bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kubalík v první lajně? Chicago čeká na první výhru a šachuje s útoky

14. října 2019, 15:58

Jan Pikous

Individuálně může být se začátkem zámořské kariéry spokojený. Debut v NHL si odbyl před tisícovkami krajanů v Praze, hned v úvodním zápase na americké půdě mu pak na první trefu stačilo jen pět minut. Dominik Kubalík v dresu Chicaga rozhodně ukázal potenciál. Týmově to však tak slavné není, tradiční celek vytěžil ze tří duelů jen jediný bod a stále čeká na první sezonní výhru. Fanoušci i zámořská média proto řeší zapeklitou otázku – jak sestavit formace tak, aby to začalo šlapat?

Mít k dispozici dobré forvardy je jedna věc, sestavit z nich fungující útočné formace druhá. Na vlastní kůži to teď poznává kouč Blackhawks Jeremy Colliton. Tým z Chicaga zatím marně čeká na první výhru a nedostatečný herní i bodový přínos od jednotlivých formací je jedním z důvodů jestřábího tápání. 

Mladý trenér se přitom nebojí změn, formace točí před zápasy i mezi jednotlivými třetinami. Až to někdy vypadá, že mladý stratég o přestávce do kabiny hodil granát a pak si hráče zapsal do útoků podle toho, jak vybíhali z kabiny.

Právě nedostatečná chemie mezi jednotlivými hráči v lajnách je podle redaktora Marka Lazeruse jedním z důvodů, proč Chicago zatím na ledě neoslňuje. A nabízí řešení. Krokem číslo jedna je podle zkušeného novináře doplnit největší ofenzivní stálici Patricka Kanea Alexem DeBrincatem a Dylanem Stromem. S nimi si hráč s osmaosmdesátkou na zádech údajně skvěle rozumí na ledě i mimo něj a dle amerického redaktora s nimi hraje nejlépe od chvíle, kdy jeho parťáky byli Nick Schmaltz či ještě dříve Artěmij Panarin.

Tahle lajna na druhou stranu může mít sklony k lehkým nezodpovědnostem směrem do defenzivy – ostatně v minulé sezoně spolu odehráli 145 minut při hře pět na pět, kdy sice dali úctyhodných čtrnáct branek, na druhou stranu jich ale patnáct dostali. Ofenzivní smršť? Jistě. Spolehlivá trojice směrem dozadu? Ani omylem.

Nad to se ale podle Lazeruse má teď Colliton povznést a dát tohle trio znovu dohromady. „Nechte je řádit spolu, ať se o defenzivu starají ostatní,“ vyzývá zkušený chicagský novinář. A nabízí své nápady i dál. 

Zatímco Kane působí dojmem, že by byl produktivní i ve formaci se cvičenou opicí a hlídačem parkoviště před stadionem, druhá ofenzivní hvězda týmu Jonathan Toews se zatím trápí. Po třech zápasech má na kontě nulu, na jeho vrub navíc jde i vyrovnávací gól Winnipegu v posledním duelu. Kapitán Chicaga zkrátka neprožívá dobrý vstup do sezony.

Nabízí se proto okysličit mátožného centra dvěma šlapajícími křídly – Brandon Saad si s Toewsem rozumí dlouhodobě, na druhou stranu pak přichází do úvahy právě Kubalík. S americkým forvardem jim to totiž zatím náramně svědčilo.

Důkazem budiž první třetina utkání proti Sharks: Česko-americká lajna, kterou na pozici středního útočníka doplňoval David Kämpf, si připsala čtrnáct střel a deset gólových šancí. Pak se ale Colliton rozhodl Kubalíka posunout do elitní lajny a kouzlo bylo najednou pryč. První a třetí útok i Kubalík osobně byli najednou neviditelní.

Zda bude chicagský trenér radám z novinářské tribuny naslouchat a rozhodne se dynamickým duem oživit tápajícího Toewse, ukáže už noční zápas, kdy Blackhawks nastoupí proti dosud skvěle hrajícímu Edmontonu. A ať už to Colliton poskládá jakkoliv, fanoušci budou vyhlížet první sezonní výhru. Jinak se nad náčelníkem Černých jestřábů začnou stahovat ještě černější mračna.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.