bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kekäläinen a další velebí Memoriál. Nepřesune se ale do Kanady?

12. srpna 2016, 16:49

Marek Hedbávný , Adam Bagar 2 , Ondřej Vlk

Tahle generace může českým fanouškům v příštích letech dělat velkou radost. Národní tým do osmnácti let postoupil do semifinále Memoriálu Ivana Hlinky, navíc předvádí atraktivní a bojovnou hru.

V bráně je spolehnutí na Jakuba Škarka, který má za sebou povedenou sezonu v Jihlavě. Obranu dirigují talentovaní mladíci z Komety nebo David Kvasnička, loňský debutant v extraligové Plzni.

V útoku vyčnívají výkony i výškou dvě věže – Jáchym Kondelík a Ostap Safin. První formaci vede Martin Nečas, který jistě svými výkony a přehledem zaujal přítomné skauty z NHL. Podobně jako Filip Zadina nebo jeho spoluhráč z Pardubic Martin Kaut.

Velký potenciál mají i další hráči.

Co je ale důležité – tým funguje jako celek.

A ne jako hlouček hokejistů, kteří na sebe chtějí stůj co stůj upozornit, nehledě na úspěch týmu.

Z nadšení a gólové radosti je vidět, že kluci vytvořili výbornou partu.

Partu, která si užívá skvěle obsazeného turnaje a slušné divácké kulisy.

Partu, která může v budoucnu českým fanouškům dopřát mnoho radostných chvilek.

„Samozřejmě, že některý ročník je povedenější a některý méně. Pokud jsou ale pracovitost, nasazení a ochota položit za národní tým život, tak je výsledek vždy dobrý," říká Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje.

Výsledek na Memoriálu Ivana Hlinky dobrý rozhodně je, přestože nejdůležitější mače teprve přijdou.

Už v přípravě si Češi poradili s Kanadou, ve skupině pak zdolali Švýcary a Finy. Nepropadli ani s USA.

Výkony národního týmu těší o to více, že se jedná o prestižní Hlinkův memoriál.

„Je to nejšpičkovější turnaj v této kategorii. Někdy předčí kvalitou i mistrovství světa osmnáctek. Někteří hráči z Kanady a Spojených států totiž na mistrovství nenastupují, protože v té době hrají play off svých soutěží. Hlinka je tedy mimořádný turnaj nadnárodního významu," tvrdí Král.

Tomáš Král: „Je to nejšpičkovější turnaj v této kategorii. Někdy předčí kvalitou i mistrovství světa osmnáctek."

Obsazení turnaje chválí i Slavomír Lener, šéftrenér ČSLH: „Nejenom z našich úst je slyšet, že je to neoficiální mistrovství světa této věkové kategorie. Do určité míry je to prestižnější akce, protože jsou tu všichni hráči. Zkrátka – je to nádherný turnaj s krásnou atmosférou. Má svou historii, hrála na něm spousta zajímavých hráčů. A věřím, že nám měření sil s těmi nejlepšími pomůže, abychom zase vychovali světovou špičku."

Memoriál Ivana Hlinky, který právě vrcholí v Břeclavi a Bratislavě, navštívily vzhledem k nabitým sestavám osmi hokejových velmocí desítky skautů ze zámoří.

Přijel dokonce Jarmo Kekäläinen, generální manažer Columbusu Blue Jackets. „Memoriál je skvělý způsob, jak odstartovat sezonu. Dostaneme lepší představu o tom, kdo bude pro příští draft k dispozici," uvedl pro hokej.cz první evropský manažer v historii NHL. „Například Kanaďané přivezou své nejlepší hráče jen sem na Memoriál. Je to tedy skvělý a zábavný turnaj."

Jarmo Kekäläinen, GM Columbusu: „Z českého týmu jsem nadšený. Je v něm spousta talentovaných hráčů. Například mladý Zadina."

Češi svými výkony rozhodně zaujali. Chválí je i Kekäläinen. „Zatím jsem vás viděl jen v jednom zápase, proti Spojeným státům. Z českého týmu jsem ale nadšený. I v něm je spousta talentovaných hráčů."

Kdo konkrétně finského odborníka zaujal? „Mladý Zadina je velmi dobrý hráč. Češi mají také několik velkých hokejistů, kteři jsou přitom šikovní. Ale jak jsem řekl, viděl jsem je zatím jen jednou."

Jedná se o přesunu turnaje do Kanady, říká Lener

Odehrají se příští ročníky Memoriálu Ivana Hlinky v zámoří?

„Je to v jednání," potvrdil hokej.cz Slavomír Lener.

„Kanada má obrovský zájem dostat turnaj do zámoří. Ale je to otázka dalšího jednání a dlouhodobé dohody," nastínil. „My jsme s tím, jak nám město Břeclav a kraj pomáhají, maximálně spokojení. Takže není jednoduché, když to tak řeknu, turnaj vystřelit někam jinam. Nám by to ale mohlo dát záruku toho, abychom soupeřili s těmi nejlepšími i do budoucna," říká.

„Jen tak pro příklad – jednáme s Kanadou, aby každý rok zvala naše reprezentační výběry, a to i za jejich výrazné finanční pomoci, na různé akce. Osobně jednám i o tom, aby docházelo k výměnám trenérů a třeba i kustodů. Ten program je široký. Uvidíme, jak to dopadne." 

Slavomír Lener: „Kanada má obrovský zájem dostat turnaj do zámoří."

„Každopádně Kanada by turnaji mohla dát obrovský impuls. Díky jejich televizním možnostem, ať už jsou to TSN nebo jiné stanice, může turnaj ekonomicky posunout mnohem dál. Samozřejmě i atraktivitou – víme, že tam by mohlo zápasy sledovat třeba 15 tisíc diváků," pokračuje.

„Vše je otázka dalšího jednání, ale pořád je to na stole."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.