bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Klub primátů. Arizona představila první trenérku na plný úvazek

25. srpna 2016, 20:30

Tomáš Zatloukal

Kojoti na sebe poslední dobou strhávají pozornost, nejprve z Johna Chayky, tou dobou šestadvacetiletého pomocníka Dona Maloneyho, udělali nejmladšího generálního manažera v dějinách NHL, nyní se zapisují do dějin zámořské soutěže dalším zajímavým prvenstvím, tentokrát na poli "genderu". Opět se stali průkopníky, když zaměstnali Dawn Braidovou, instruktorku bruslení, a nabídli jí hlavní pracovní poměr. Braidová se tak stává první ženou, která trénuje v NHL na plný úvazek.

"Je to něco, čeho jsem chtěla dosáhnout," říká spokojená lektorka bruslení, která sedm let pracovala v ontarijské Mississauze ve sportovním středisku jako ředitelka bruslařského rozvoje a vedla mimo jiné i jednoho ze slavných rodáků ze sedmisettisícového města Johna Tavarese. Kapitána newyorských Ostrovanů. "Na to, že uznávají mou práci natolik, že si mě najali jako koučku na plný úvazek, ještě k tomu jako první ženu v historii NHL, jsem velmi hrdá," dodává pro NHL.com.

Oficiální ligový web připomíná zajímavý příběh Jamie Lee Rattrayové, útočnice Bramptonu, která již v lednu prohlásila, že se Braidová, v minulosti spolupracující s Torontem Maple Leafs, Calgary Flames, Anaheimem Ducks či Buffalem Sabres, stoprocentně dočká kýžené pozice. Rattrayová vše podpořila názorem, že se ženy, ať už hráčky nebo trenérky, učí hokeji a rozvíjejí své znalosti o něm na špičkové úrovni, stejné jako muži. Ledový sport se mění a něžné pohlaví v něm hraje stále větší roli.

Takovou, že podobně jako v každém postmoderně fungujícím prostředí nakonec vůbec nezáleží, zda jste muž, či žena. Jednoduše rozhodují schopnosti a kvality. A o těch Braidové je Chayka, GM Kojotů, skálopevně přesvědčen. "Věřím, že Dawn může dát našemu týmu opravdovou konkurenční výhodu. Hra se stále zrychluje a vše je o bruslení. O Dawn si myslíme, že je ve svém řemesle naprostá špička, a to bylo imperativem pro to, abychom ji najali."

"Moc se těším na další spolupráci s Davem Tippettem, jeho kolegy a všemi skvělými hráči Arizony Coyotes," Braidová

A pokračuje: "Má navíc skvělý charakter a hráči pod jejím vedením tvrdě pracují a respektují její znalosti. To zásadní pro nás je, že za sebou má výsledky." Nejde o plkání, Braidovou doporučuje výše zmíněný Tavares, Chayka navrch mluví z osobní zkušenosti. Coby Maloneyho pravá ruka mohl v sezóně 2015-16 podrobně sledovat Braidové práci a analyzovat potřebná data. V Arizoně pracovala špinavá blondýna na částečný úvazek.

Nyní se stává stálou členkou trenérského kolektivu, do kterého mimochodem vstupují také Mike Van Ryn coby kouč pro rozvoj hráčů a Steve Ptovin, který se bude starat o techniku a dovednosti hokejistů. Chayka opět potvrdil, že je velmi progresivním funkcionářem a že do své profese vnáší zcela nový vhled. Takový, který Maloney, byť jednou ověnčený cenou pro nejlepšího generálního manažera v NHL, jednoduše coby žák ze staré školy nemohl nabídnout.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.