bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legendární Lu. Gólman Floridy poskočil na druhé místo v počtu odchytaných zápasů

11. února 2019, 17:30

Matěj Hodoval

Již devatenáctou sezonu je nedílnou součástí NHL. Řeč je o legendárním brankáři Robertu Luongovi, jenž v noci z neděle na pondělí pokořil další rekord zámořské soutěže.

Florida se v noci utkala na domácím ledě s rivalem z Tampy Bay. Mezi třemi tyčemi začal James Reimer, ovšem s jeho nejistým výkonem nebyli trenéři Panthers spokojeni, na třetí dějství tak postavili do brankoviště Roberta Luonga. 

Zkušený gólman sice nezabránil prohře svého týmu, přesto to pro něj byl velmi speciální den. Lu, jak mu všichni v hokejovém světě přezdívají, totiž odchytal již 1 030 zápasů v National Hockey League, čímž se dostal před dalšího velikána Patricka Roye a zařadil se na celkové druhé místo historických tabulek v počtu odehraných utkání mezi brankáři. Před ním je už jen Martin Brodeur, jehož 1 266 klání však pravděpodobně nepokoří.

Svých 1 030 představení rozdělil rodák z Montrealu do tří klubů. Nejméně toho zažil v dresu Islanders, kteří ho v roce 1997 draftovali v prvním kole jako celkově čtvrtého. V New Yorku se zdržel jen na 24 zápasů, než okusil poprvé angažmá na Floridě, odkud po pěti ročnících zamířil do Vancouveru. V Kanadě si vyzkoušel roli kapitána, či finále Stanley Cupu, avšak nejcennější trofej získat nedokázal a v průběhu své osmé sezony mezi Kosatkami byl vyměněn zpět na Floridu.

Luongo v dubnu oslaví kulaté čtyřicáté narozeniny. Během své kariéry získal dvě zlaté medaile z mistrovství světa a olympijských her, jednu ze světového poháru a dva tituly v juniorské QMJHL. Individuální ocenění má ve sbírce jedno – Jennings Trophy (nejmenší průměr obdržených branek). Ve Vancouveru i na Floridě se zařadil mezi klubové ikony, když se stal v obou mužstvech gólmanem s historicky nejvíce čistými konty či nejvíce výhrami. 

„Je fantastické, čeho byl schopen během jeho kariéry. Jen když někdo zmíní,, kolik zápasů odehrál, je skvělé nad tím jen přemýšlet. On je famózní gólman a výborný chlapík, ceníte si toho, když mlžete být kolem něj a být jeho spoluhráčem,“ smeká před svým spoluhráčem obránce Keith Yandle.

A legenda ledního hokeje může brzy opět přepsat historii. V tuto chvíli je jedno vítězství za Edem Belfourem, kterého bude moci vyrovnat na třetím místě v počtu výher mezi brankáři. Luongo bude mít první příležitost ve středu 13. února, kdy Florida hostí na domácím kluzišti Dallas.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.