bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kvintet největších klubistů v dějinách NHL aneb od Mikity po Doana

24. prosince 2015, 18:00

Tomáš Zatloukal

Obdivuhodná kariéra Shanea Doana nás inspirovala k sepsání štědrovečerního žebříčku o nejvěrnějších srdcařích v historii Národní hokejové ligy. V úvahu jsme brali pouze hráče, kteří odehráli celou kariéru za jedinou organizaci, a tak se nedostalo třeba na Mikea Modana, či Raye Bourquea, ti si totiž závěry svých poutí světem National Hockey League zpestřili návratem domů, respektive honbou za Stanley Cupem.

5. Stan Mikita, Chicago Blackhawks, 1 394 zápasů

 Na Slovensku narozený, v Kanadě vychovaný. Před více než půlstoletím Mikita vytvořil hvězdný tandem s Bobbym Hullem a stal se jednou z tváří NHL. Sbíral kupu bodů, vyhrával individuální trofeje, včetně té nejužitečnější pojmenované po Davidu Hartovi, potěšil se se Stanley Cupem. Proslul jako velký bojovník, nikdy před nikým neuhnul a když bylo potřeba, shodil rukavice. Časem se zklidnil a dvakrát byl vyhlášen největším gentlemanem zámořské soutěže. Jeho nástupci mu děkují za vynález zahnuté čepele.

4. Shane Doan, Phoenix Coyotes/Winnipeg Jets, 1 418 zápasů

Kapitán na klubové i mezinárodní úrovni, všestranný dříč s citem pro zakončení i kombinaci. Doan připomíná klasického kanadského hokejistu ze starých časů, ostatně je pokračovatelem rodinné tradice, kterou se pokouší udržet i jeho syn Josh. Cenu Marka Messiera pro nejlepšího lídra má ve své sbírce naprosto zaslouženě. Ani on se nikdy nebál pěstních potyček, pral se i na stará kolena, v osmatřiceti letech. Jako jediný v našem seznamu je stále aktivní a do penze se ještě chystat nemusí (zde).

3. Steve Yzerman, Detroit Red Wings, 1 514 zápasů

O současném generálním manažerovi Tampy Bay Lightning se říká, že platil za jednoho z nejrespektovanějších kapitánů všech dob. Musel si přitom, podobně jako mnozí další, projít jistým procesem zrání, než se z mladého bezstarostného ofenzivního divočáka stal oním vůdcem s velkým V. Své mužstvo vedl předlouhých 19 let, což je v kanadskoamerické lize unikát. Za tu dobu získal "Stevie Wonder" tři prsteny pro vítěze Stanleyova poháru a stal se nesmrtelnou ikonou Red Wings. V Detroitu dlouhá léta visel jeho obří plakát na zdi jednoho z vysokých věžáků.

2. Alex Delvecchio, Detroit Red Wings, 1 549 zápasů

Další z detroitských kapitánů. Dres s okřídleným kolem oblékal 23 sezón, a byť dlouho žil ve stínu Gordieho Howea, zcela právem patří, od roku 1977, do Hokejové síně slávy. Vždyť se třikrát radoval se stříbrným pohárem, nasbíral přes 1200 bodů, přičemž jeho umění obstálo i při zkoušce nejtěžší. Zub času si na něm chtěl vybrat svou daň, ale Delvecchio ještě v 36 letech nakupil 86 bodů. K Red Wings se zkraje sedmdesátých let vrátil jako trenér, koučování mu ale, i kvůli generační obměně kádru, příliš nešlo. 

1. Nicklas Lidstrom, Detroit Red Wings, 1 564 zápasů

A do třetice hráč nerozlučně spjatý s týmem z Hockeytownu. Sedminásobný držitel Norrisovy trofeje, majitel čtyř prstenů pro šampiona Stanley Cupu, člen Triple Gold Clubu, vítěz Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Dokonalý gentleman, vynikající lídr a hlavně jeden z vůbec nejlepších obránců, kteří kdy hráli hokej. Elegantní bruslař, původem ze švédského Krylbo, nepotřeboval drtit soupeře pěstmi či bodyčeky, s ladností jim odebíral puky a následně zakládal smrtící protiútoky. I díky skvělé kondici a porci štěstí málokdy marodil, a tak je jeho součet zápasů vskutku impozantní.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.