bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legenda 68: Lemieuxův comeback a pátá Art Ross Trophy pro Jágra

17. září 2017, 10:00

Jiří Lacina

Sezóna 2000-01 je v Jágrově biografii zapsaná jako pátá a poslední, kdy dokázal vyhrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části. Ještě v její necelé polovině tomu přitom nic nenasvědčovalo. Jágr se trápil a v bodování byl nezvykle hluboko. Trenér Hlinka kvůli němu nechtěl trhat sehranou formaci Straka – Lang – Kovaljov a Jágr sám se tentokrát z krize vyhrabat nedokázal.

Potřebuju centra!

Potíže se stupňovaly a elitní útočník to neváhal dát najevo. V průběhu prosince se sešel s generálním manažerem Craigem Patrickem. „Snažil jsem se mu vysvětlit, že je třeba udělat změnu, která by prospěla nejen mně, ale i mužstvu,“ vzpomíná Jágr ve knize „Má léta v Pittsburghu“.

Patrick, který znal Jágra od začátku jeho působení v městě oceli, si nespokojeného hráče vyslechl a po chvilce mlčení odvětil: „Myslím, že by sis měl promluvit s Mariem. Zavolám mu.“ Když se oba osobně sešli, Jágr svou frustraci zopakoval: „Nikdo mi nepomůže. Potřebuju centra!“

Lemieux se na něj dlouze zahleděl. „O jednom bych věděl," odvětil suše.

„No jo, ale každý dobrý hráč něco stojí. Museli bychom za něj něco dát. Taky bude mít vysoký plat a ty nemáš peníze,“ argumentoval skeptický kapitán.

„Tenhle nás nebude nic stát,“ ujistil ho šéf.

„Tomu nerozumím, kdo to tedy je?“

„Já.“

Pro syna všechno

Některé věci nezapomenete. V Kanadě prý naprosto každý ví, co dělal, případně kde byl, v momentě, kdy padl Hendersonův rozhodující gól Série století 1972. Autor těchto řádku si dodnes přesně pamatuje, kdy tu zprávu slyšel poprvé. Bylo to z rádia v autě. Zdráhal se jí uvěřit. Skutečně ji nejdřív považoval za novinářskou kachnu. Když přišel Ivan Hlinka do Pittsburghu trénovat, prý si s Lemieuxem v žertu poměřovali břicha. „La Magnifigue“ sice končil brzo, po tříleté pauze nebyl ve 35ti letech tak starý. Ale stejně… Že zahodí sako, kravatu a znovu naostro obuje brusle?!

Bylo to tak. Lemieux už nějakou dobu trénoval a Patrick to jako jeden z mála lidí věděl. Ani v dobách největší slávy nebyl žádným tréninkovým maniakem, bolavá záda mu toho nikdy moc nedovolila. Spoléhal na geniální hokejové instinkty a fantastické ruce. Oboje pořád měl. Čtyřletý syn Austin vyslovil přání vidět tátu ještě hrát a ten se mu ho rozhodl splnit. „Když jsem řekl dětem, že táta zase nastoupí s Jágrem, kluk z toho byl nadšený,“ přiznal klubový šéf na tiskové konferenci.

Hned v prvním zápase nasbíral 3 body (1+2), v dalším 4 (1+3). Na první bod čekal jen zhruba půl minuty. Na první gól půlku utkání. Jaromír Jágr nádherně zavezl puk, zasekl a přihrál. Prudký pas umístil Lemieux k tyči s milimetrovou přesností. NHL byla na nohou. Takové příběhy miluje. Kam přijel Pittsburgh, tam bylo vyprodáno. Dokonce i ve Phoenixu, kde hokej strádal a netěšil se velké podpoře fanoušků, bylo na Tučňáky plno.

„Díky Mario,“ vzkázal odtud Wayne Gretzky, který tehdy Kojoty spoluvlastnil a později i trénoval.

With a little help from my friends

S pořádným centrem to najednou bylo něco docela jiného i pro českého útočníka. Jágr začal stoupat pořadím produktivity. Když se 27. prosince Lemieux vracel, byl Jágr ve druhé desítce bodování. Pouze jednou nasbíral v utkání víc než dva body (14. října 4+0 proti NY Rangers). Na Joe Sakica ztrácel 11 bodů. Právě na tyhle dva se nakonec zúžil souboj o Art Ross Trophy. A byly to nervy až do konce.

Klíčová byla pomoc spoluhráčů z útoku. „Když začala ta pravá bitva, přišel ke mně Mario a řekl mi: ‚Buď klidnej, to vyhrajeme‘,“ vzpomíná ve své knize Jágr. „Neřekl, že to vyhraju já, ale určil si to i za svůj cíl. To mi imponovalo. Na ledě mě pak pořád hledal a taky Honza Hrdina mi hodně pomohl. Bez nich bych tolik bodů nikdy neměl.“

Ze vzájemné souhry profitovali všichni. Legendární Kanaďan by po boku průměrných spoluhráčů sotva zažil tak úžasný comeback, což dopředu odhadl i Wayne Gretzky. „Pro národní tým na olympiádu v Salt Lake City ho určitě oslovíme. Předpokládám, že bude dominovat, což mu ulehčí přítomnost nejlepšího hráče na světě Jaromíra Jágra,“ řekl tehdejší stavitel kanadské reprezentace.

