bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Konec kariéry? Věčného smolaře Dupuise zastavila krevní sraženina

20. listopadu 2014, 11:30

Tomáš Zatloukal

Pascal Dupuis padá po krosčeku od Alexe Goligoskiho na ledovou plochu, vzápětí ho trefuje do krku tvrdá střela Krise Letanga. Zraněný forvard zahazuje rukavice a s dosti nepřirozeným výrazem si lehá před Kariho Lehtonena. Na kluziště musí nosítka, Dupuis se nezvládá sám postavit. Z hrozivé situace z říjnového mače mezi Dallasem Stars a Pittsburghem Penguins naštěstí "Dypí", kterak 35letému útočníkovi přezdívá televizní komentátor Jan Slepička, vyvázl bez vážnějších zdravotních následků.

Nastřelení pukem od Letanga nakonec skončilo pro Dupuise dobře, nicméně nebylo zdaleka jediným nepříjemným momentem v kariéře sympatického rodáka z quebeckého Lavalu. Jeho zdravotní karta je tak hustě popsaná, že by se mohla vydat knižně a to dokonce ve dvou svazcích. Od loňského podpisu nového čtyřletého kontraktu se frankofonnímu Kanaďanovi lepí smůla na paty, po relativně klidném období, kdy během tří sezón vynechal pouhá tři utkání, zase solidně zaměstnává týmové lékaře. O většinu minulého ročníku ho připravily přetržené vazy, přišel kvůli nim o 43 utkání základní části a nestihl zasáhnout ani do play-off.

Nyní se vypořádává s vědomím další dlouhé přestávky, krevní sraženina nalezená na plicích ho vyřadí minimálně na půl roku, během šesti měsíců by měl podstupovat časově náročnou dlouhodobou léčbu. Na zkušenosti s ředěním krve by se klidně mohl zeptat Tomáše Vokouna, český gólman, který hodlal v Pittsburghu dobýt Stanley Cup, bojoval se stejným problémem, dlouho dokonce zvažoval konec kariéry. Na jaře se přesto levoruký brankář dokázal k profesionálnímu hokeji vrátit, když naskočil na farmě Pens. Od té doby ovšem zůstává bez angažmá, námluvy s Coloradem Avalanche vyšuměly do ztracena a žádný jiný zájemce na obzoru zatím není.

Konec kariéry, to je strašák, který děsí také Dupuise. Sám říká: "Nevím, zda budu dál hrát." De facto jen opakuje slova, jež mu našeptávají doktoři. Ani ti si nejsou jistí tím, že vítěz Stanley Cupu z roku 2009 (tehdy jako jediný bruslař z celého kádru nebodoval) ještě někdy obuje brusle a naskočí ve zlatočerném dresu Tučňáků. Pittsburghský management na zprávu o zdravotním stavu "Dypího" zareagoval prohlášením, ve kterém zdůrazňuje prioritu hokejistova zdraví. Zároveň jednoho z oblíbených kumpánů Sidneyho Crosbyho zapsal na listinu dlouhodobě zraněných hráčů, což GM Jimu Rutherfordovi přinese jistý manévrovací prostor pod platovým stropem.

Pro Dupuise nejsou, podobně jako nebyly pro Vokouna, krevní sraženiny žádnou novinkou. Zhuštěnou krev našli držiteli Bud Light Trophy za rok 2013 již letos v lednu při zmíněném zranění kolena. "U Pascala se jedná o druhý takový případ. Tentokrát měl sraženinu v noze, která doputovala až do plic," potvrzuje Dr. Dharmesh Vyas, týmový lékař Pens. Pittsburgh v něm přichází o svého pátého nejproduktivnějšího útočníka, kouč Mike Johnston bude muset složit novou elitní formaci místo léty osvědčené spolupráce Dupuis-Crosby-Kunitz. Uvolněné místo zaujal Blake Comeau, z dalších forvardů by mohl dostat šanci Beau Bennett či Steve Downie.

V případě krajní nouze pak bude Pittsburgh shánět náhradu za "Dypího" jinde, v minulé sezóně ho měl zastoupit Lee Stempniak, získaný od Calgary Flames.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.