bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legenda 68: První a poslední čtyřgólový večer, dvanáct bodujících Čechů

29. července 2017, 9:00

Jiří Lacina

Nezdá se to, ale čtyři góly v jednom zápase vstřelil autor 765 branek v NHL jedinkrát v kariéře. První hattrick zaznamenal Jaromír Jágr hned ve své premiérové sezóně, 2. února 1991, celkem jich si jich připsal během kariéry čtrnáct, čtyřgólový večer zažil jen jednou. Na začátku sezóny 2000-01 dirigoval tehdejší kapitán Pittsburghu čtrnáctigólovou přestřelku s Rangers čtyřmi přesnými trefami.

Na lavičce Penguins tehdy stál první evropský trenér v historii NHL Ivan Hlinka. Před ním seděl v jednom šiku český kontingent, který neměl v dějinách téhle soutěže obdoby. Tomu nejlepšímu to pod Hlinkou zrovna moc nešlo. První půlku sezóny se trápil, samotný začátek ale neměl špatný. Po čtyřech bodech ve třech úvodních zápasech (1+3) brankově explodoval proti New York Rangers.

V polovině října 2000 se do sebe Jezdci s Tučňáky zakousli jako za starých časů. Otevřený, rychlý hokej přinášel jednu brankovou příležitost za druhou. Devětatřicetiletý kapitán Rangers Mark Messier se trefil dvakrát, stejně úspěšný byl Theo Fleury, všechny hráče tehdy ale zastínila hvězda s číslem 68.

Pittsburgh prohrával třikrát o gól, definitivně se utrhnul čtyřmi góly ve třetí třetině a přichystal tak Jezdcům první porážku v sezóně. Jaromír Jágr dával v 15. minutě na 2:1, ve 34. minutě srovnával v přesilovce po křížném pasu Roberta Langa střelou bez přípravy na 3:3. Na trestné lavici seděl zrovna jeho bývalý spoluhráč Petr Nedvěd.

Hattrick zkompletoval tahoun Pens necelou minutu po vstupu do třetího dějství, kdy Jezdci špatně střídali. „Řval jsem na naše obránce,“ říkal po zápase Jágr, který nechtěl věřit tomu, co právě viděl. „Křičel jsem na ně, ať mi dají puk, protože tam nebyl vůbec nikdo.“

Gól na 5:4 přinesl Jágrovi sedmý hattrick v kariéře a odstartoval nejdivočejší třetinu zápasu, která šesti góly posunula skóre na konečných 8:6 pro domácí Tučňáky. „Jágr byl dnes skvělý,“ řekl uznale trenér poražených Ron Low. „Dali jsme mu až příliš prostoru.“

Ještě než přidal na pažbu čtvrtý zářez, trefili se za Pittsburgh Martin Straka a nováček NHL Roman Šimíček. Devětadvacetiletý odchovanec vítkovického hokeje to po dvou letech ve Finsku odešel v roce 2000 zkusit za moře a proti Rangers zaznamenal svůj první gól ve slavné lize. Když zvýšil Jágr v 50. minutě na 8:4, měl toho brankář hostů Kirk McLean tak akorát dost a odjel střídat.

„Ve třetí třetině jste si mohli myslet, že jsme to byli my, kdo se právě vrátil z Japonska,“ řekl trenér Rangers Low s odkazem na to, že hráči Pittsburghu otevírali sezónu v zemi vycházejícího slunce.

Jágrův čtyřgólový zápis budiž současně krásnou sondou do období totální české nadvlády v NHL. Naši hráči byli na přelomu tisíciletí po Kanaďanech a Američanech třetí nejmocnější národností ve slavné lize. Jen v Pittsburghu řádilo neuvěřitelných jedenáct Čechů (!), devět z nich v tomto zápase bodovalo.

Jak se můžete přesvědčit níže, sečteno s krajany na straně poražených, bodovalo v popisovaném duelu dvanáct českých hokejistů! Celkem si zapsali do statistik 18 bodů (8+10). A nešlo o nějakou výjimku. Čechům se tehdy dařilo všude. Jak praví autorovy osobní zápisky, 14. října 2000 bodovalo napříč NHL 22 českých hokejistů, kteří si toho dne připsali 32 bodů (13+19).

14. října 2000, Pittsburgh – NY Rangers 8:6

1. třetina
NY Rangers, Messier (přesilovka) (Kamenskij, Fleury), 6:43
Pittsburgh, Kraft (Corbet, Moran), 8:24
Pittsburgh, Jágr (bez asistence), 14:11

2. třetina
NY Rangers, York (Johnsson), 6:41
NY Rangers, Fleury (Grošek, Leetch), 10:09
Pittsburgh, Jágr (přesilovka) (Lang, Kovaljov), 13:53
NY Rangers, Messier (přesilovka) (Leetch, Fleury), 15:22
Pittsburgh, Lang (přesilovka) (Straka, Šlégr), 19:07

3. třetina
Pittsburgh, Jágr (Miller, Rozsíval), 0:53
Pittsburgh, Straka (Lang, Kasparaitis), 1:29
Pittsburgh, Šimíček (Beránek, Barnaby), 6:06
Pittsburgh, Jágr (Hrdina, Miller), 9:15
NY Rangers, Johnsson (přesilovka) (Hlaváč, Nedvěd) 15:06
NY Rangers, Fleury (přesilovka) (Messier, Leetch) 17:24

Předešlé díly:

Legenda 68: Poslední útočný festival v památné sezóně 1995-96

Legenda 68: Jágrova supertrefa nadchla NHL

Legenda 68: Maraton osmi třetin aneb nejdelší zápas moderní historie

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.