bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legenda 68: Maraton osmi třetin aneb nejdelší zápas moderní historie

22. července 2017, 16:00

Jiří Lacina

To ráno nejde zapomenout. Přicházeli jsme do práce a kdo už měl tu vymoženost, vrhal se k internetu, aby se podíval, jak to Penguins v noci s Philadelphií hráli. Jenže ouha! Přestože se hrálo na východě, zápas pořád běžel. A běžel další hodinu, dvě… Vypadalo to, že nikdy neskončí. Tečku za ním udělal až v pátém prodloužení Keith Primeau. Robert Záruba by svůj komentář po rozhodující akci zahájil slovy: „Čas 152:01…“

Právě tak dlouho trvalo čtvrté utkání konferenčního semifinále mezi Pittsburghem a Philadelphií. Začalo 4. května 2000, zápas se ale přehoupnul do dalšího dne. Z plné Mellon Areny zůstala do konce asi třetina lidí. Ono vážně není snadné vydržet u hokeje nějakých sedm hodin…

Dodnes je to třetí nejdelší zápas v historii ligy. Delší byly jen dva duely ve třicátých letech, kdy ale kvůli výrazně odlišným pravidlům trpěla ofenziva a padalo rekordně málo branek. Utkání mezi Philadelphií a Pittsburghem zůstává nejdelším mačem v moderních dějinách nejslavnější hokejové ligy.

Pět rozhovorů s asistentem trenéra

Za domácí otevřel skóre už ve 3. minutě povedenou ranou ze střední vzdálenosti Alexej Kovaljov. Asi by ho ani nenapadlo, že se za dalším gólem bude se spoluhráči marně plahočit bezmála 150 minut. Ve 45. minutě hosté po sporném gólu Johna LeClaira srovnali. Videorozhodčí musel potvrdit, že puk nebyl tečován vysokou holí. Pak odstartoval maratónský běh za rozhodující trefou.

Takhle vzpomínal na nekonečný duel po letech jeden z komentátorů pro televizi ve Philadelphii. „Kvůli tehdejším pravidlům se nesměly dělat o přestávkách rozhovory s hráči, takže jsem pětkrát zpovídal asistenta trenéra Flyers Mikea Stotherse. Nikdy nezapomenu na okamžik, kdy Keith Primeau to šílenství ukončil. Ani nevím, kolik bylo hodin; co vím, že pozápasová show byla tehdy velmi krátká.“

Ve třetím prodloužení se hrály nezvykle tři přesilovky, rozhodnutí však nepřinesly. Brankáři si zachytali jako nikdy. Ron Tugnutt zlikvidoval v bráně Pittsburghu 70 ze 72 střel, Brian Boucher měl na straně hostů 57 úspěšných zákroků. „Kvůli narůstající únavě vypadal zápas postupem času jako zpomalený film,“ vzpomínal po letech jeden z přímých účastníků na lavičce Philadelphie.

Rozhodnutí padlo v pátém prodloužení, celkově v osmé třetině hry. Keith Primeau si nabruslil po pravé straně do útočného pásma, prudkou brzdou oklamal Dariuse Kasparaitise a poslal puk do sítě. „Jak šel zápas, upřímně jsem se cítil lépe a lépe. Ve středním pásmu bylo víc a víc prostoru, čehož jsem chtěl využít.“ řekl muž, který se v play off trefoval v průměru v každém desátém zápase. 

„Byla to dobrá klička a dobrá střela,“ uznal překonaný Ron Tugnutt.

Stav série byl v té chvíli srovnaný na 2:2. Pittsburgh prohospodařil obě cenné výhry z Philadelphie. Doma padl v obou zápasech, pokaždé v prodloužení. Přestože Matthew Barnaby hecoval ostatní ve stylu: „Zítra zase vyjde slunce, musíme se připravit na další utkání,“ Tučňáci se z bolestivé prohry nevzpamatovali, ztratili oba další zápasy a s play off se po druhém kole rozloučili.

Skoro hodinový icetime

O postavení Jaromíra Jágra v kádru Penguins svědčí jeho icetime. Osmadvacetiletý kapitán Pens strávil na ledě neuvěřitelných 59 minut a 6 sekund čistého času a byl nevytěžovanějším hráčem domácích. Žádný jiný hokejista Pittsburghu, ani mezi obránci, neodehrál víc minut.

Čistě jako pikantérii uveďme, že obránce Bob Boughner tehdy odehrál rovných 50 minut. To je ten muž, který bude od sezóny 2017-18 trénovat Floridu a Jágra si ve svém týmu nepřál. Na straně Flyers strávili jen dva hráči na ledě víc času než číslo 68, a to zadáci Dan McGillis (61:05) a Luke Richardson (59:51). V pátém zápase, který se hrál ve Philadelphii o tři dny později, přiznal Jágr, že ho braly svalové křeče.

Nejdelší utkání v historii NHL:

24. března 1936, Montreal Maroons - Detroit 1:0, celkový čas 176 minut 30 sekund
3. dubna 1933, Toronto – Boston 1:0, celkový čas 164 minut a 46 sekund
4. května 2000, Pittsburgh – Philadelphia 1:2, celkový čas 152 minut a 1 sekunda
24. dubna 2003, Dallas - Anaheim 3:4, celkový čas 140 minut a 48 sekund
24. dubna 1996, Washington - Pittsburgh 2:3, celkový čas 139 minut a 15 sekund

Předešlé díly:

Legenda 68: Poslední útočný festival v památné sezóně 1995-96

Legenda 68: Jágrova supertrefa nadchla NHL

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.