bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Larsson? Takový hráč se těžko shání, přiznává Schneider, strážce klece Ďáblů

22. srpna 2016, 18:00

Tomáš Zatloukal

Byl to šok, který ještě hodně dlouho bude rezonovat mezi hokejovými fanoušky jako vzrušující ozvěna. Taylor Hall se stal hráčem New Jersey Devils, jeden z nejlepších útočníků edmontonských Olejářů a hvězda ligového formátu změnila působiště. Odstupné působilo tuze překvapivě a hlavně ošizeně, GM Peter Chiarelli si řekl pouze o jediného hokejistu, navrch postrádajícího Hallův lesk. Až zoufale sháněl bruslivého beka s pravým držením hole, navíc se slibnou perspektivou a přijatelnou smlouvou. Jak jistě víte, řekl si o Švéda Adama Larssona.

Na první pohled vše působí tak nerovnovážně, že výměnu nevybalancuje ani sebelepší argumentace. Od Chiarelliho, expertů i fanoušků. Jenže Larsson opravdu není žádný břídil a jeho cena se pohybuje mnohem výše, než jsou všichni ochotni obecně připustit. Třiadvacetiletý zadák má již nyní značnou kvalitu a ještě herně poroste, v NHL nenajdete příliš slibnějších obránců. Devils bude citelně chybět a Cory Schneider to ví ze všech nejlépe.

Právě ryšavý gólman, člen té nejužší brankářské špičky, je tím nejpovolanějším, kdo může Larssona hodnotit. Ze své klece jej sledoval téměř tři sezóny, viděl každý kiks i každou dobře zvládnutou situaci. A má pro talentovaného seveřana jen slova chvály. "Adam za tu dobu, co jsem tady, rozhodně vyzrál. Jako hráč i jako člověk. Stále je přitom tak mladý, spousta lidí zapomíná, že je mu stále jen třiadvacet," říká o čtverce draftu roku 2011.

 Schneider si dobře uvědomuje, že New Jersey sice získalo parádního ofenzivního "bombarďáka", nicméně obrana utrpěla značnou ztrátu. Vždyť Larsson hrával přes 22 minut za zápas, více toho zvládal jen Andy Greene. Všestranný odchovanec Skellefteå AIK loni převzal žezlo od Marka Židlického či věčně zraněného ex-kapitána Bryce Salvadora a letos byl suverénním pánem defenzivního valu. Hrál přesilovky i oslabení.

"Zcela se oddal tomu, aby hrál směrem dozadu tak tvrdě, jak jen dokázal. Jako brankář opravdu oceníte styl, jakým hrál," popisuje Schneider Larssona, jemuž kdekdo vyčítá slabší produktivitu (18 bodů). Když ale vezmete v potaz, kolik dalších úkolů na ledě stíhal, nedá se mu mnoho vytknout. V New Jersey se blýskl patnácti plusy do tabulky pravdy, Devils se o něj opravdu mohli opřít. Ne, Chiarelli se vyloženě nezbláznil, když po něm zatoužil.

Schneider doufá, že se najde někdo, kdo spolyká oněch 22 minut a kdo zalátá díru po klenotu Tre Kronor. "Hráči jako je on se nezískávají snadno. Právě kvůli tomu za něj Edmonton tolik obětoval. Zbude po něm mezera, ale všichni doufáme, že v kabině máme pár kluků, kteří udělají krok kupředu a zaplní ji." Larsson bude u Olejářů čelit také velké výzvě, na jeho místě mnozí pohořeli a to nikdo z nich zřejmě nebyl pod takovým tlakem.

Obstojí?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.