bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Koho do brankoviště? Kouče Islanders čeká těžké rozhodování

7. dubna 2019, 16:00

Martin Schwarz

Bez nadlidsky chytajícího brankáře nemůžete vyhrát Stanley Cup, říkává se. A je to pravda, jen vzpomeňte, kdo stál mezi třemi tyčemi vítězů slavného poháru v uplynulých letech. Braden Holtby, Matt Murray či Corey Crawford a Jonathan Quick. Samá velká jména. Jména, která během úspěšného play-off naskočila do brankoviště a už z něj až do bujarých oslav (s malými výjimkami) neodešla. Napadla vás ale někdy možnost, že by se ve vyřazovacích bojích mohli gólmani pravidelně střídat, tak jak je tomu často v základní části?

Tenhle scénář se totiž klidně může stát brzy reálným pro tým, který v nedávno skončené dlouhodobé části obdržel - bezpochyby překvapivě - nejméně branek ze všech mančaftů NHL (191, druhý nejlepší Dallas jich dostal 200). Jsou to New York Islanders. Všem ukázali, že jim odchod Johna Tavarese do Toronta výrazně neuškodil, dávali spoustu gólů a zároveň zavřeli zadní vrátka. Výsledek? Nečekaný postup do play-off. A velkou zásluhu na tom má nejen znovuzrozený Švéd Robin Lehner (na snímku), nýbrž i jeho kolega Thomas Greiss. A tady vězí onen problém, který na první pohled jako problém vypadat nemusí.

Trenér Islanders Barry Trotz je totiž v situaci, na kterou by před začátkem ročníku nevsadil ani nejodvážnější hazardér: oba jeho maskovaní muži předvádějí tak dobré a vyrovnané výkony, že musí pečlivě zvážit, koho pošle v úvodním kole play-off proti Pittsburghu do brankoviště. Někomu může přijít, že není nad čím dumat. Robin Lehner prožil nejlepší ročník kariéry, statisticky se zařadil mezi špičku ligy a některá čísla málem ovládl (průměr obdržených branek, procentuální úspěšnost zákroků). To jsou nepopíratelné fakty. Zkuste ale rozkliknout kolonku, v níž uvidíte porovnání obou gólmanů Ostrovanů. A najednou tu máme dilema.

Průměr obdržených gólů na zápas: Lehner 2.13, Greiss 2.28. Procentuální úspěšnost zákroků: Lehner 93 %, Greiss 92.7 %. Čistá konta: Lehner 6, Greiss 5. Obdržené góly: Lehner 93, Greiss 87. Počet výher: Lehner 25, Greiss 23. A teď, milý pane Trotzi, hezky vybírejte.

Neříkám, že k tomu dojde

Je možné, že kdyby Thomas Greiss odchytal stejný počet utkání jako jeho kolega (Lehner měl o tři utkání více), byla by čísla ještě vyrovnanější, jestli to vůbec lze. New York Isladners jdou do play-off s nejvyrovnanější gólmanskou dvojicí ze všech šestnácti výběrů a záleží jen na nich, jak moc z této vzácné situace vytěží.

„Hodně jsme se o tom bavili, nacházíme se v unikátní pozici,“ připustil kouč Barry Trotz, když se jej novináři ptali, kdo by měl na začátku vyřazovacích bojů likvidovat střelecké pokusy Penguins. „Klidně bychom mohli jít do play-off s tím, že budeme oba brankáře pravidelně střídat. Pro mě by se nejednalo o nic nového, už jsem během trenérské kariéry něco takového zažil. Neříkám, že k tomu letos opravdu dojde, ale pokud se podíváte na Robinovy a Thomassovy statistiky, jsou prakticky stejné,“ věděl dobře.

Ostatně byl to právě Barry Trotz, kdo přesně před rokem poslal na start play-off do klece pozdějších šampionů Washington Capitals Philippa Grubauera. Ten sice po dvou odchytaných duelech přepustil místo dlouhodobé jedničce Bradenu Holtbymu, nicméně příležitost dostal. Uznávaný trenér měl tehdy zkrátka pocit, že je Grubauer v lepší formě. „Ne vždy se můžete řídit srdcem, někdy je potřeba koukat, jak se má aktuální situace. Podle toho, jak se situace vyvíjí, byste měli reagovat a udělat případně změny,“ dodal Barry Trotz.

Jestli však zmiňujeme unikátnost situace, do které se New York Islanders letos dostali, měli bychom věci uvést na pravou míru. Stoprocentně unikátní totiž není, protože podobné pocity před startem play-off prožívají i jiné výběry, ač ne v tak razantním měřítku. Boston Bruins, Carolina Hurricanes, Calgary Flames, Dallas Stars a Colorado Avalanche. To je výčet týmů, jež v příštích týdnech možná dají prostor více než jednomu brankáři. Čeká nás play-off plné střídání maskovaných mužů?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.