bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Košťálek oficiálně Tryskáčem. Jaká budoucnost čeká českého beka ve Winnipegu?

21. března 2015, 8:30

Radoslav Vavřina

Počet Čechů, které mají Winnipeg Jets pod smlouvou, se nyní rozrostl na čtyři. Juniorský obránce týmu Rimouski Océanic v quebecké lize Jan Košťálek se totiž s týmem, který ho před téměř dvěma lety draftoval, dohodl na vstupním kontraktu. Odchovanec pražské Sparty je tak po vydařené sezoně o krůček blíž k vysněné NHL.

Ještě před odchodem do Kanady se Košťálkovi podařilo prorazit do extraligy. Za áčko Sparty si zahrál v deseti zápasech než se na desátém místě import draftu do zámořské juniorky stal novým hráčem Rimouski Océanic, bývalého týmu Sidneyho Crosbyho.

Na druhé straně Atlantiku na sebe upozornil už první rok. Bodů měl sice jen osmnáct, směrem dozadu ale odváděl dobrou práci a prokazoval také, že má i ofenzivní talent. Ve čtvrtém kole draftu po něm sáhli Winnipeg Jets, v roce, kdy žádný Čech mezi mladíky příliš nevynikl.

Jako nejvýše draftovaný ze tří Čechů v ročníku (těmi dalšími byli Patrik Bartošák a Dominik Kubalík) se stal poměrně přirozeně terčem další pozornosti a také oporou reprezentačního týmu do 20 let, za který hrál na MS jak loni, tak letos.

Ve svém „domovském“ klubu, kterým je nyní quebecké Rimouski, však zažívá více úspěchu. V obou dosavadních sezonách se dostal do play-off, letos si jeho celek dokonce už vyřazovací boje zajistil a momentálně figuruje na prvním místě v celkové tabulce QMJHL.

Debut letos nepřijde, stane se tak za rok?

Už i proto je poměrně nereálné, že by se Košťálek v dresu Jets objevil ještě letos. Pokud se týmu Rimouski Océanic povede play-off, sezonu mohou ukončit až ke konci května na prestižním Memorial Cupu.

I tak se ale musí očekávat, že Košťálka budeme v příštím roce spíše vídat na farmě, nikoli však v St. John's, ale v samotném Winnipegu, kam Jets svůj druhým tým stěhují. Ze samotné AHL však pražského rodáka nečeká jednoduchá cesta.

Čtveřice Dustin Byfuglien, Toby Enstrom, Jacob Trouba, Tyler Myers je prakticky nedotknutelná, pokud ho tedy debut v NHL potká už za rok, bude to buď díky velké marodce a nebo bude muset vytlačit ze hry některého ze zbylých beků Jets.

I na farmě pak bude mít poměrně zdatného „konkurenta“ v Joshovi Morrisseym. Beka z Calgary Jets draftovali ve stejný rok celkově třináctého a už loni v dresu St. John's zářil, především v play-off, které pro IceCaps skončilo až v samotném finále.

Co od Košťálka čekat?

Pokud nehovoříme o tom, kde vlastně bude za rok tenhle nadaný bek hrát, od Košťálka si fanoušci Jets slibují kvalitní hru na obou stranách kluziště, takže kromě spolehlivého bránění také schopnost sbírat body při přesilovkách i za hry 5 na 5.

Sám nehodlám Košťálka hodnotit, sledovat hráče na televizi při MS juniorů je příliš málo na vytvoření úsudku. Osobně se mi ale líbilo přirovnání, že se jedná o hybrid mezi Enstromem a Markem Stuartem. Nejenže to sedí k tomu, co tvrdí samotní scouti, ale ta představa je rovněž skvělá.

To, že umí bránit, Košťálek dokazuje už dlouhá léta. Mezi hráči, kteří hromadně sbírají kanadské body, je ale poměrně nový. Letos je se 7 góly, 36 asistencemi a celkově 43 body v 55 zápasech QMJHL na devátém místě v bodování obránců této ligy. Což je vskutku pěkný výsledek.

Ať už to bude dvacetiletému obránci trvat rok nebo pět, držme palce a doufejme, že nám na zmrzlé prérii ve Winnipegu vyroste nová defenzivní hvězda.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.