bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legenda Colorada se loučí. Tanguay se stal analytikem NHL Network

18. února 2017, 15:00

Matěj Mayer

Příliv mladých hráčů do ligy s sebou nese mnohem těžší pozici pro starší hráče, kteří se stávají veterány mnohem dříve než v minulosti. Šikovný útočník Alex Tanguay nenašel pro letošní ročník zájemce o své služby, a tak se s blížícím koncem základní části rozhodl pověsit brusle na hřebík. Prostředí NHL ale neopustí, pracovat bude jako analytik na NHL Network.

Alex Tanguay patřil ve svém draftovém ročníku 1998 mezi největší talenty kanadského hokeje a jako dvanáctého v pořadí si jej zabralo Colorado Avalanche. Už o rok později se poprvé objevil v NHL a v nováčkovské sezoně nastřádal velice solidních 51 bodů (17+34), z nováčků jich měl více pouze Scott Gomez (70), jenž slavil v roce 2000 zisk Calderovy trofeje pro nejlepšího zelenáče.

Hned následující sezona byla pro mladičkého rodáka z provincie Québec tou vůbec nejlepší v kariéře. Hvězdami nabité Colorado totiž v roce 2001 došlo až do finále Stanley Cupu, v němž se střetlo s New Jersey Devils. Série dospěla až do sedmého zápasu, který skončil 3:1 ve prospěch Laviny. Dva góly včetně vítězného vstřelil teprve 21letý Alex Tanguay, jenž patřil k tahounům Colorada v celém ročníku, a nesmazatelně se zapsal do historie NHL.

Tanguay byl mimochodem posledním aktivním hráčem vítězného týmu z roku 2001, který ještě hrál v NHL. Jeho konec kariéry znamená, že vůbec posledním stále hrajícím hokejistou tehdejšího kádru Colorada, je 40letý Steven Reinprecht, který stále sbírá bod na zápas v nejvyšší německé soutěži. S Avalanche si muž s číslem 40 na zádech zahrál play-off pětkrát, ale žádného dalšího úspěchu už se nedočkal. Poslední zápas v klubu odehrál ve sledovaném zápase Stadium Series proti Detroit Red Wings, jenž se konal v únoru 2016.

Kromě Colorada vystřídal i další štace – hned pět sezon odehrál za Calgary Flames, mezitím si na dva roky stihl odskočit k Montreal Canadiens, respektive k Tampa Bay Lightning. Poté se v roce 2013 vrátil z Calgary zpět do Colorada, kde se pod Skalistýmu horami měl stát mentorem nově se rodícího talentovaného mužstva pod vedením Patricka Roye. Úspěch se ale nedostavil, a tak byl tvořivý forvard vyměněn v únoru loňského roku za Mikkela Boedkera do Arizony Coyotes.

Pouštní psi Tanguayovi pro sezonu 2016–17 smlouvu nenabídli, stejně tak žádný jiný tým NHL, a účastníkovi All-Star Game 2004 tedy nezbylo nic jiného, než ukončit svou bohatou kariéru. V základní části odehrál 1088 utkání, ve kterých si připsal 863 bodů (283+580). V play-off přidal dalších 59 zápisů (19+40) v 98 zápasech. Kromě již zmiňovaných klubů nejslavnější hokejové ligy si zahrál při výluce také v Evropě – v sezoně 2004–05 nakrátko oblékl dres švýcarského Lugana.

Alex Tanguay ale prostředí NHL neopustí, stal se analytikem na NHL Network, kde si už dokonce odbyl svou premiéru. „Uvědomuju si, že jsem měl dost štěstí, že se mi povedlo uskutečnit můj dětský sen – hrát v NHL šestnáct let. Myslím si, že není lepší způsob, jak zůstat u hokeje, než být součástí skupiny odborníků na NHL Network. Těším se na sdílení své vášně pro hokej s fanoušky,“ oznámil krátce po oficiálním ukončení kariéry 37letý Tanguay.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.