bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Královský kat Martinez zůstává v LA, vydělá si 24 milionů dolarů

4. prosince 2014, 14:00

Tomáš Zatloukal

Sestřelil Chicago, popravil New York. Byl to právě Alec Martinez, kdo se podepsal pod klíčové trefy Králů v posledním play-off. Nejprve v prodloužení sedmého zápasu Západní konference proti Blackhawks nahodil puk a šťastným odrazem o Nicka Leddyho překonal Coreyho Crawforda, poté v pátém finále z dorážky pokořil Henrika Lundqvista v kleci Jezdců a rozhodl o tom, že Stanley Cup po roční odmlce opět pozdvihnou hráči Los Angeles.

Nejslavnější role amerického zádaka jen podtrhuje jeho přínos pro Kings. V 27 letech vyzrál ve velmi kvalitního beka, jeho výkonnost stále stoupá. Není tedy divu, že si GM Dean Lombardi s předstihem pojistil jeho služby a podepsal s ním šestiletý kontrakt na 24 milionů dolarů. Martinez, jemuž v žilách koluje díl španělské krve, tak zatíží platový strop LA rovnými čtyřmi miliony dolarů. Je to málo nebo moc? Těžko soudit, pro rodáka z Rochesteru se na každý pád jedná o velké přilepšení, jeho současná gáže se téměř zečtyřnásobila.

Cap-hit ve výši 4 miliony dolarů z něj dělá třetího nejlépe placeného obránce Králů (o třetí příčku se dělí s Jakem Muzzinem), více si vydělají jen Drew Doughty a Sláva Vojnov. Podobně jako všechny ostatní uvedené borce si i Martineze Los Angeles samo vychovalo a to dokonce už od draftu. V roce 2007 si vynikajícího bruslaře zamluvilo na 94. místě, tedy zkraje čtvrtého kola. Od té doby Martinez urazil dlouhou cestu, vypracoval se z farmáře ve stabilního člena Sutterova kádru a za poslední rok navrch získal trochu hvězdného lesku.

 V ročníku 2013-14 se blýskl 22 kanadskými body, osobní maximum zaznamenal i v počtu střelených branek (11), když se stal nejlepší kanonýrem mezi beky Kings. Novou sezónu má rozjetou v podobném stylu, podle předpovědi The Hockey News by se mohl zastavit na osmi gólech a 21 asistencích. Pro LA Martinezův význam jedině stoupá po suspendaci Vojnova, tento týden doplněné zbytečnou pokutou ve výši 100 tisíc dolarů (ruský obránce se zúčastnil dobrovolného tréninku Králů, což bylo jednoznačným porušením uděleného trestu).

Největší cena spočívá u Martineze v mistrovských představením v play-off. Poslední jízdu za stříbrným pohárem nevyšperkoval jen zmíněnými dvěma brankami, přesných zásahů nakupil hned pět (!) a celkem se připomněl 10 body. Zdá se, že v klíčových momentech umí přepnout na vyšší úroveň podobně jako třeba Justin Williams. Lombardi by byl blázen, kdyby si ho v létě 2015 nechal utéct coby volného hráče bez omezení. Místo toho ofenzivního zadáka udržel v Los Angeles až do roku 2021 a jen tak stabilizoval pevné jádro úřadujících šampiónů.

Minimálně do roku 2019 jsou pod smlouvu také Jonathan Quick, Doughty, Vojnov, Muzzin, Dustin Brown, Mike Richards, Jeff Carter a Marián Gáborík. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.