bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kouč mistrů světa je v kursu. O Grönborga se zajímají Carolina, Buffalo i Omsk

23. května 2018, 17:35

Václav Jáchim

Loni dovedl švédské hokejisty k titulu mistrů světa. A letos znovu. Rikard Grönborg sice musel výrazně pozměnit sestavu, v Dánsku nasadil několik nováčků, 13 hokejistů dosud nemělo žádnou medaili z velkého turnaje. Ale Tre Kronor stojí opět na nejvyšším stupínku. Grönborg dokázal, že umí, na trhu je tím pádem pořádně v kursu. Podle listu Aftonbladet má progresivní trenér nabídky z NHL i z KHL.

Během šampionátu to nebylo téma, teď už ale je. Grönborg zaujal týmy za Atlantikem i v Rusku, vybírat si může ze zajímavých návrhů. Zatím není úplně jasné, jestli jde o skutečně konkrétní možnosti. Ale nejspíš ano. "Jsou to zajímavé varianty, ovšem abych se přiznal, během mistrovství světa jsem vypnul a soustředil se jen na reprezentaci," řekl Grönborg deníku Aftonbladet.

Podle stejného zdroje se o švédského kouče zajímají Carolina a Buffalo. Týmy NHL po nepovedené sezoně uskutečnily změny v realizačních týmech a stále nemají šéfy střídaček. V NHL se dosud objevilo minimum hlavních trenérů z Evropy, kdysi tuhle bariéry prolomili Fin Alpo Suhonen a Ivan Hlinka. Kluby slavné ligy sázejí na zámořské kouče, ale třeba teď přijde i čas chlapíka, který ze dvou šampionátů získal dvě zlaté medaile.

Grönborgovi se sice nepovedly olympijské hry v Koreji, jeho tým tehdy šokoval čtvrtfinálovou porážkou s Německem. Ovšem tohle je zapomenuto, vousatý trenér vykoupil hříchy. Mistrovství světa v Dánsku vyhrál bez ztráty kytičky, navíc v podstatě se zcela jinými hráči než loni, kdy Švédové slavili v Kolíně nad Rýnem finálový skalp silné Kanady.

Tohle všechno v NHL dobře vědí. Grönborg má před sebou ještě rok smlouvy se švédským svazem. Podle svých slov ji hodlá dodržet. "Mám to v plánu," přiznal. Ale pokud by přišla kvalitní nabídka, bezpochyby by popřemýšlel. Delší dobu se totiž netají, že právě NHL je jeho nejvyšší metou. "Je to sen. Hráči mají podobný, pro mě by šlo o ohromnou výzvu," řekl při jednom z mála větších rozhovorů, které poskytl během turnaje v Dánsku.

Aby toho nebylo málo, ve středu se v ruských médiích objevila informace, že Grönborga chce také Avangard Omsk. Klub ze Sibiře hledá nástupce Germana Titova a kouč mistrů světa má být mezi nejvážnějšími uchazeči. Nový prezident ruského klubu Maxim Sušinskij už podniká kroky, byl pověřen jednáním s potenciálními kandidáty. A Grönborg stojí v seznamu patrně nejvýš.

Švédského trenéra bude zřejmě zajímat spíš NHL. Grönborg v zámoří kdysi hrál a poté trénoval. Byl asistentem u týmu Spokane Chiefs, který působí v juniorské Western Hockey League. Stejnou pozici předtím zastával v týmech amerického univerzitního hokeje. "Rikard zná prostředí, je dokonale jazykově vybaven. Jeho výhodou je, že dobře ví, jak to v Americe chodí. Na mistrovství světa vedl hráče NHL, měl velké úspěchy. Tohle jeho akcie jednoznačně posiluje," zmínil pro Aftonbladet legendární obránce Nicklas Lidström.

Pokud by Grönborg skutečně vyslyšel některou z nabídek, musel by švédský svaz hledat jeho nástupce. Grönborg vede Tre Kronor od léta 2016, začínal na Světovém poháru v Torontu. Předtím působil jako jeden z asistentů Pera Martse. S Grönborgem nyní u týmu mistrů světa spolupracovali Peter Popovic, Johan Garpenlöv i hlavní kouč švédské dvacítky Thomas Montén.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.