bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lazaret? Columbus vzdoruje osudu a statečně válčí o postup do play-off

25. prosince 2014, 16:09

Tomáš Zatloukal

Když se před lety vybíralo jméno pro nový klub v Columbusu, do užšího finále se probojovaly dvě varianty: Blue Jackets a Justice, tedy Modré Kabáty a Spravedlnost. To, že se prosadila první možnost, jako by rozhodující měrou ovlivnilo charakter ohijského mužstva. Zdobí jej bojovnost a oddanost, tolik charakteristická pro unijní vojáky, vítěze americké občanské války, přezdívané Modrokabátníci. Spravedlnost se naopak k týmu otočila zády, pravidelně mu nepřeje. Jen letos hodil nepřející osud Columbusu pod brusle tolik klacků jako snad žádné jiné organizaci v NHL.

 

Blue Jackets si postupem času získali vizitku jednoho z nejvíce sympatických týmů: dobře pracují s talentovaným kádrem, hrají pohledný a přitom bojovný hokej, mezi třemi tyčemi mají výborného brankáře a dokáží se obejít bez opravdových ofenzivních superhvězd. Ano, jedna taková v jejich řadách vyrůstá, Ryan Johansen disponuje snad infinitním potenciálem, nicméně mezi etablovaná ligová esa ještě nepatří. Našel se jen málokdo, kdo Columbusu nepřál nedávný postup do play-off. Poctiví dříči přece loni těsně prohráli místenku v dobrodružství za Stanley Cupem, ačkoliv předvedli mohutný finiš, nakonec smutnili.

Druhý chrabrý útok na účast ve vyřazovacích bojích pod taktovkou progresivního kouče Todda Richardse již vyšel a jeho svěřenci pak nepěkně potrápili Pittsburgh Penguins. Do aktuální sezóny pak vstupovali s očekáváním, že povedenou jízdu přinejmenším zopakují. Jenže justice se před nimi opět schovala a z úkrytu s klidem přihlížela, jak Modrokabátníci postupně ztrácejí jednu oporu za druhou, v jedné chvíli měli na marodce snad tucet hokejistů ze základní sestavy. Ani teď, krátce před polovinou základní části, Richards rozhodně nemá k dispozici všechny klíčové muže. Nevěříte? Jen se podívejte na listinu zraněných.

Columbuský lazaret momentálně tvoří Boone Jenner, Brian Gibbons, Arťjom Anisimov, Scott Hartnell, Ryan Murray, Mark Letestu a Nathan Horton. Z této party minimálně tři hráči snesou přísnější měřítko a jistě by plnili důležité role v kterémkoliv týmu NHL. Dva z nich nemohl Richards poslat na ledovou plochu celý prosinec - Anisimova s Murrayem, Hartnell, jehož vůdcovství a charakter si úspěšný trenér nedávno pochvaloval, nehraje od poloviny prosince. Ani to ovšem Blue Jackets nezabránilo v tom, aby se s kalendářním rokem rozloučili báječnými výkony. Poslední měsíc roku 2014 ozdobili osmi (!) výhrami. Na lazaret dobré, že?

V kleci tradičně exceloval Sergej Bobrovskij, "Bob" si zlepšil úspěšnost zákroků téměř na 92 %, pod sledovanou hranici jej poslal až nepovedený mač s Nashvillem Predators. O bodovou produkci se starali Nick Foligno s Johansenem, z řady vystoupili Michael Chaput a David Savard. Navíc se vrátila, slovy Bobrovského, "duše mužstva". Tak označil Brandona Dubinského. Ten, byť neboduje, stále dokáže ubránit nejlepší forvardy soupeře. Pomalu by si zasloužil Frank Selke Trophy, směrem dozadu hraje již dlouhá léta opravdu výborně. Podobně jako u Seana Couturiera z Philadelphie Flyers je to ovšem po hříchu přehlíženo.

Columbus má k postupovým pozicím daleko, na Východě mu v tuto chvíli patří, ať je to spravedlivé či nikoliv, až 13. místo. Na osmé washingtonské Capitals ztrácí devět bodů. V žádném případě se nejedná o nesmazatelnou ztrátu, dá se navíc očekávat, že do konce základní části se konferenční tabulka ještě několikrát přesype nahoru a dolu. Nedivte se, pokud při finálním sčítání budou Modrokabátníci mezi vyvolenými, kteří obdrží privilegium pobít se o pohár lorda Stanleyho. Díky své oddanosti a bojovnosti by se mohli vypořádat se stále plným lazaretem. Posledních pár týdnů bylo velkým příslibem pro další měsíce. Co říkáte?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.