bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Labutí píseň Sedinů? Běží jim poslední rok smlouvy. Soustředíme se jen na něj, říká Henrik

16. srpna 2017, 8:00

David Jahoda

Čas nikdo nezastaví, ani dvojčata Henrik a Daniel Sedinovi, ikony Vancouveru Canucks, kterým bude před začátkem sezony 37 let. Pryč jsou doby, kdy se oba stali vítězi ligové produktivity a společně se svým týmem pomýšleli na nejvyšší mety. Sedinové za sebou mají jeden z nejslabších ročníků za poslední roky, oběma navíc po nadcházející sezoně končí smlouva. Tuší proto, že budoucí léta organizace, které zasvětili celou kariéru v NHL, budou nejspíš bez nich. Dvojčata ale nyní myslí jen na příští ročník.

Aby se Canucks dali vzpomenout na časy, kdy ve finále Stanleyova poháru v roce 2011 bojovali proti Bostonu, musí jejich mužstvo projít kompletní přestavbou. O něco takového se generální manažer klubu Jim Benning a jeho kolegové už nějakou dobu snaží. Pořádně se do toho opřeli před koncem přestupového období v minulé sezoně, kdy poslali pryč dlouholeté opory Alexe Burrowse (do Ottawy) a Jannika Hansena (do San Jose), za které dostali hráče pro budoucnost – Jonathan Dahlén (z Ottawy) a Nikolaje Goldobina (ze San Jose). Pokračovalo to v létě, kdy novou smlouvu nedostal 37letý brankář Ryan Miller. 

Selský rozum by potom naznačoval, že příliš dlouho se už v klubu neohřejí ani již zmíněná dvojčata, která budou už navždy nesmazatelně zapsána v historii Canucks. V sezoně 2017/18 jim z jejich čtyřleté smlouvy poběží poslední rok, oba navíc zatěžují platový strop po sedmi milionech dolarů. Jak Henrik, tak Daniel odehráli v minulé sezoně kompletní porci zápasů, jenže jejich bodový přísun znovu o něco klesl. Henrik nasbíral 50 bodů, Daniel dokonce o šest méně. Bude tohle pro Sedinovy opravdu poslední rok v NHL, nebo alespoň ve Vancouveru?

„Přemýšlet o budoucnosti je pro nás běžná věc, bereme to ale rok po roku,“ nechal se v rozhovoru pro NHL.com slyšet Henrik Sedin, jenž má za sebou už sedm let jako kapitán Canucks. „V nadcházející sezoně chceme dokázat, že stále umíme hrát na nejvyšší úrovni. Je to jen na nás. A víme, že pokud to dokážeme, bude jednodušší v průběhu ročníku na podobné otázky odpovídat. Takhle to máme v hlavě nastavené,“ doplnil Henrik Sedin.

Velice zajímavá je jistě představa, že by Sedinové během nadcházející sezony putovali z Vancouveru jinam. A třeba každý do jiného týmu. Nad ničím takovým ale dvojčata nepřemýšlí, soustředí se jen na to, aby co nejlépe pomohla Canucks v blížící se sezoně. 

Henrik Sedin, který byl společně se svým bratrem Daniel draftovaný v roce 1999 z druhé potažmo třetí pozice (Daniel), chce s týmem, jenž v létě doplnili hráči jako Sam Gagner, Alexander Burmistrov, Michael Del Zotto, nebo Patrick Wiercioch, zabojovat o play off. V minulém ročníku skončil Vancouver se 69 body až na předposledním místě celé NHL, Henrik Sedin má ale pro tohle umístění odůvodnění.

„V nadcházející sezoně chceme dokázat, že stále umíme hrát na nejvyšší úrovni.“

„Myslím, že podle toho, jak naše hra po většinu doby vypadala, jsme měli být v tabulce výš. Měli jsme v mužstvu pár zranění, přes které bylo těžké se dostat. Nejsme mužstvo, které by se dokázalo z problémů dostat bez nejlepších hráčů, v tomhle máme užší tým než některé jiné celky,“ uvedl Henrik Sedin. Vancouveru například v 17 zápasech chyběl Loui Eriksson, 14 duelů neodehrál čtvrtý nejlépe bodující muž týmu Sven Bärtschi, před výměnou do San Jose pak valnou část sezony chyběl i Jannik Hansen.

Z minulého ročníku však má i pozitiva. „Mladí hráči se zlepšují. Navíc, když se podíváte od vrchu dolů na naši soupisku, není to špatné. Pro mě a Daniela je to o tom, abychom byli tak dobří, jak nejlépe budeme moct. Myslím si, že bychom měli bojovat o příčky zajišťující účast v play off, to je náš cíl,“ řekl kapitán kanadského celku.

Podaří se populárním bratrům klesající výkonnost zastavit, a řeknou si tak o nový kontrakt, nebo se sezona 2017/18 ponese v rozlučkovém duchu? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.