bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kdo bude prvním odvolaným koučem? Nabízíme tři kandidáty

12. listopadu 2014, 15:28

Tomáš Zatloukal

Zatímco třeba česká extraliga má už tři "padlé" kouče, v NHL se na prvního odvolaného lodivoda stále čeká. Před startem nové sezóny se mluvilo o tom, že jako první půjde od válu Randy Carlyle v Torontu a katastrofický start Maple Leafs, který dokumentoval i na led hozený dres slavného klubu, tento názor jedině umocňoval. Ostatně i zámořské sázkovky nejvíce věřily tomu, že padne právě Carlyle.

Jak se změnila situace po necelých dvou měsících základní části? Carlyle, si své místo překvapivě udržel a nejen to, zdá se, že torontským hráčům konečně vštěpil na jaře ztracené sebevědomí a z odepisovaného mužstva udělal adepta na postup do play-off. Nezastavilo ho ani zranění Joffreyho Lupula. Dnes se s Javorovými Listy pokusí vyhrát třetí mač za sebou, v Air Canada Centre vyzve tradičního rivala - bostonské Medvědy.

Hlavu na špalku tak mají jiní hlavní trenéři. Naše volba, byť se může zdát mnohým kontroverzní, padla na následující tři pány.

1, Patrick Roy, Colorado Avalanche

 Kolem Roye se za jedinou sezónu i díky zisku Jack Adams Award vytvořila pozoruhodná aura neomylného guru. Jeho odchod ze střídačky Lavin se tak může zdát mnohým nemyslitelný, nicméně Colorado je v opravdu těžké krizi. Poslední debakl od NY Islanders budiž důkazem, Royovi svěřenci schytali výprask 6:0, zmohli se na pouhých 20 střel, a Jaroslavu Halákovi tak výrazně usnadnili cestu za druhým shutoutem v řadě.

“Minulou sezónu se k nám všechno odráželo. Teď je to těžší," tvrdí Roy. A dodává, že Avs musejí nadále tvrdě dřít. Colorado samozřejmě sráží marodka - "St. Patrick" nemá k dispozici například specialistu na oslabení Brada Stuarta, ani to ovšem neumlouvá fakt, že tým za 68 milionů dolarů zatím vyhrál na ledě soupeře jediné utkání. Je pochopitelné, že se rozčarovaní fanoušci začínají ptát, jak hodlá GM Joe Sakic řešit trenérskou otázku.

2, Mike Yeo, Minnesota Wild

Minnesotský generální manažer Chuck Fletcher sice v létě vyjádřil Yeovi podporu, mdlý herní projev a bídné výsledky zkraje nového ročníku by ovšem holohlavému "křiklounovi" neměly projít. Yeo má k dispozici výtečné mužstvo, především v útoku, i přes zranění Zacha Pariseho, Divoši disponují opravdu kvalitními hokejisty. Jenže svázáni defenzivním stylem působí Thomas Vanek, Jason Pominville, Mikko Koivu a další na ledě až trapně.

Wild prohráli čtyřikrát za sebou, naposledy včera odvedli tragický výkon proti New Jersey Devils. Ač podle statistik patří Minnesota ke střelecky aktivním celkům, je třeba vnímat, že spousta puků létá na gólmany protivníků z velké vzdálenosti. Do vyložených šanci se Yeovi chlapci dostávají sporadicky. Přesilovka nefunguje (4,5 %, 30. místo v NHL). Bylo by zajímavé sledovat, co by s nabitou soupiskou dokázal někdo jiný. Třeba Dan Bylsma.

Kurzy na prvního vyhozeného trenéra před startem základní části:

Randy Carlyle (TOR)                  5/2       
Jack Capuano (NYI)                   3/1       
Craig Berube (PHI)                     4/1       
Paul MacLean (OTT)                  11/2     
Dallas Eakins (EDM)                 11/2     
Bob Hartley (CAL)                     6/1       
Dave Tippett (PHO)                   17/2     
Todd McLellan (SJ)                   16/1    

3, Ted Nolan, Buffalo Sabres

Ano, Nolan nezachází s prvotřídním materiálem, jenže ani to indiánského náčelníka neomlouvá. Držitel Jack Adams Award z roku 1997 je bezradný, miliónové investice Terryho Peguly kvůli němu přicházejí na zmar. Nikdo nečekal, že Buffalo bude zásadně promlouvat do boje o play-off, ale nejen fanoušci Sabres doufali, že přebudovávaný kádr bude konkurenceschopný. Místo toho průměrně vypálí za zápas necelých 23 střel.

Není divu, že zlí jazykové už Connoru McDavidovi radí, aby si koupil buffalský dres. Proč? McDavid by se mohl stát jedničkou draftu a tu vybírá, pokud se v loterii neusměje štěstí na někoho jiného, nejhorší celek NHL. A Sabres jsou bezkonkurenčně nejslabším týmem zámořské soutěže. Nolan loni zabral jako budíček, teď se mu ale vybily baterky. Vynikající motivátor jako by naplňoval kritická slova, kterými ho kdysi počastoval Dominik Hašek.

Souhlasíte s našimi třemi adepty? Nebo to vidíte jinak? Napište nám na facebooku, rádi si podiskutujeme.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.