bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kapitoly z dějin draftu (8): Tři jedničky vydláždily cestu za Stanley Cupem, samy si na něj nesáhly

4. ledna 2016, 10:00

Tomáš Zatloukal

Běží třetí prodloužení, hráčům rychle mizí fyzické síly, zato přibývá nepřesností. Colorado se usazuje v útočném pásmu, Panteři se marně snaží vyhodit puk. Mellanbyho pokus zastavuje Joe Sakic, Jovanovského backhand zase končí na holi Uweho Kruppa. Německý zadák, který promarodil většinu sezóny, napřahuje hůl ke stropu Miami Areny a stadion se náhle utápí v hlubokém smutku. Kruppovu ránu totiž zastavuje až síť za Johnem Vanbiesbrouckem!

Jednu z nejznámějších scén z dějin Avalanche asi zná každý velký fanoušek NHL. Nikdy by k ní přitom nedošlo, kdyby si příznivci Quebecu Nordiques na přelomu osmdesátých a devadesátých let neprotrpěli tři utrápené sezóny, které chudému klubu z frankofonní provincie vynesly právo třikrát za sebou volit jedničku draftu.

Nordiques postupně ukázali na Matse Sundina, Owena Nolana a Erica Lindrose. Ani jeden onoho památného červnového večera v roce 1996 na ledě nejásal, všichni tři opustili vzkvétající organizaci ještě před jejím historickým úspěchem. Přesto měli na hladké porážce Panterů (4:0) klíčový podíl. Opravdu? Inu, pojďme vše rozšifrovat.

Vždyť i samotný zlatý střelec, dvoumetrový zadák z Kolína nad Rýnem, přišel do Colorada díky jedné z třech vyměněných jedniček. Konkrétně vše "zavinil" Eric Lindros, o jehož nechuti obléknout dres Nordiques si více povíme někdy příště.

Jeho vzdor každopádně přinesl Quebecu Rona Hextalla, Kerryho Huffmana, Stevea Duchesneho, Mikea Ricciho, Chrise Simona, první volbu v draftu roku 1993 a 1994, práva na Petera Forsberga a ještě 15 milionů dolarů. Nordiques později získali za Duchesneho a (Denise Chassého) mimo jiné Rona Suttera, jehož pozdější trejd znamenal právě Kruppův příchod (z NY Islanders)

Šťastného beka na kluzišti zasypali spoluhráči jako Forsberg, Simon, Ricci, Patrick Roy, Curtis Leschynhyn, Adam Deadmarsh, Sandis Ozolinš a Claude Lemieux. Všichni jmenovaní přišli do Quebecu, respektive do Colorada, jen díky obchodům souvisejícím se jmény Lindros, Nolan, Sundin. Kromě nich Nordiques/Avs obětovali ze svého jen Chassého, Martina Ručinského, Andreje Kovalenka, Todda Warrinera a jedno první draftové kolo.

I pokud bychom škrtli jakékoliv přívažky, vynesly tři zmíněné jedničky Forsberga, Simona, Ozolinše a Ricciho, snad až na vlasatého bijce nepostradatelné hráče pro čerstvé šampiony. V Quebecu se zkrátka nebáli a rozhodli se ke krokům, které by jinde byly brány jako tabu. To samé zopakovali i jako Avalanche.

Vyměnit špičkový talent, navíc draftovaný jako číslo jedna? Pro mnohé nemyslitelné. Jenže odvaha se vyplatila a vystavěla základ jedné z nejsilnějších hokejovým mašin konce devadesátých let a začátku nového milénia. Nolan, Sundin i Lindros napsali v jiných dresech báječné příběhy, zažili skvostné kariéry, na Stanley Cup ale nikdy nedosáhli. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.