bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Laine jako reklama na finský hokej. Stý bod v NHL a zařazení po bok Jágra

13. ledna 2018, 20:00

Pavel Golasowski

Dva zápasy a dva milníky v hokejové kariéře teprve devatenáctiletého finského snajpra. Prvně si Patrick Laine proti Buffalu připsal svůj sty bod v NHL, a poté se v následujícím utkání svým dvacátým gólem zařadil po bok Jaromíra Jágra a Ilji Kovalčuka. Stal se totiž teprve třetím teenagerem narozeným v Evropě, který coby náctiletý vsítil 20 a více branek ve více než jedné sezóně.

Kariéra mladého finského útočníka nabírá na obrátkách. Aktuálně dosti zarostlého teenagera si ve vstupním draftu 2016 vybral z druhého místa tým z kanadské Manitoby Winnipeg Jets. Patrick Laine hned v prémiové sezóně ukázal, že si Jets vybrali správně a své kvality potvrzuje i druhým rokem. V posledních dvou zápasech si připsal hned dva hokejové milníky. 

Mr. 100

Nebyla to žádná paráda, nebyl to gól, kdy hráč našlápne za svojí vlastní bránou, projede celé hřiště, udělá z protihráčů stojící kužely a pak „vykoupe“ brankáře. Patrick Laine si svůj stý body připsal naprosto obyčejnou střelou od mantinelu při přesilové hře Jets. Nicméně na to se historie neptá. Na co se ovšem historie ptá, je fakt, že se stal čtvrtým nejrychlejším Finem se sto body na svém zámořském kontě. Lainemu stačilo na překročení sto bodové hranice pouhých 117 zápasů. Rychlejší byli pouze Teemu Selanne (68), Jari Kurri (100) a Christian Ruuttu (114).

„Doufám, že jich ještě pár přidám,“ řekl po zápase novinářům Laine. „Je to hezký milník, ale pokusím se prostě přidat další body.“ Pro Laineho to byl důležitý gól nejen z pohledu hezkých milníku. Proti Buffalo totiž skóroval po sedmi dlouhých zápasech a na takové výpadky není Fin zvyklý. Stihačky nakonec Buffalu nasázely sedm branek a vyhrály 7:4. 

Teenager v akci

Po vysoké výhře nad Buffalem se Jets přesunuli do vnitrozemí Ameriky, konkrétně do Chicaga. Tady sice podlehli soupeři 1:2, když oba góly domácích padly z českých hokejek, ale Laineho může těšit další individuální počin.

Stal se teprve třetím hráčem narozeným v Evropě a druhým hráčem Jets, který ve svých tanagerských letech vsítil v NHL 20 a více branek ve více než jedné sezóně.

Tím prvním Evropanem není nikdo jiný než Jaromír Jágr (Pittsburgh Penguins 1990–92). Na druhé místě se pyšní zlobivé dítě Ruské federace Ilja Kovalčuk (Atlanta Trashers 2001-03). Co se organizace Winnipeg týče, tak před Lainem je člen síně slávy Dale Hawerchuk, který coby teenager řádil za původní Jets v sezónách 1981-83.

Na 20 gólů minulý rok Lainemu stačilo 41 zápasů, tuto sezónu potřeboval o čtyři duely navíc. Se 37 body je aktuálně třetím nejproduktivnějším hráčem Jets, což není málo, ale prosazuje se především v přesilových hrách. Ve své nováčkovské sezóně nasadil Patrick Laine (37 gólů a 28 asistencí) svoji laťku hodně vysoko a kvalitní výkony se od něj budou očekávat i v dalších letech.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.