bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kojotí smečka má nového trenéra. Mužstvo přebírá Rick Tocchet

13. července 2017, 12:00

Jiří Lacina

Dave Tippett už se do plánů horlivého majitele Coyotes Andrewa Barrowaye nehodil, bylo tedy třeba hledat náhradu. V úterý ji klub našel. Spekulace o tom, že Arizonu převezme její bývalý zaměstnanec, poslední tři roky trenérský asistent dvojnásobných šampionů z Pittsburghu, se potvrdily. Mužstvo Kojotů povede od nové sezóny Rick Tocchet. Jeho kontrakt zní na čtyři roky.

„Jsme moc potěšeni, že můžeme Ricka jmenovat novým trenérem,“ řekl generální manažer John Chayka v týmovém prohlášení. „Rick je excelentní kouč a prověřený vítěz. S Penguins vyhrál Stanley Cup jako hráč a dva další jako kouč. Je zkušený, vzdělaný, k tomu skvělý lídr a komunikátor. U Coyotes už působil jako hráč i jako asistent trenéra, takže k nám výborně zapadne. Jsme rádi, že se k naší organizaci znovu připojí.“

Jak už bylo naznačeno, třiapadesátiletý rodák ze Scarborough v kanadském Ontariu se vrací do známých míst. Jako hráč strávil bezmála osm sezón ve Philadelphii, pak prošel ještě Pittsburgh, Los Angeles, Boston, Washington, v letech 1997-2000 Phoenix a kariéru zakončil tam, kde ji začal, tedy znovu ve Philadelphii. Než odešel trénovat Tampu Bay, působil v letech 2005-08 jako asistent právě ve Phoenixu.

Skvělá volba pro budoucnost

Také Tocchet pochopitelně rovněž vyjádřil radost nad tím, že se vrací ke Kojotům. „Rád jsem tady hrál i trénoval, Arizonu jsem vždycky považoval za svůj domov. Máme zde skvělý mladý tým se spoustou talentu, jsem rád, že ty kluky povedu. Rád bych poděkoval panu Barrowayovi a Johnu Chaykovi za tuhle neuvěřitelnou příležitost,“ poklonil se majiteli i přímému nadřízenému.

Noviny v Arizoně návrat Toccheta k organizaci oslavují. Volba vzešla z údajných osmi kandidátů, smlouva zní na čtyři roky s průměrným ročním výdělkem 1,2 miliónu dolarů. Mužstvu by měl podle vlastních slov naordinovat v NHL stále oblíbenější tempo styl, plný hry nahoru dolů. Obránci mají být agresivní. Po hráčích se budou chtít vítězství, přičemž Tocchet prosazuje myšlenku, že tlak na hokejisty musí být v tomto směru co největší.

Dva roky vedl Tampu Bay jako hlavní trenér, úspěchy slavil na asistentských pozicích. V ruce má seznam lidí, které chce oslovit, aby ho obklopili a pomohli mu. Mají být hlavně inovativní. „Bude to chvíli trvat, ale Tocchetova reputace jako hráče i trenéra je dobrá. Coyotes jsou mladí. Mají hodně talentu, který se musí rozvinout. Tocchet je správná volba,“ věří John Gambadoro z Arizona Sports.

Schopný, ale kontroverzní

Pověst holohlavého chlapíka však ve skutečnosti není tak bez poskvrnky, jak píšou arizonské noviny. Před jedenácti byl někdejší asistent Waynea Gretzkyho coby hlavního kouče Coyotes zapleten do sázkařské aféry. Spolu s Gretzkyho manželkou Janet a několika dalšími hráči NHL byl Tocchet vyšetřován policejními orgány. Celá skupina údajně prosázela hlavně na americký fotbal a basketbal milióny a nitky vedly k lidem s tuze nehezkou, kriminální pověstí.

Tocchetova pozice ve skupině byla významná. Na kus řeči si ho tehdy pozval rozzlobený Gary Bettman, těžkou hlavu z celé kauzy měl také Gretzky. Tehdejší stavitel kanadského národního týmu pro olympiádu v Turíně propotil na tiskové konferenci košili, než lidi jakžtakž přesvědčil, že o činnosti svého podřízeného a manželky nic nevěděl. Kauza skončila dvouletým podmíněným trestem, který Tocchetovi odklepl soudce v srpnu 2007. 

Rovněž stojí za to zmínit, jak vzpomíná na tohoto muže ve své biografii z pittsburghských let Jaromír Jágr. Právě na něm totiž demonstruje pokrytectví některých hokejistů, když popisuje moment, kdy Pittsburgh vstřelil gól, ale Tocchet si na střídačce místo radosti pod vousy „fuckoval“, poněvadž branku vstřelil spoluhráč, se kterým se zrovna tahal v sestavě o místo.

Bude zajímavé sledovat, jak tenhle svérázný chlapík stmelí mladou partu Kojotů v soudržný kolektiv, který půjde pevně za svým cílem. A jak brzo, či zda vůbec, ho dosáhne. S progresivními trenéry, plánujícími agresivní tempo styl, se nám poslední dobou roztrhl pytel. Stanley Cup ale čeká každý rok jen na jednoho.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.