bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legendární útočník Fryčer napsal knihu o svém divokém životě

26. září 2017, 0:00

eSports cz

Patřil k českým průkopníkům v NHL, zahrál si Utkání hvězd a stal se prvním Evropanem, který vyhrál bodování týmu Toronto Maple Leafs. Tak by ve stručnosti mohla vypadat vizitka bývalého útočníka Miroslava Fryčera (57 let). O svém jedinečném příběhu se však rozvyprávěl víc – v knize „Můj divoký hokejový život“, která právě vychází.

Nebylo mu ještě sedmnáct, když vstřelil první ligový hattrick, v devatenácti si zahrál na mistrovství světa, ve dvaceti na olympiádě. Český hokej neměl moc větších talentů, než byl Miroslav Fryčer. Od roku 1981 ovšem mohli jeho kousky obdivovat pouze fanoušci v zámoří. Po zisku titulu s Vítkovicemi emigroval a osm sezon strávil v NHL, kde největší stopu zanechal v Torontu. Ve své autobiografii popisuje detaily útěku do Kanady i nelehké první kroky v novém světě. „Kanaďani nás považovali za vetřelce, kteří jim berou práci. Řezali nás jako žito. Teprve když jsem jim ukázal, že se nebojím shodit rukavice, začali mě brát,“ vzpomíná bývalý útočník.

K jeho velkým chvílím patřila účast na Utkání hvězd v roce 1985. Byl prvním Čechem na tradiční exhibici, až o sedm let později na něj navázal Jaromír Jágr. Fryčer si zahrál  v mužstvu s Gretzkým, Bossym, Kurrim, Trottierem a dalšími osobnostmi, podařilo se mu dokonce vstřelit gól. „To bylo největší individuální ocenění v mé kariéře, i když v komunistickém Československu se o něm asi nikdo nedozvěděl. Rád vzpomínám také na utkání proti Edmontonu v roce 1986. Měli nejlepší tým NHL, my skoro nejhorší, ale porazili jsme je 11:9, já dal čtyři góly a byl jsem vyhlášen první hvězdou zápasu,“ říká Fryčer. 

NHL 80. let nebyla jenom dobou velkých hvězd a střeleckých hodů, ale i divokého životního stylu. Miroslav Fryčer v knize přiznává, že tam začaly jeho problémy s alkoholem, které v roce 1999 vyvrcholily zdravotním kolapsem a následnou transplantací jater. „Za našich dob se v NHL žilo podle hesla: Play hard, party hard. Podepsalo se to na osudech mnoha hráčů. Ale teď vedu úplně jiný život. Naposledy jsem se alkoholu napil 10. září 1999 a vím, že už si ho nikdy nedám. Jsem šťastný, že jsem pořád tady, a těším se z každého dne,“ dodává Fryčer, který se po konci kariéry prosadil i jako trenér – v roce 1999 získal titul v Itálii, v roce 2014 v Polsku. 

Kniha vznikala půldruhého roku a bývalý hokejista na ní spolupracoval se sportovním novinářem Lubošem Brabcem. „Myslím, že u nás není moc lidí, kteří dokáží o hokeji vyprávět s takovým zaujetím, ale i humorem a nadhledem jako Miroslav Fryčer,“ říká spoluautor. „Zároveň o svém životě mluví bez taktických kliček, jeho zpověď je na české poměry nebývale otevřená. Věřím, že to ocení pamětníci 80. let i ti fanoušci, kteří třeba jméno Fryčer slyší poprvé.“ 

Knihu „Můj divoký hokejový život“ koupíte v našem e-shopu Marken.cz


Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.