bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když to zase nelepí. Kings střelecky strádají a čeká je tuhá bitva o play-off

27. ledna 2018, 18:00

Martin Schwarz

Podzim zvládli bravurně. Vyšplhali na špici Pacifické divize a sahali i po nejvyšší patrech Západní konference. Pak se ale zadrhli. Los Angeles Kings od začátku roku 2018 vyhráli v základní hrací době pouze dvakrát, mimo jiné museli zastavovat sérii šesti porážek za sebou. Problém vypadá celkem jednoznačně. Svěřenci kouče Stevense dávají méně gólů než v první polovině sezóny, stejný problém měli v průběhu celého ročníku 2016-17.

Pojďme nejprve nastolit fakta. Los Angeles vypadlo z umístění pro postup do play-off, nyní mu patří čtvrtá pozice Pacifické divize (s jednobodovou ztrátou na Calgary Flames) a devátá příčka Západní konference. Přičemž Kaliforňané mají stejně bodů jako poslední mužstvo držící druhou divokou kartu, tedy Colorado Avalanche. Rozestupy mezi jednotlivými mančafty nejsou velké, na jednu stranu mohou Králové zůstat v klidu. Na stranu druhou musí být všem jasné, že s dlouho dominující družinou něco není v pořádku. Vždyť ještě pár týdnů nazpět ovládala divizní tabulku.

Do nového kalendářního roku Kings vstoupili znamenitě. Smetli Edmonton Oilers na jejich vlastním ledě 5:0 a nic nenasvědčovalo, že by měla přijít krize. Nicméně přišla. Od 5. ledna, kdy černobílá družina vyrazila do Calgary, až do střetnutí s New York Rangers dne 22. ledna, se vítěz Stanley Cupu z let 2012 a 2014 v kláních pravidelně trápil. Situace došla tak daleko, že Králové začali střílet jeden, maximálně dva góly na zápas, což nejednomu fanouškovi oživilo vzpomínky na loňský ročník, v němž se Los Angeles nadřelo na každou trefu.

Kings se ulevilo až ve zmíněném utkání proti Rangers. Po úmorném čekání konečně zvítězili, do výsledkové listiny zapsali skóre 4:2. O to větší zklamání následovalo, když o duel později schytali hráči trenéra Johna Stevense debakl ve Vancouveru (2:6). Canucks soupeře pohřbili čtyřmi brankami v první třetině a bylo hotovo. Los Angeles si před All-Star Game pauzou aspoň mírně spravilo chuť, ve čtvrtek (25. ledna) nad ránem přetlačilo po prodloužení Calgary Flames. Klíčové však bude, jak se tým postaví ke klíčovým mačům po konci právě probíhající přestávky.

Kopitar. A kdo dál?

Statistiky mluví jasně. Králové nemají trable směrem dozadu, však také mnohokrát padli rozdílem jediného gólu. Aktuálně jsou třetím nejméně inkasujícím týmem NHL (121 gólů), méně puků za své gólmany propustili pouze Nashville Predators (119) a Boston Bruins (114). Zádrhel nastal vepředu. Mužstvo rozjelo sezónu po ofenzivní stránce skvěle, pravidelně skórovalo i čtyřikrát za jednu šedesátiminutovku. Leč postupně sklouzli hráči ze Staples Center k (ne)produktivitě, na niž jsme byli zvyklí z období 2016-17 (a která je pravděpodobně stála účast v play-off). V tuto chvíli se řadí – se 137 vstřelenými góly – spíše k ligovému podprůměru. Přesněji na 20. místo.

Přitom Kings disponují pravidelně bodujícími muži v sestavě. Především Anže Kopitar hodil za hlavu nepovedený loňský ročník, už se přehoupl přes metu padesáti kanadských bodů. Nastřílel 19 branek, přidal 32 nahrávek. Jen o gól méně zvládl i rozený snajpr Tyler Toffoli a poměrně často posílá puky do sítí bývalý kapitán Dustin Brown (15). Potud moc pěkné. Co je horší, rozdíl ve statistikách mezi prvním Kopitarem a druhým Brownem činí propastných 16 bodů. Los Angeles poslední dobou spoléhá hlavně na výkony rychlého Slovince, jenž bodoval devětkrát z předešlých deseti utkání. Sám ale tým do play-off vytáhne jen těžko.

Anže Kopitar ze sebe jako správný kapitán ždímá absolutní maximum, ovšem musí se připojit i další. Přesný termín návratu zkušeného útočníka Jeffa Cartera z marodky stále není znám, tudíž by stálo za úvahu, aby generální manažer Rob Blake přivedl ještě před únorovou uzávěrkou přestupů schopnou ofenzivní posilu. Jestli se mu to nepovede, reálně hrozí, že pro Kings sezóna opět skončí už v dubnu. A to by – vzhledem k výborným podzimním výsledkům – mrzelo dvakrát více než jindy. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.