bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kubalík mezi elitními nováčky 21. století. Český kanonýr se prostřílel po bok Ovečkina či Laineho

18. května 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Střílel spoustu gólů v Plzni i pod Alpami. Pověst výtečného snajpra Dominik Kubalík potvrdil také v NHL. I přes fakt, že chicagský trenér Jeremy Colliton českého útočníka rozhodně nepřetěžoval a mnohdy ho využíval jen poskrovnu, nasázel Kubalík ve své premiérové sezoně 30 branek! Hned 26 jich navíc vstřelil za vyrovnaného počtu hráčů na ledové ploše. To je počin, který ho řadí mezi nejlepší nováčky 21. století.

14 minut a 22 sekund.

To je Kubalík průměrný "ice time", tedy čas strávený na ledě za jeden zápas. Jen pro představu, stejně často letos trenéři posílali do hry třeba Coltona Sissonse, Oskara Sundqvista či Carla Hagelina. Ti tři dohromady zvládli 29 tref, o jednu méně než Kubalík. 

Výmluvná ilustrace jeho umění, že?

Další takovou může být třeba pohled do historie. Jen jediný Čech se v NHL uvedl větší gólovou smrští než Kubalík. V roce 1986 Petr Klíma (32). Tehdy se ale hrálo mnohem ofenzivněji, podle motta "nejlepší obranou je útok".

Ještě zajímavější je srovnání s nejlepšími zelenáči za posledních 20 let. Více branek ve hře za vyrovnaného počtu hráčů dali jen Auston Matthews (30), Alex Ovečkin (28) a Patrik Laine (27).

Borci označovaní za generační talenty, dvě jedničky a jedna dvojka draftu.

Všichni byli ve svých premiérových sezonách pochopitelně mnohem vytěžovanější než Kubalík. Třeba Ovečkin hrával přes 21 minut a vypálil přes čtyři stovky střel.

Kubalíkovi stačil mnohem menší prostor na to, aby ukázal, že skórování je jeho královská disciplína a že umí chladnokrevně a neomylně zakončit prakticky z jakékoliv pozice

Sám říká, že klíčové je sebevědomí. A skromně podotýká, že mu svědčila spolupráce s Jonathanem Toewsem, ligovou hvězdou se třemi Stanley Cupy. "Je snadné hrát s jedním z nejlepších centrů v NHL."

Čísla každopádně mluví jasně - mezi letošními nováčky Kubalík vládne i přes nevysoký ice time v počtu přesných zásahů, se 157 střelami je nejpilnějším šutérem, 46 bodů ho pak řadí na třetí místo.

Už se blýskl i premiérovým hattrickem. A mimochodem, je teprve pátým zelenáčem, který za Chicago dal 30 gólů. Před ním to naposledy dokázal Artěmij Panarin.

Tahle výměna se GM Stanu Bowmanovi jednoduše povedla. Kubalíkova práva získal 24. ledna 2019 od Los Angeles. Obětoval za ně nemnoho - volbu v pátém kole loňského draftu.

Ano, Kubalík si prošel porodními bolestmi. Adaptace na NHL mu chvíli trvala a kouč Colliton ho veřejně nabádal: "Musíš přidat." Jenže těch slabších momentů bylo jen pár a jednoznačně je převažují úspěchy čtyřiadvacetiletého rodáka z Plzně.

Věřil si, že na NHL má. Ale sám byl překvapený, že se prosadil až tak výrazně. Až tak, že se historicky vyšvihl po bok Ovečkina a dalších čistokrevných kanonýrů. Alespoň tedy v brankách za vyrovnaného počtu hráčů na ledě.

Dokáže je nahánět i v absolutních součtech? K tomu bude potřebovat více prostoru. "A já chci hrát co nejvíc, chodit na přesilovky, ukázat, co umím," přeje si Kubalík. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.