékl dres Toronta Maple Leafs, vrátil se do Pittsburghu a nakonec se zařadil k útočným tahounům Lightning. V nejlepší lize světa nakupil 550 bodů, průměrně sbíral téměř 0,9 bodu na utkání.

Přesto se jeho jméno každoročně připomínalo v jiné soutěži, IHL totiž na Cullenovu počest udělovala trofej za oddanost hokeji, de facto obdobu té Mastertonově. Z dobrých důvodů, Cullen ohromil farmářskou ligu nejen zmíněným rekordem, ale také naprosto mimořádnou sezónou 1987-88. Tehdy přešel z vysokoškolského hokeje k profesionálům a naprosto dominoval.

Posbíral přes 150 bodů a řekl si o snad všechny dostupné individuální trofeje. Buffalští Sabres, kteří mu po skončení na univerzitě odmítli nabídnout smlouvu, najednou měli o hráče, jehož služby si původně zajistili v doplňkovém draftu 1986, zase zájem. Ale Cullen měl svou hrdost, raději se upsal Pens. A nemusel litovat, v Pittsburghu prožil svá nejlepší léta.

Alespoň hokejově. V osobním životě je nejšťastnější v posledních letech. Rakovina jej změnila, udělala z něj nesmírně pozitivního a optimistického člověka."Když se mi nyní něco nepovede, jen se pousměju. Vzpomenu si na to, že mi kdysi bylo mnohem hůř," přiznal před sedmi lety. Jako hrdý otec tří dcer. Prodavač aut. A nekonečná inspirace pro další válečníky s rakovinou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.