bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe? V Nashvillu v to doufají

15. listopadu 2014, 16:30

David Motloch

Psal se třetí duben 2013, když se Washington Capitals rozhodl do svých útočných řad přivést hráče, který by v tu chvíli dokázal rozproudit hru na ledě a zvednout Capitals k vyšším místům v tabulce. Do mužstva tak v rámci trejdu přišel český útočník Martin Erat, jako protihodnotu Caps nabídli mladíka Filipa Forsberga. Více než rok po této kontroverzní výměně je znám její vítěz. O jeden z nejsenzačnějších trejdů za poslední dobu se bezesporu zasloužili Predators, kteří se v současných dnech nejen dívá na většinu týmů v tabulce z horní perspektivy, ale do svých řad získal i možného kandidáta na vítěze Calder Trophy.

Generální manažer David Poile se vskutku ukázal jako správný lišák. Když v rámci výměny pustil do té doby poměrně produktivního Erata pryč, aby získal neznámého Švéda, mnoho lidí si tím popudil proti sobě. Jenže tento zdánlivě mizerný trejd se nakonec ukázal jako geniální řešení. Zatímco Eratova produktivita šla ve Washingtonu dolů a klub s ním postupně přestal počítat, mladá hvězdička ze Švédska se slavným příjmením začíná už nyní svůj hokejový talent ukazovat naplno.

Ani samotný Forsberg to ze začátku neměl v Predators jednoduché. Po avizované výměně v klubu odehrál pět utkání s bilancí jedné asistence a v dalších zápasech už důvěru trenéra nedostal. V minulém ročníku na ledě rovněž žádnou slávu nepředvedl, přesto si ve 13 utkáních alespoň zlepšil produktivitu po zisku pěti bodů.

Poté se však věci začaly ubírat lepším směrem. Hlavní město amerického státu Tennessee v létě zažilo menší zemětřesení, když klub po 15 letech opustil hlavní trenér Barry Trotz a na lavičku se postavil zkušený Peter Laviolette, jehož herní strategie v Nashvillu doposud sklízí velký úspěch. Tým, jenž v minulosti kladl důraz především na poctivou práci v obraně, se zaměřil více i na útočné pojetí hry, a přesně tento styl se zdá být jako šitý na míru Filipu Forsbergovi.

Dvacetiletý rodák ze švédské Ostervaly už nyní na začátku sezóny překonal své zápasové maximum, které nyní činí 16 odehraných utkání. Počínal si v nich jedním slovem famózně. S bilancí 20 bodů (8+12) vévodí všem nováčkům NHL, když je mezi ním a druhým Gaudreauem z Calgary osmibodová propast. Forsberg těží ze spolupráce svých spoluhráčů Jamese Neala a Mikea Ribeira, přičemž právě tato lajna se většinu času stará o střílení branek a patří mezi hlavní ofenzivní zbraně Preds.

Jedenáctý výběr draftu z roku 2012 je zkrátka již ve 20 letech hlavní oporou svého mužstva. Nyní však zmiňme i možné nástrahy a překážky, kterým se Forsberg s téměř stoprocentní možností nevyhne. Forsberg doposud skóroval v osmi případech, přičemž jeho procentuální úspěšnost střelby je 16%. To je opravdu hodně solidní číslo. I ty největší ikony a hvězdy NHL jako je Sidney Crosby, Claude Giroux či Corey Perry nemají dlouhodobě takto vysokou úspěšnost.

Z toho plyne jediné. Forsbergova vysoká produktivita nebude trvat věčně. Jen těžko si lze představit, že by v podobném tempu teprve dvacetiletý útočník pokračoval až do konce základní části. I další adept na zisk Calder Trophy - Tanner Pearson, již jak se říká spadl z nebe zpátky na zem, když jeho poslední starty v NHL patřily do kategorie slabších.

I přes očekávané zpomalení bodového přídělu Forsberga však stále platí, že se tento mladík zařadil mezi nejtalentovanější hráče v NHL a těší se tak právem i velké pozornosti médií a fanoušků. I kdyby ve zbytku základní části byl jen z poloviny produktivní jako je nyní, stále by se řadil mezi žhavé kandidáty na zisk ceny pro nejlepšího nováčka. Právě Forsberg je nyní jako první na mušce, pokud se o této ceně někde mluví.

Seznace Predators je nyní na koni, ale své kvality bude muset prokazovat každý zápas a v tomto hledisku jsou mnozí ještě stále vůči švédskému talentu trochu skeptičtí. Nashville si ale mne ruce. V Centrální divizi mu se ziskem 22 bodů patří druhé místo. V brance má uznávaného kliďase Pekku Rinneho a v obraně může nabídnout jednoho z nejlepších obránců současnosti Sheau Webera. V útoku tým sice s celkovými 41 vstřelenými brankami netrhá žádné rekordy, dodržuje však striktní herní systém, který zatím sklízí úspěch.

Nashville rozhodně nepatří mezi perfektní týmy a v sestavě mužstva bychom našli spoustu věcí, které svěřenci trenéra Lavioletta postrádají, ale v městě plném country muziky mají už od nepaměti smysl pro detaily. Právě proto jsou Predátoři momentálně velice uznávaným celkem, právě proto se řadí mezi nejlepší celky NHL. Právě proto, že i z původně prohrané výměny umí Preds získat takový talisman, jaký momentálně ve Forsbergovi mají.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.