bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Klíčový muž podepsán. MacKinnon bude nejlépe placený hráč Colorada

9. července 2016, 8:45

Matěj Mayer

„Podepsání dlouhodobého kontraktu s Nathanem bylo naší prioritou pro toto léto,“ prohlásil GM Avalanche Joe Sakic. MacKinnonovi vypršela nováčkovská smlouva a na bývalém vynikajícím útočníkovi Laviny bylo, aby s ním vyjednal výši dalšího, o mnoho tučnějšího kontraktu. Očekávalo se, že Colorado bude muset sáhnout hluboko na kapsy – nakonec je z toho dohoda na sedm let za 44,1 milionů $. S průměrným ročním příjmem 6,3 milionů $ MacKinnon předčí Duchena i Landeskoga, a stane se tak nejvíce vydělávajícím hráčem týmu.

Jednička draftu 2013 pronikla v nejkratším možném čase rovnou do NHL a prožila skvělou nováčkovskou sezonu se ziskem 63 bodů (24+39) a dalších 10 (2+8) v sedmi zápasech play-off. Není divu, že MacKinnon odešel ze slavnostního předávání cen s Calderovou trofejí pro nejlepšího zelenáče ligy. V dalším roce se ale trápil, stejně jako celé Colorado. Neodehrál sice kompletní porci utkání – jen 64 – přesto bylo pouze 38 kanadských bodů (14+24) na kontě rodáka z Halifaxu velkým zklamáním.

Syndrom druhé sezony ale 20letý centr dokázal prolomit a v uplynulém ročníku znovu ukázal, že může patřit mezi špičku. V bodování týmu skončil s 52 zápisy (21+31) právě za zmiňovanými klubovými hvězdami Mattem Duchenem (59 bodů) a kapitánem Gabrielem Landeskogem (53). Duchene je společně s obráncem Erikem Johnsonem ročně oceňován šesti miliony dolarů, což bylo v organizaci Avalanche nejvíce. Až do dnešního dne.

Nathan MacKinnon, jehož považuje Sakic za jediného nedotknutelného hráče Laviny, bude následujících sedm let každý rok průměrně o 6,3 milionu bohatší. To je pořádný balík. Z chráněných volných hráčů letos v létě dostal větší nálož jen Aaron Ekblad (průměrně 7,5 milionu dolarů po osm let). „Nathan bude klíčovou součástí našeho týmu po mnoho let. Bylo důležité pojistit si ho dopředu,“ vysvětluje šéf Colorada.

 

Na Twitteru se okamžitě objevila nepříliš lichotivá přirovnání s podobně kvalitními hokejisty. Není však pochyb o tom, že pokud bude vývoj účastníka zářijového Světového poháru pokračovat podle očekávání, své peníze si jistě zaslouží. Při neustálých spekulacích ohledně Duchenova odchodu z klubu by MacKinnonova odpovědnost v týmu Avalanche mohla eventuálně ještě vzrůst.

Po podpisu Nathana MacKinnona Coloradu zbývá něco málo přes 10 milionů do naplnění platového stropu, do této sumy se však ještě musejí vejít gáže pro další nepodepsané chránění volné hráče Tysona Barrieho a Michaila Grigorenka. Právě podpis prvně jmenovaného kanadského obránce je pro Sakica následující prioritou. Jestliže nedojde ke včasné dohodě, plat Barrieho určí arbitráž.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.