bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kempný válí v zadních řadách Capitals, i když se s ním Trotz musel seznámit u videa

5. června 2018, 19:30

David Zlomek

Během sezony se stane nespočet menších výměn, které kromě samotných účastníků málokdo zaznamená. A pak je tady výměna Michala Kempného, jež se odehrála ke konci února. Z Chicaga putoval do Washingtonu, který na opačnou stranu poslal podmíněné třetí kolo draftu. Ten den jsme možná byli svědky nejvýhodnější výměny nedávné historie.

Samotný trenér Capitals Barry Trotz připustil, že když se výměna stala skutečností, zrovna dvakrát nejásal a neskákal radostí. Spíš po spolupracovnících chtěl video jeho hry, aby vůbec věděl, s kým má tu čest. „Říkal jsem si, že nás trošku posílí, ale ne nijak výrazně. Nikdy jsem nepomyslel na to, jaký by mohl mít dopad,“ řekl Trotz.

Rychlý obránce se v podstatě hned usadil vedle Johna Carlsona v druhé obranné dvojici. „Je obrovskou posilou, usadil se tady bezproblémově. Hrává velkou porci minut proti těm nejlepším hráčům soupeře a odvádí skvělou práci. Je jeden z těch hráčů, co jsou opravdu účinní, zvládá vše,“ rozplýval se trenér Caps.

Capitals mají od jeho příchodu bilanci 30-16 a celá NHL už jméno Kempný zná. Kempný se prvního července stane nechráněným volným hráčem, díky čemuž se na nedávných testech před draftem stal horkým tématem rozhovorů skautů a generálních manažerů.

„Myslím, že je důležitou částí našeho skoku na ještě vyšší úroveň,“ uvedl jeho obranný partner Carlson. „Asi dva nebo tři týdny po konci přestupů jsme se začali měnit na mnohem lepší tým. Ve stejnou dobu se začal usazovat i on a začal předvádět, co všechno umí.“

Takovou otočku v sezoně si nepředstavoval ani sám Kempný, který v Chcicagu požádal o trejd poté, co se mu nedostávalo tolik herního času, jako si představoval, protože posléze seděl jako zdravý náhradník, a jeho kariéra mohla tím pádem dostat úplně jiný směr.

Už si plánoval cestu zpátky do Evropy, protože, jak přiznal, se bál, že na NHL prostě nemá a nikdy se tam nechytne. „Ta výměna mě asi zachránila,“ řekl Kempný. „Když třináct zápasů v řadě nehrajete, jenom trénujete a sedíte, necítíte se jako součást týmu. Cítil jsem se, že na střídačce jsem jako ten poslední, cítil jsem se, jako bych byl nic.“

Úžasnosti jeho příběhu dodává také fakt, že se do NHL vůbec dostal. Vyrůstal v jihomoravském Hodoníně a šest sezon strávil v nejvyšší české lize. Zúčastnil se také mistrovství světa juniorů v roce 2010, ale skauti z NHL ho přešli bez zájmu. Průlom přišel, až když si ho po sezoně v Omsku vyhlídli Blackhawks, kteří mu dopřáli debut v NHL v 26 letech.

Asi 240 je v nejprestižnější hokejové lize světa obránců. Je to poměrně úzký kruh. Ale třeba takový Carlson, který v NHL hraje od roku 2009, nevěděl o Kempném takřka nic. Byl ale na nového parťáka zvědavý, a tak požádal trenéry Caps, aby mu pustili nahrávky Kempného výkonů v dresu Hawks.

Jedna věc ho zarazila hned. „Jeho rychlost je úžasná,“ vykulil oči. „Jeho styl hry je moderní. Pořád má ale kam růst a co zlepšovat. Teprve se do toho dostává. Není v lize nijak dlouho, a to nemusí být nováček z draftu.“

Nyní sedmadvacetiletý Kempný se se slavnějším Carlsonem ve dvojici skvěle doplňuje. Kempný mu ulehčuje život, nalézá puky a získává je k sobě, zatímco Carlson může hrát agresivněji. Jsou skvěle sehraní, i co se týče přebírání místa a volného prostoru, do útoku přecházejí s lehkostí, kterou by jim leckdo záviděl.

Trotz i Carlson se shodli, že styl, kterým Caps hrají, je jiný než ten, jenž preferují Hawks, což mohlo zapříčinit náhlý Kempného vzestup.

„Je to skvělý profík, to zaprvé,“ řekl Trotz. „Skvěle nahrává, silný bruslař. Je jedním z těch, kteří na sobě opravdu pracují. Hraje dobře, je odhodlán se učit a lepšit, což mu v některých aspektech hry dodalo svobodu.“

A tak Kempný dál pokračuje ve svém snu. Jen jediná výhra dělí jeho tým od trůnu. Takovýto příběh si snad ani on sám nevysnil. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.