bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kvarteto důvodů, proč nesrovnávat Pastrňáka s Kalusem

18. ledna 2015, 14:00

Tomáš Zatloukal

Nedělní odpolední čtení tentokráte zaměříme na polemický příspěvek k tématu, které se během týdne objevilo v českém tisku. MF Dnes se ptá, zda se nezapomene na Davida Pastrňáka a vytahuje takřka osm let starý případ Petra Kaluse, v současné době hráče dánského Herningu. Kalus se totiž kdysi v bostonském dresu uvedl obdobně jako Pastrňák, za devět zápasů čtyřikrát skóroval a vysloužil si jistou mediální pozornost. Bruins jej nicméně následně vytrejdovali do Minnesoty Wild, kde začal Kalusův strmý pád. Máme se opravdu obávat něčeho podobného u Pastrňáka? Nabízíme kvarteto důvodů, proč se stejný scénář opakovat nebude.

1, Pověst

Jak je možné, že Pastrňák zbyl na Boston? Ptají se čím dál hlasitěji zámořští experti. Havířovský rodák má totiž takový talent, že v loňském draftu klidně mohl skončit v elitní desítce, kam ho řadilo hned několik odborníků. Od 16 let nastupoval ve druhé švédské lize mezi dospělými, ihned po draftu se prosadil v AHL, dlouho to vypadalo, že se dokonce rovnou probije do prvního týmu Medvědů. O své výjimečnosti přesvědčil na MS dvacítek, kde ačkoliv patřil k nejmladším hokejistům, opět válel a táhl jinak bezzubou ofenzívu Přerostova výběru. Vynikající renomé podtrhují pochvaly od Davida Krejčího, Milana Lucice nebo hlavního kouče Claude Juliena. Řeči o tom, že je největším příslibem Bruins od dob Tylera Seguina, se začínají naplňovat.

To Kalus nikdy pověst tak zásadní naděje neměl. Boston na něj ukázal v roce 2005 ve druhém kole, což byl úspěch a překvapení zároveň. První kolo či dokonce umístění v TOP TEN u něj nepřipadalo v úvahu. Poté vítkovický odchovanec absolvoval ještě rok v juniorské soutěži (nadmíru se mu dařilo), načež se v 19 letech zařadil k lepším, nikoliv ovšem elitním "plejerům" farmářského celku Providence Bruins. V juniorské reprezentaci nikdy nepatřil k tahounům, naopak zůstával jedním z davu. Na MS juniorů odjel poprvé (a naposledy ) o rok starší než Pastrňák a jeho výkony rozhodně nesnesly srovnání. Kalus zkrátka nikdy nebyl považovaný za "nového Jágra".

2, Přístup klubu

Pastrňák se málem dostal do základní sestavy Medvědů hned po přípravném kempu a přes to, že nakonec v těžké bitvě se zkušenějšími borci neuspěl, Bostonu stál za to, aby jej v 18 letech nevracel do Södertälje. Nechal si "Pastu" na blízku, vyhrávat se na farmě, juniorskou ligu bral jako zbytečný krok zpátky ve vývoji mladé hvězdy. Jakmile Pastrňák ukázal, že jsou mu mantinely AHL těsné, dočkal se povolání nahoru. I přes krátké zdržení se stal nejmladším hokejistou v NHL. Další pozvánka přišla po výborném MSJ a s ní také příležitost zahrát si v elitní řadě s Lucicem a Krejčím. Na kouče Juliena a GM Petera Chiarelliho udělal takový dojem, že se jednomyslně rozhodli spálit první rok jeho nováčkovského kontraktu. V NHL zůstane do konce sezóny. 

"Kalousek" se jako 18letý zelenáč navzdory slušnému kempu dozvěděl, že pro něj bude nejlepší juniorka. Činil se, o to žádná. 58 kanadských bodů představovalo vynikající počin od zrajícího powerforvarda. Z WHL se přesunul po jediném ročníku na farmu a na příležitost od Medvědů čekal až do chvíle, kdy Boston neměl co ztratit a rozhodl se dát příležitost svým junákům. Koncem března 2007 povolal Kaluse do hlavního mužstva, kromě jediného mače mu ovšem nabídl pouze minoritní roli, mnohdy kolem osmi, devíti minut za večer. Kalus naskočil celkem devětkrát, tedy přesně akorát v tolika utkáních, aby se Bruins nemuseli zříkat prvního roku platnosti jeho smlouvy.