Spojení obou bývalých spoluhráčů do jednoho útoku bylo logické také proto, že Jágr byl jeden z mála hráčů v týmu, jemuž se z představy, že bude přeskakovat mantinely s žijící legendou a klubovým šéfem, neklepala kolena. Ivan Hlinka řekl jasně, že s nikým jiným k Lemieuxovi do útoku nepočítal. Jágr byl automatická volba. Nutnou defenzivu za oba obstaral poctivý dříč Jan Hrdina.

Byl to fantastický půlrok. Zřejmě nejlepší v Jágrově kariéře. Soupeři nevěděli, koho si dřív hlídat. „Dřív se ode mě dva chlapi nehnuli. Jeden u mě byl pořád, další ho jistil,“ vysvětloval Jágr. „Teď si museli hlídat i Maria.“ Ano. Najednou tu byl někdo další, stejně nebezpečný, komu jste nesměli dát milimetr prostoru ani vteřinu času.

Nešťastník Sakic

Joe Sakic se ovšem nemínil jen tak vzdát. Prožíval možná životní ročník. V sezóně 1995-96 sice měl 120 bodů, brankové průměry ale byly tehdy o něco výš. V pořadí produktivity se navíc po celou sezónu díval na záda právě dvojici 66+68. Teď dlouho vedl. Jeho náskok však tál jako jarní sníh.

Na konci ledna měl už odstup jen tři body (Sakic 72, Jágr 69). Ještě na konci února si držel vedení (Sakic 88, Jágr 84). V březnu Jágr nasadil k trháku. Tři body proti Atlantě (2+1) a hned na to pět bodů proti Calgary (3+2) znamenaly zásadní zlom. Po třech bodech v první třetině předposledního utkání proti Philadelphii (1+2) musel český útočník kvůli zranění ramene ve druhém dějství odstoupit.

Po pečlivém zvažování nakonec vynechal i závěrečný duel. Nemělo smysl ničit se před play off. Jen z rotopedu nervózně sledoval, zda Sakic nezvládne udělat potřebných šest bodů. Trenér Colorada mu poskytl maximální podporu, svého lídra nechal hrát přes 30 minut čistého času, na víc než na dva góly a jednu nahrávku to ale nestačilo. Jágra (121) a Sakica (118) dělily v závěrečném účtování tři body.

V první části sezóny bez Lemieuxe nasbíral český fenomén 37 bodů ve 36 zápasech. Se staronovým parťákem po boku zvládl ve zbylých 45 utkáních 84 bodů! Lemieux, který dva zápasy vynechal, zapsal ve 43 duelech 76 bodů a měl nejlepší průměr na utkání (1,76) v této sezóně NHL.

Pokud byla osmdesátá léta z hlediska vítězství v produktivitě „zabetonovaná“ kvůli Wayneu Gretzkymu, v letech 1991-2001 posbírala devět z deseti Art Rossových trofejí pittsburghská dvojice 66 + 68. Poslední Jágrův triumf z roku 2001 byl symbolicky jejich společným dílem. Přesně, jak Mario v průběhu sezóny slíbil. 

Zápis z prvního utkání Maria Lemieuxe po návratu:

27. prosince 2000, Pittsburgh – Toronto 5:0 (2:0, 3:0, 0:0)

1. třetina
Pittsburgh, Jágr (Hrdina, Lemieux), 0:33
Pittsburgh, Kovaljov (přesilovka) (Straka, Laukkanen), 10:19

2. třetina
Pittsburgh, Lemieux (Jágr, Kasparaitis), 10:33
Pittsburgh, Hrdina (Lemieux, Jágr), 14:23
Pittsburgh, Jágr (v oslabení) (bez asistence), 19:57

3. třetina
bez branek

Střely na branku:

Pittsburgh: 13 - 12 - 6 = 31
Toronto: 5 - 12 - 23 = 40

Brankáři: Pittsburgh – Snow (40/40), Toronto – Joseph (31/26)

Srovnání: Jágr - Sakic
Celkové kanadské body: 121 (52+69) - 118 (54+64)
KB v první polovině sezóny: 48 (24+24) - 56 (22+34)
KB ve druhé polovině sezóny: 73 (28+45) - 62 (32+30)
Plus minus body: +19 - +45
Hattricky: 3 - 2
Zápasy se třemi body: 9 - 18
Zápasy se čtyřmi body: 5 - 1
Zápasy s pěti body: 1 - 1
KB z přesilových her: 41 (14+27) - 46 (19+27)
KB z oslabení: 1 (1+0) - 6 (3+3)
Počet vyslaných střel: 317 - 332
Procentuální úspěšnost střelby: 16,4 - 16,2
Vítězné góly: 12 - 10
Góly do prázdné branky: 6 - 2
Trestné minuty: 42 - 30
Průměrný čas strávený na ledě: 23:02 - 23:01

 Předešlé díly:

Legenda 68: Poslední útočný festival v památné sezóně 1995-96
Legenda 68: Jágrova supertrefa nadchla NHL
Legenda 68: Maraton osmi třetin aneb nejdelší zápas moderní historie
Legenda 68: První a poslední čtyřgólový večer, dvanáct bodujících Čechů
Legenda 68: Play off 1992 a Jágrův nejslavnější gól
Legenda 68: Rocková hvězda a její čtyřbodové entrée v Dallasu
Legenda 68: Přesilovkový „masakr“ Islanders a sedm bodů za jediný večer
Legenda 68: Dva hattricky za šedesát minut aneb jak Lemieux s Jágrem vypráskali Rangers
Legenda 68: Hororový závěr sezóny a rekordní zápisy do statistik Jezdců
Legenda 68: Ještě jednou sedm bodů, v nejlepším zápase za Washington

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.