bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kdo by měl být kapitánem Montreal Canadiens?

13. září 2015, 18:42

Matěj Mayer

Nejslavnější klub hokejového světa bude mít pro příští sezonu kapitána. Novinku, která jistě potěší fanoušky Montrealu, oznámilo vedení klubu na charitativním golfovém turnaji, který se konal tento čtvrtek. Canadiens měli v uplynulém ročníku čtyři alternativní kapitány, mezi které kromě českého centra Tomáše Plekance patřil také Max Pacioretty a obránci Andrej Markov s P.K. Subbanem. Právě jeden z těchto hokejistů by měl být zvolen příštím kapitánem týmu, kterému naposledy šéfoval Brian Gionta v sezoně 2013-14. Přinášíme vám pět největších kandidátů na oficiálního vůdce Montrealu.

5. Brendan Gallagher

Jen 174 centimetrů vysoký křídelní útočník je považován za černého koně ve volbě kapitána mužstva. Ač jako jediný z potenciálních kandidátů nefiguroval jako asistent kapitána v minulém ročníku, najde se hned několik dobrých důvodů, proč by měl céčko dostat právě on. Asi tím největším je ten, že ho jako ideálního kapitána považuje velevážená montrealská legenda Guy Lafleur. „Každý večer, kdy ho vidím hrát, na mě opravdu zapůsobí. V každém zápase je vidět a do hry dává 100 procent. Myslím, že to má velký vliv na jeho spoluhráče,“ řekl o Gallagherovi.

Proti volbě hráče draftovaného až v 5. kole 2010 hovoří jeho věk, stále mu je totiž teprve 23 let a podle mnohých není připraven být kapitánem. Dalším argumentem proti jeho zvolení je nedostatečný respekt ze strany rozhodčích. A právě konzultace s rozhodčími během zápasu je nedílnou součástí kapitánské funkce. Následující čtyři kandidáti mají v lize větší respekt a nárok na céčko minimálně stejný, ne-li větší než Gallagher.

4. Andrej Markov

Ruský zadák je nejdéle sloužícím ze všech kandidátů na nového šéfa kabiny Canadiens. Nikdy v NHL nehrál za jiný klub a v dresu Montrealu zahájí už svoji patnáctou sezonu! V posledních šesti letech byl navíc alternujícím kapitánem. Je to jeden z nejrespektovanějších hráčů, zároveň je také jedním z nejlepších a nejlépe placených hokejistů kanadského celku.

Podle většiny zpráv se ale sám Markov nechce stát kapitánem, což bude při volbě jistě hrát roli. Zámořské zdroje tvrdí, že pokud by chtěl být kapitánem, stal by se jím již dříve. Šestatřicetiletý obránce rozhodně není nejhlasitějším hráčem v kabině a cítí se mnohem pohodlněji v roli asistenta kapitána. Vzhledem k těmto skutečnostem by tak zvolení Markova bylo spíše překvapením.

3. Tomáš Plekanec

Stejně jako Markov, ani Plekanec nikdy neoblékl dres jiného klubu NHL. V organizaci Montreal Canadiens letos pokoří hranici 800 odehraných utkání, což je opravdu porce hodná respektu. Dvaatřicetiletý forvard je výborným oboustranným útočníkem, kromě útočení stíhá také skvěle bránit a jde spoluhráčům příkladem. Zřejmě nenajdete v mužstvu Canadiens tvrději pracujícího hráče, než kterým je právě „Pleky“. Je opravdu vzácné, aby se při tréninku objevil na ledě jako první někdo jiný než on.

Velkou překážkou pro volbu českého útočníka je ale jeho smlouva, která vyprší po následující sezoně. Vzhledem k tomu, že vedení klubu oznámilo, že Alex Galchenyuk bude přesunut na pozici centra, není vůbec jisté, zda bude mít Montreal o Plekancovy služby dále zájem. Jednání o novém kontraktu totiž ani nezačala a je velmi málo pravděpodobné, že by céčko na dres dostal hráč, se kterým tým už po sezoně nemusí počítat. Ani Plekanec není v šatně příliš hlasitý a spoluhráči k němu vzhlížejí především díky přístupu a výkonům na ledě. Spolu s Markovem by se ideálně hodili jako pomocníci pro nového vůdce týmu.

2. Max Pacioretty

Nyní přecházíme na opravdu horké kandidáty. Jako číslo dvě jsem zvolil šestadvacetiletého silového útočníka. Pacioretty je bezpochyby ideálním kandidátem na kapitána, byl by ale teprve třetím Američanem v historii Canadiens, kterému by se takové pocty dostalo (před ním to byl krátce Chris Chelios a Brian Gionta). Produktivní forvard začne v Montrealu už svou osmou sezonu, v uplynulém ročníku na sobě navíc hodně zapracoval. Jako jeden z asistentů šel příkladem spoluhráčům na ledě i mimo něj. Vždy byl připraven médiím odpovídat na otázky. Kromě toho výrazně vylepšil svou kritizovanou obrannou hru a spolu s Nikitou Kučerovem dokonce ovládl statistiku plus mínus bodů!

V posledních dvou sezonách dal jediný Corey Perry více gólů než nejlepší útočník Montrealu. Jako budoucího kapitána by ho ráda viděla i manželka Jeana Beliveaua. „Chová se stejně jako Jean. Když jsem ho viděla ráno na Jeanově pohřbu, řekla jsem mu, že doufám, že bude kapitán,“ oznámila choť jedné z legend Canadiens. Pacioretty připustil, že by roli kapitána s radostí přijal. Vlastně neexistuje dobrý důvod, proč by neměl být zvolen kapitánem. Jedině snad, pokud existuje lepší kandidát.

1. P.K. Subban

Pokud má někdo minimálně stejné šance na kapitánské céčko jako Pacioretty, je to stejně starý Kanaďan Pernell Karl Subban. Pro obhajobu toho, proč by měl být kapitán zrovna on, jsem si vybral článek Kena Campbella z thehockeynews.com. Ten je přesvědčen, že Subban je tou jedinou možnou volbou z několika důvodů. Kromě gólmana Careyho Price, který nemůže být kapitánem, je to nejlepší hráč týmu. Tvář organizace, která má v klubu smlouvu na dalších sedm sezon. Vítěz Norrisovy trofeje 2013 pro nejlepšího zadáka ligy by se stal jedním z nejhlučnějších a nejotevřenějších kapitánů v historii Canadiens, alespoň od dob Douga Harveyho. A proč by právě to mělo Montrealu prospět?

Slavný klub nevyhrál Stanleyův pohár od roku 1993. Montreal je dobrým týmem s nejlepším gólmanem na planetě, který ale dělá mnoho chyb. Canadiens nepotřebují klidného kapitána, který půjde příkladem na ledě, v tomto momentě potřebují hlasitého vůdce, který na sebe vezme zodpovědnost a postaví se za spoluhráče. Po pěti letech v organizaci se Subban naučil, co obnáší být hvězdou NHL. Opravdu je někdo vhodnější, kdo by se dokázal vyrovnat s tlakem, kterou ponese role nového kapitána Montrealu? Jeden z nejlepších beků ligy si vyloženě užívá, když je středem pozornosti. Subban se navíc, na rozdíl například od Saka Koiva, učí francouzsky. A franouzsky mluvící fanoušci Canadiens si přece zaslouží kapitána, který s nimi může komunikovat v mateřském jazyce.

Jméno nového kapitána oznámí vedení organizace po předsezonním kempu. Kdo by jím podle vás měl být?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.