bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Každý den byl jako první červencový, komentuje Toews četné změny u Hawks

28. července 2019, 11:30

Martin Schwarz

Chicago v červnu a červenci dostálo své přezdívky Windy City (Větrné město). V kabině tamního hokejového klubu zavlál hodně silný vítr. Blackhawks druhý rok po sobě nepostoupili do play-off a kroky generálního manažera Stana Bowmana na sebe nenechaly dlouho čekat. Na soupisku přibylo devět nových jmen, osm borců odešlo a fanoušci jedné z nejúspěšnějších organizací poslední dekády tak budou od října sledovat mančaft s výrazně odlišnou tváří.

Pravda je taková, že Chicago zůstalo v uplynulých týdnech spíše stranou zájmu. Do popředí se v hokejových periodicích dostávaly nápadně posilující celky jako New Jersey Devils, Dallas Stars, Colorado Avalanche nebo Toronto Maple Leafs. Jenže mezitím se ve státě Illinois děly věci. Zástupci slavného amerického klubu ukazují, že je trápí ústup z předních pozic National Hockey League a že se na ně mužstvo touží co nejdříve vrátit zpátky. A cesta za úspěchem pochopitelně přináší oběti.

Každý den byl jako 1. červenec, navíc už na draftu to bylo hodně divoké,“ připustil nedávno před novináři útočník a kapitán Černých jestřábů Jonathan Toews, který sledoval, jak řada jeho spoluhráčů míří do jiných kádrů.

Pojďme si udělat rychlý souhrn. Nejprve Chicago v polovině června od Pittsburghu za talentovaného útočníka Dominika Kahuna obdrželo obránce Olliho Määttu, o devět dní později Blackhawks z Caroliny přivítali beka Calvina de Haana a forvarda Aleksiho Saarelu. Naopak zmizeli brankář Anton Forsberg a zadák Gustav Forsling. Už to by bylo za normálních okolností na jedno léto dost změn, ale hokejový stratég Bowman se činil dál.

Hned první červencový den klub oznámil podpis dosavadního gólmana New York Islanders Robina Lehnera. Následovalo ohlášení návratu útočníka Andrewa Shawa (předtím Montreal Canadiens), přišli také Ryan Carpenter (předtím Vegas Golden Knights), Alexander Nylander (předtím Buffalo Sabres), Zack Smith (předtím Ottawa Senators) a třiadvacetiletý mladík John Quenneville (předtím New Jersey Devils). Někde zkrátka přestavba netrvá několik měsíců a let, ale jen pár týdnů.

Potřebovali zlepšit obranu

Nikdy nevíte, jak se věci vyvinou a co se během chvilky změní,“ připomněl Toews realitu hokejových obchodů. „Ale když se podívám na kluky, kteří k nám přišli, tak o každém z nich jsem slyšel jen samé dobré věci. Člověk hned začne přemýšlet, co konkrétně by novicové mančaftu mohli přinést, kde mu pomohou a kam do sestavy bychom je mohli zařadit. Je super pocit vědět, že teď máme spoustu možností, jak s týmem pracovat,“ těšilo ho.

Je zřejmé, že Chicago usilovalo především o zkvalitnění obrany (Määttä, de Haan), jelikož v ročníku 2018/2019 inkasovalo hned po utrápené Ottawě nejvíce gólů ze všech výběrů National Hockey League, konkrétně 291. A vzhledem k tomu, že Blackhawks mají k dispozici také silnou brankářskou dvojici Corey Crawford – Robin Lehner, měli by mít soupeři do chicagské branky daleko větší problém skórovat než v předchozích měsících.

Za dobu, co v Chicagu působím, tak jsme nikdy neměli potíže se střílením gólů. Musíme za pomocí nově příchozích hráčů vylepšit obrannou hru, to nám může hodně pomoci,“ tušil zkušený obránce Brent Seabrook. „Všichni, kteří jsme v týmu působili už loni a zůstáváme, tak bychom měli zapracovat na lepším bránění a na tom, abychom drželi puk daleko od branky.“

Chicago Blackhawks převrátili kádr vzhůru nohama a doufají, že si po dvou letech sucha znovu zahrají play-off. Teď jen záleží, jestli si mančaft sedne tak, jak má.

Samozřejmě není dobré koukat daleko před sebe, chceme si užít jednotlivé chvíle sezony, včetně tréninků a přípravného kempu. Nicméně mám radost, jakým směrem se tým ubírá,“ přidal svůj názor útočník Patrick Kane.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.