3, Herní styl

Pastrňák je typický ofenzivní dravec, rád hraje s kotoučem, umí vytvořit šanci pro spoluhráče, navíc se nebojí sám zakončit. Ze současných hvězd připomíná Patricka Kanea, uznávaný web The Hockey News o něm píše následující: "Velmi nadaný střelec s vynikající stabilitou na bruslích, těžko se brání. Dokáže s s lehkostí sám pro sebe vypracovat vyloženou šanci, zdobí ho neskutečná rychlost." Všichni, kdo s "Pastou" přišli do kontaktu, včetně respektovaného trenéra Jakuba Petra, navrch oceňují jeho přístup. Tvrdě dře, je učenlivým žákem, neustále se snaží zlepšit se.

Kalus, jak bylo výše zmíněno, je powerforvard. Tvrdě, někdy za hranou pravidel, dohrává osobní souboje, rád se pere, zároveň disponuje dostatečným nadáním, aby skóroval, nebo přešel v souboji jeden na jednoho. Skvěle bruslí. U hráče jeho ražení je nicméně problém obstát v konkurenci přeci jen šikovnějších hokejistů, vždyť se podívejte po současné NHL, špičkových powerforvardů najdete opravdu málo. Milana Lucice, Jaromea Iginlu a výčet pomalu končí. Aby se powerforvard prosadil mezi elitu, musí opravdu vynikat. A tvrdě dřít. Právě pracovní morálku u Kaluse zpochybňuje Hockey Future. "Hokejově zřejmě má na to, aby nastupoval v NHL v top-six, zdá se ale, že mu chybí touha."

4, Výkony na ledě

Pastrňák si v prvním ročníku za mořem vybojoval pozvánku do All-Star Game AHL, kde je stejně jako o patro výše benjamínkem. Navzdory tomu, že za Providence již nějaký čas neválčí, stále vede tabulku produktivity "Baby Bruins". Na světovém šampionátu do 20 let ovládl kanadské bodování české repre, ostatně se dočkal ocenění pro jednoho ze tří nejlepších hráčů našeho mužstva. V Bostonu pravidelně odbruslí kolem 15 minut za utkání, prezentuje se (i přes dnešní výpadek) častou střelbou. Ještě než poprvé rozsvítil červené světlo, vyslal v NHL čtrnáct střeleckých pokusů!

Kalus měl vcelku štěstí, do NHL skočil bez bázně a hany a ze tří prvních ran vytěžil tři góly. Přesto, jak již bylo uvedeno, mnoho prostoru nedostal a nikde se o něm nepsalo jako o nejlepším Medvědovi na ledě. Boston jej nechal takřka do 20 let na farmě, první sezónu v zámoří si "Kalousek" musel odřít v juniorce. Mimochodem, v AHL se setkal s Krejčím. Ten tehdy táhl ofenzívu Providence, nikdo nebyl produktivnější než on. Od "Medvíďat" časem povýšil a zařadil se mezi bostonské opory. Možná by bylo srovnání s ním, byť jeho příběh je v mnoha aspektech jiný, pro Pastrňáka trefnější.

Závěr:

Kalus, s veškerým respektem k němu, zkrátka nikdy nebyl v Pastrňákově pozici, a tak věštba, že by "Pasta" mohl po jeho vzoru zapadnout, není na místě. Nikdo neříká, že se to nemůže stát (přijde zranění nebo třeba podlehnutí pozlátku, které přináší sláva a peníze). Vyhořela i větší esa. Pastrňák si nicméně vybojoval pověst předního talentu Medvědů, kterého si bude chtít Julien vypiplat v kvalitního útočníka. V 18 letech se sehrává s největšími hvězdami ambiciózního mančaftu, na draftu šel plným právem na řadu v prvním kole, zazářil na  "dvacítkách", dominoval na farmě.

Buďme rádi za takového hráče. Máme jich moc málo na to, abychom do nich rýpali. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.