bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kojoti už v Glendale být nechtějí. Plán s novou halou v centru Phoenixu se Leblancovi zamlouvá

8. prosince 2015, 16:00

David Motloch

Ta stará známá arizonská bolístka ne a ne dostat konce. Klub má každoročně problémy se svým rostoucím dluhovým schodkem, který se při působení v Glendale nijak nelepší. Vlastníci klubu společně s prezidentem Anthonym Leblancem vidí východisko v přestěhování Arizony do atraktivnějšího centra Phoenixu. Zde by podle současného plánu mohla stát zcela nová sportovní hala. Jenže Kojoti mají smlouvu s Glendale pouze do konce příštího roku a pokud jednání nestihnou dokončit včas, můžou se ocitnout bez domova.

Vyostřené a složité situaci napomáhají především dva hlavní faktory. Tím prvním jsou bezpochyby velmi vlažné vztahy mezi samotným arizonským klubem a městem Glendale, kde samozřejmě hlavní rozpor činí finance. Tomu, že by se Kojoti už za dva roky měli prohánět v NHL na zcela jiném domácím ledě ale napomáhá také fakt, že i samotný klub touží po lepší lokaci, než je byznysově neatraktivní Glendale.

Na radě guvernérů tak spoluvlastník Arizony a současný prezident klubu Anthony Leblanc oznámil, že se velmi intenzivně zajímá o přestěhování klubu do lepší lokality. V potaz přitom přišlo centrum Phoenixu a poblíž ležící město East Valley. Kojotům se po patnáctileté smlouvě s městem o pronájmu současné haly podařilo navázat spolupráci na další dva roky a její platnost vyprší na konci ročníku 2016/17.

Téměř všichni v Arizoně si přejí přesun klubu do atraktivnější lokality a podle všeho to není zdaleka nemožné. Jedním z nejreálnějších scénářů se zdá být výstavba zcela nové multifunkční haly v centru Phoenixu. Hala by podle plánu měla sloužit jak hokejovým Coyotes, tak basketbalovým Suns, potažmo nově i ženskému basketbalovému týmu Phoenix Mercury hrajícího WNBA.

America West Arena bývala vyprodaná

„Nacházíme se ve velmi intenzivních debatách mezi městem Phoenix a nově jsme navázali komunikaci také s Arizona State University. Zabíráme se otázkou výstavby nové sportovní haly a jednání se snažíme vést agresivně,“ prohlásil Leblanc s poznámkou, jak málo času Kojoti v tuto chvíli mají. 

Působit v nové krásné hale sice samo o sobě vypadá skvěle, prezident Arizony Leblanc má však velmi pádný důvod, proč o tento plán usilovně bojuje. „Lidé mají tendenci zapomínat, že když klub působil v tehdejší America West Aréně, zápasy byly takřka vždy vyprodané. Hala sice nebyla původně konstruována pro hokejový tým, ale atmosféra na zápasech byla přesto elektrizující.“

East Valley nabízí větší finanční prosperitu

Co tím chtěl Leblanc říci? Tak především hlavně to, že přesun klubu do centra Phoenixu, případně do East Valley (hovoří se především o části zvané Tempe), by byl z finančního hlediska pro Kojoty velkou úlevou. Lístky na zápasy, prodej fanouškovských věcí a vlastně celý klubový marketing, to vše ve zmiňovaných lokalitách vykazovalo rozhodně lepší čísla, než v poloprázdném Glendale.

Hodiny ale nyní pro Coyotes tikají extrémně rychle. Jednání se musí brzkým tempem posunout dále, aby na to klub mohl patřičně reagovat. Leblanc se vyslovil, že reálnou vizi plánu potřebuje mít na stole nejpozději do devíti měsíců. V takovém případě by nejspíš ještě byl možný dočasný pronájem v glendalské Gila River Aréně, jelikož samotná výstavba haly by zabrala určitý čas.

Ať už však plán o nové hale dopadne, či nikoliv, touha Kojotů zbavit se současného působiště v Glendale je zcela zřetelná. A časy v současné Gila River Aréně se nepochybitelně krátí každým dnem.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.