bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lankinen má první výhru v NHL. Využije situace v brankovišti Chicaga?

23. ledna 2021, 16:00

Matěj Hodoval

S Chicagem se před začátkem aktuální sezony National Hockey League příliš nepočítalo. Tým prochází přestavbou a jedním z nejobávanějších postů byl ten brankářský, kde v mnoha očích chybí kvalitní jednička. Jedna taková ovšem dostává v dresu Jestřábů roste a dostává poprvé prostor mezi elitou.

Od gólmanského přepychu po tři maskované muže, kteří dohromady odchytali jen devětaosmdesát zápasů. Markantní rozdíl oproti loňské sezoně, kdy mělo Chicago k dispozici Robina Lehnera a Coreyho Crawforda, tedy dva prověřené brankáře. 

Před startem tohoto ročníku Blackhawks vsadili  na málo zkušené trio ve složení Collin Delia, Malcolm Subban a Kevin Lankinen. Nejvíce startů má na svém kontě Subban, jenž je zároveň také nejstarší.

Jenže od něj se, vzhledem na předchozí výkonnost, příliš výrazný zásah do akce neočekává. Naopak nejmladší Kevin Lankinen poprvé ochutnává NHL, důvěru dostal už ve dvou zápasech.

A rozhodně nezklamal. Premiéra mu sice nevyšla podle představ, když proti Floridě inkasoval pět branek ze třiceti střeleckých pokusů Panthers, svůj celek však dovedl alespoň k jednomu bodu za porážku v prodloužení.

Hned v dalším duelu ale dostal šanci znovu a tentokráte se Chicago mohlo konečně radovat ze zisku dvou bodů. Proti Detroitu předvedl rodák z Helsinek třicet zákroků, jen jeden puk si našel cestu za jeho záda.

Vítězství a ocenění první hvězdy utkání pak oslavil, kvůli koronavirové situaci ale netradičně před prázdným hledištěm.

„Wow... Cítím se skvěle. První zápas na domácím ledě a premiérová výhra v NHL, co dodat? Chyběli fanoušci, což je na nic, ale mimo to jsou pocity fantastické,“ líčil na pozápasové tiskové konferenci Lankinen.

Daleko nebyl ani od prvního čistého konta v lize, jenže o něj ho připravil v čase 52:22 detroitský kapitán Dylan Larkin. „Lhal bych, kdybych řekl, že mi myšlenky o nule neprolétly hlavou. Hlavně jsem ale chtěl vyhrát. Chtěl jsem strašně moc zvítězit,“ dodal pětadvacetiletý Fin.

Chválu si pochopitelně vysloužil také od hlavního trenéra Hawks. „Myslím, že byl hodně dobrý. Předvedl několik důležitých zákroků, především v první třetině, kdy jsme to potřebovali,“ řekl na adresu svého svěřence Jeremy Colliton.

Lankinen ve své kariéře ukázal, že umí chytat velké zápasy. Na mistrovství světa v roce 2019 dovedl Finsko v roli jedničky až k celkovému prvenství. Letos může udělat vytoužený krok dopředu a v sezoně, kdy tým prochází přeměnou, si vybudovat pevnou roli také v prvním týmu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.