bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kuemper a Bäckström – nejhorší brankářská dvojice v lize

9. ledna 2015, 16:00

Vojtěch Balon

Mezi kluby na nepostupových pozicích Západní konference vyčnívá Minnesota. Hvězdami nabitý tým z města St. Paul jde postupnými kroky k úspěchu, předloni vybojoval play-off, loni v něm postoupil do druhého kola. V polovině letošní sezony se však potácí u dna. Horší už jsou na Západě jen celky Arizony a Edmontonu. Problém vězí v brankovišti.

Zádrhel mezi třemi tyčemi. Kdo by to byl přitom řekl? Niklas Bäckström ještě před nedávnem patřil mezi elitní gólmany ligy, Darcymu Kuemperovi byla (a stále je) věštěna zářná budoucnost. Kuemperovi se v závěru minulé sezóny až neuvěřitelně dařilo, proto se generální manažer Chuck Fletcher, učeň slavného Raye Shera, rozhodl neprodloužit smlouvu Iljovi Bryzgalovovi (což se s odstupem času jeví jako geniální rozhodnutí) a před nedávnem odstavil na farmu také třicetiletého Joshe Hardinga.

Fletcher měl pro tento odvážný krok pádný důvod v podobě skvělých výkonů čtyřiadvacetiletého Kuempera. Rodák ze Saskatoonu se nové náročné role jedničky zprvu ujal skvěle, v prvních dvou utkáních sezóny vychytal čisté konto.

Od té doby to s ním však jde od desíti k pěti. Aktuálně zraněný Kuemper v osmadvaceti odchytaných mačích zastavil jen 90,2 % puků směřujících vstříc jeho svatyni, v tomto ohledu mu mezi všemi brankáři v lize patří až 53. pozice. To je opravdu špatná vizitka, kulantně řečeno. Horšími jedničkami už jsou jen Ben Scrivens a Mike Smith. Oba dva ale chytají za děravými obranami, což o Minnesotě říci rozhodně nejde – vždyť Ryan Suter patří mezi nejlepší zadáky ligy a potenciál mají i Marco Scandella, Jared Spurgeon či Jonas Brodin.

Krokem z bláta do louže je nasazení šestatřicetiletého Bäckströma. Jeho nejlepší léta jsou tytam, momentálně má úspěšnost zákroků podobnou té Marca-Andrého Fleuryho v play-off: 89,3 %. V brance letos začínal jedenáctkrát, ale už nejednou byl vystřídán. A protože Harding je znovu mimo hru, třetím mužem v gólmanské hierarchii Divočáků je John Curry. Při vší úctě k třicetiletému brankáři, jeho výkonnost stačí na farmářskou AHL, avšak výše ne.

Darcy Kuemper se má do týdne vrátit do akce, otázkou ale je, zda je momentálně dost dobrý na pozici jedničky. Čísla hovoří proti. Minnesota má letos jeden z nejsilnějších kádrů v nedlouhé klubové historii a bylo by hříchem toho nevyužít. Chuck Fletcher to dobře ví a zřejmě už teď pošilhává po výměně. Čím dříve přijde, tím lépe pro Wild.

Možností je spoustu, záleží na tom, kolik je Fletcher ochotný obětovat. Nepříliš draze by zřejmě vyšly akvizice Niklase Svedberga, Anttiho Raanty nebo Scotta Darlinga. Prvního jmenovaného by v Bostonu dříve či později s nejvyšší pravděpodobností vystrnadil z pozice dvojky supertalent Malcolm Subban. Raanta a Darling jsou zhruba vyrovnaní brankáři, kteří jako náhradníci hvězdného Coreyho Crawforda nejsou v Chicagu dostatečně vytíženi.

Nedá se předpokládat, že by Los Angeles Kings byli za přijatelných podmínek ochotni uvolnit Martina Jonese, na to mají svých problémů ažaž.

Krvácení Minnesoty by byl schopen přerušit i James Reimer, jenž to už v minulých letech prokázal, ale v probíhajícím ročníku vysedává jen na střídačce, otevírá svým spoluhráčům vrátka a pokrývkou jeho hlavy je místo masky hřejivý kulíšek.

A protože tržní hodnota (tzv. trade value) Ondřeje Pavelce či Robina Lehnera je na krátkodobý záskok neúměrně vysoká, poslední variantou je třicetiletý Cam Ward. Strážce pokladnice Hurricanes už sice překročil svůj výkonnostní zenit, ale smlouva mu končí už příští rok, nemusel by tak vyjít příliš draho. Wardovým zádrhelem je cap hit 6,3 miliónů ročně.

Možností je spoustu, už brzy se s nejvyšší pravděpodobností dozvíme, pro jakou se Fletcher rozhodl.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.